• Business

    Τα 3 μεγάλα σοκ για τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2019


    Δύσκολη χρονιά θα είναι (και) το 2019 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς ήδη με το “καλημέρα” θα αρχίσουν οι νέες επιβαρύνσεις στις εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν. Κι αυτό γιατί από την 1η Ιανουαρίου του 2019 καταργείται η έκπτωση του 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών που πληρώνουν για τη δική τους ασφαλιστική κάλυψη.

    Όμως αυτήν την επιβάρυνση τουλάχιστον οι ελεύθεροι επαγγελματίες τη γνωρίζουν ήδη και μπορούν κάπως να προετοιμαστούν γι’ αυτήν. Κάτι που δεν ισχύει για τη διπλή επιβάρυνση με την οποία απειλούνται λόγω των υποσχέσεων της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού.

    Τις υποσχέσεις αυτές επανέλαβε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προς τέρψιν βέβαια της ΓΣΕΕ και της ΕΣΕΕ, αλλά όχι και του ΣΕΒ, που εκφράζει ανησυχίες για την αναπροσαρμογή των μισθών, που θα οδηγούσε προφανώς στην αύξηση του μισθολογικού κόστους για τους εργοδότες. Και η επιπλέον επιβάρυνση θα ήταν διπλή για τους ελεύθερους επαγγελματίες: ο αυξημένος μισθός φέρνει και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους, τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν οι εργοδότες.

    Όμως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα φέρει επίσης, αναπόφευκτα, αύξηση και στις εισφορές των ίδιων των ελευθέρων επαγγελματιών. Κι αυτό γιατί οι κατώτατες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, που σήμερα είναι στα 586 ευρώ. Αν αυτός ο μισθός αυξηθεί, τότε συνακόλουθα θα αυξηθούν και οι κατώτατες εισφορές, από τα 158 ευρώ το μήνα που είναι σήμερα. Κι αυτό θα γίνει παράλληλα με την κατάργηση της έκπτωσης του 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών τους, οδηγώντας σε μία τρομακτική νέα επιβάρυνση.

    Είναι φανερό ότι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να “χαϊδέψουν” το ακροατήριό τους με μία αύξηση του κατώτατου μισθού, με τον οποίο αμείβονται σχεδόν 600.000 μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα. Όμως μία τέτοια κίνηση θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις οποίες είναι αμφίβολο αν στο υπουργείο Εργασίας τις έχουν σκεφτεί…

    μπλοκάκια

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς ο Δ. Σπυρίδης με θόρυβο εξελίσσεται σε επιχειρηματία της χρονιάς και γιατί στην Folli δεν πατάνε το enter;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ποιοι είναι οι υποψήφιοι επενδυτές για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ακίνητα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των διαμερισμάτων ανά περιοχή



    ΣΧΟΛΙΑ