• Business

    Στο “μυαλό”του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση: Έρχεται άνοιγμα λογαριασμών για τους εμπλεκομένους των Folli Follie

    Άσπα Σαββοπούλου, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Μάλλον ανήσυχο ύπνο θα πρέπει να κάνουν από εδώ και πέρα, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ‘’αμαρτωλή’’ υπόθεση των Folli Follie. Ο  κλοιός έχει αρχίσει να στενεύει, για τους έχοντες διαπράξει ανομήματα… Απέναντί τους  βρίσκεται ο Γιάννης Δραγάτσης. Με 18 χρόνια ευδόκιμης παρουσίας στο Δικαστικό Σώμα, ο 53χρονος σήμερα οικονομικός εισαγγελέας , ξέρει να λύνει δύσκολες ασκήσεις, όπως είναι αυτή των Folli.  O έμπειρος δικαστικός λειτουργός, έχει ήδη στο μυαλό του τον “οδικό χάρτη’’ για το πώς θα φτάσει μέχρι το “τέλος του δρόμου’’. Δουλεύει αθόρυβα, αλλά εξαιρετικά μεθοδικά , προκειμένου να εντοπίσει όλα τα ‘’άνθη του κακού’’.  Μεταδίδοντας τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει την πολύπλευρη έρευνα και να αποκαλύψει την αλήθεια.  Καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να κρύβεται μέσα και γύρο από το πολυσυζητημένο ‘’σάπιο μήλο’’ της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Το οικονομικό διακύβευμα του οποίου, κοστολογείται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

    Η έρευνα Δραγάτση για τα Folli έχει ξεκινήσει από μηδενικής βάσεως. Χωρίς δηλαδή κανένας να θεωρείται ότι βρίσκεται ‘’ντε φάκτο’’ στο απυρόβλητο. Ακόμη και οι έχοντες τη θεσμική ευθύνη για τους χειρισμούς της σκοτεινής αυτής υπόθεσης, ή και άλλα ‘’παρένθετα’’ πρόσωπα, που τώρα λογίζονται ως ‘’υπεράνω υποψίας’’.

    Οι κινήσεις του οικονομικού εισαγγελέα είναι βέβαιο ότι θα πυκνώσουν και θα ενταθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σε συνάρτηση και με τα όποια νεώτερα στοιχεία θα προστίθενται από τη ροή του ανακριτικού έργου, αναμένεται πέραν των άλλων, να ζητηθεί και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για πρόσωπα που θα κριθεί ότι αυτό απαιτείται.

    Ακολουθώντας το χρήμα βρίσκει την άκρη

    Ο Γιάννης Δραγάτσης είναι ειδήμων στο να ανιχνεύει και τις πλέον σύνθετες ‘’διαδρομές του χρήματος’’. Αποκαλύπτοντας έτσι, τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτές. Ακλουθώντας το χρήμα, ο οικονομικός εισαγγελέας βρήκε την άκρη του νήματος σε  όλες τις υποθέσεις που κλήθηκε να χειριστεί στο παρελθόν. 

    Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο Βίκτωρας Ρέστης, αλλά και ο Ανδρέας Μαρτίνης, οδηγήθηκαν στη φυλακή κατόπιν των δικών του ερευνών και της βαριάς δικογραφίας που σχημάτισε σε βάρος τους. 

    Μάλιστα στην υπόθεση Λαυρεντιάδη ,ο Γιάννης Δραγάτσης κατάφερε  να πετύχει κάτι που έγινε για πρώτη φορά:  Να επαναφέρει  δηλαδή 51 εκατ. ευρώ στα ταμεία της πολύπαθης  Proton Bank , δεσμεύοντας παράλληλα μεγάλους λογαριασμούς που είχε ο ‘’λαθροθήρας του επιχειρείν’’ σε τράπεζες του εξωτερικού. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι στη υποθέσεις Δραγάτση συγκαταλέγεται και αυτή των ‘’κόκκινων’’ επιχειρηματικών δανείων, που έγιναν …εμβάσματα στο εξωτερικό.

    Όλα αυτά και πολλά άλλα, κάνουν ασφαλώς τους εμπλεκόμενους στα Folli , να νιώθουν ότι η κλεψύδρα του χρόνου έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Με ότι αυτό μπορεί συνεπάγεται για όσους κριθεί ότι έχουν ευθύνες.

    Ο Γιάννης Δραγάτσης έχει το χάρισμα της επικοινωνιακής αμεσότητας, κάτι που του δίνει την ευχέρεια να ασκεί με μαεστρικό τρόπο τα ανακριτικά του καθήκοντα. Ευφυής και συγκροτημένος, έχει πάντα τον απόλυτο χειρισμό και τον πλήρη έλεγχο των υποθέσεων που αναλαμβάνει. Διαθέτει άριστη εξοικείωση με το λειτουργικό πλαίσιο, αλλά και τα μικρά μυστικά, που διέπουν τις τραπεζικές, όπως επίσης και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. 

    Το ‘’στρατηγείο’’ του οικονομικού εισαγγελέα βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία του ΣΔΟΕ στην οδό Πειραιώς. 

    Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Γιάννης Δραγάτσης, προτιμάει να βγαίνει από το γραφείο του και να συμμετέχει ό ίδιος ως επικεφαλής, σε στοχευμένες έρευνες κλιμακίων του ΣΔΟΕ. 

    Συνήθεια που αναμένεται να ακολουθήσει και στην περίπτωση των Folli.

    Άσπα Σαββοπούλου, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

    Ποιους βλέπει και τι θα ψάξει

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο οικονομικός εισαγγελέας έχει κάνει μέχρι τώρα αρκετές συναντήσεις με ανθρώπους οι οποίοι είναι σε θέσει να γνωρίζουν διάφορες πτυχές της υπόθεσης. Συναντήσεις, προς το παρόν άτυπου και μη δεσμευτικού χαρακτήρα, οι οποίες όμως μπορεί να λάβουν προσεχώς και τη μορφή επίσημης κατάθεσης.

    Σε ότι αφορά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ακόμη δεν έχει διαβιβάσει στοιχεία προς τον Γιάννη Δραγάτση. 

    Πιστεύεται ότι αυτό θα γίνει στις αμέσως προσεχείς μέρες, με την αναμενόμενη μηνυτήρια αναφορά των εποπτικών αρχών, για τη κακουργηματικού χαρακτήρα χειραγώγηση της αγοράς, μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων, που συντελέστηκε από τον παραπλανητικό ισολογισμό.

    Έτσι κι αλλιώς ,η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα  έχει αρχίσει από το μηδέν. Για όλους και για όλα. Σε πρώτο πλάνο είναι πασιφανές ότι βρίσκεται η οικογένεια Κουτσολιούτσου, η οποία έχει το μετοχικό και Διοικητικό έλεγχο των Folli. 

    To ότι θα ψαχτούν τα πάντα για τις κινήσεις τους, φαντάζει λογικό και αναμενόμενο. Όχι μόνο για την τελευταία επίμαχη περίοδο, αλλά και προγενέστερα. Χρηματιστηριακές συναλλαγές, αγοραπωλησίες μετοχών, διασυνδέσεις με off shore εταιρείες , αμοιβές  και πολλά άλλα. 

    Όπως για παράδειγμα τα ομολογιακά δάνεια, αλλά και οι χορηγήσεις δανείων των ελληνικών τραπεζών προς τα Folli. 

    Στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα θα βρεθούν επίσης και όλα τα μέλη του Δ.Σ της εταιρείας, καθώς και στελέχη των οικονομικών και άλλων , νευραλγικού χαρακτήρα υπηρεσιών. Μη εξαιρουμένου και του ορκωτού λογιστή Γώργου Βαρθαλίτη που πρόσφατα ανακάλεσε την έκθεση ελέγχου της περσινής χρήσης για τα Folli.

    Εξ αντικειμένου , η εισαγγελική έρευνα θα αφορά και τους χειρισμούς που έγιναν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και τις χρηματιστηριακές αρχές. 

    Ιδίως, σε ότι σχετίζεται με τις αποφάσεις που έδωσαν το ‘’πράσινο φώς’’ στο να συνεχίσει να διαπραγματεύεται ελεύθερα η μετοχή των Folli, μετά από την έκθεση-ρουκέτα του αμερικανικού QCM Fund, που δημοσιοποιήθηκε στις 4 του μηνός του περασμένου Μαίου. 

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 15 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έγιναν από τις 4 έως και τις 24 Μαίου, οπότε και ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής, πραγματοποιήθηκε τζίρος συναλλαγών, συνολικού ύψους 100,5 εκατ. ευρώ. 

    Στο ίδιο διάστημα η χρηματιστηριακή αξία των Folli απομειώθηκε κατά 705,6 εκατ. ευρώ(-68,7%). Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους 8.826 μετόχους της εταιρείας, που επίσης είναι ένα από τα ζητήματα της εισαγγελικής έρευνας .

    Το ίδιο ισχύει και για χρηματιστηριακές εταιρείες, που είχαν μετοχές των Folli, στο εταιρικό τους χαρτοφυλάκιο, η σε αυτά των πελατών τους. 

    Για τον οικονομικό εισαγγελέα, ακόμη και ο μυστηριώδης Γκάμπριελ Γκρέκο του QCM Fund, είναι μέσα στο γενικό κάδρο των ερευνών.

    Σαφώς ,το κέντρο βάρους πέφτει στα οικονομικά στοιχεία των Folli και κυρίως στα μετρητά που λείπουν από το ταμείο της θυγατρικής στην Ασία.

    Ο οικονομικός εισαγγελέας, έχει πρώτιστο μέλημα να αποκαλύψει τι ακριβώς έχει συμβεί και αν κάποια από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αποκόμισαν ίδιο όφελος με αθέμιτες πρακτικές και παράνομα μέσα.

    Καίτη Κουτσολιούτσου. Αντιπρόεδρος Folli Follie
    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος



    ΣΧΟΛΙΑ