• Οικονομία

    Συντάξεις: Eπιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι το 2019


    Eπιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή κυβερνηση και θα ισχύσουν από 1/1/2019, όπως επισημαίνει τo Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

    Τα μέτρα αυτά αφορούν μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου, κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022 καθώς και κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1-1-2020.

    Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 67 δίσ. ευρω που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές, οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους, αναφέρει το Δίκτυο.

    Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος, σήμερα περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%.

    Ισχυρό πλήγμα στους συνταξιούχους έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016), ο οποίος κλείνει δύο χρόνια από την εφαρμογή του. Ο νόμος αυτός επέφερε περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις έως 30%, στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στις συντάξεις χηρείας, ενώ αύξησε και τις ασφαλιστικές εισφορές.

    Παράλληλα ο ίδιος νόμος δημιούργησε σοβαρές αδικίες και ανισότητες σε βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια, ενώ οφέλη αποκομίζουν άλλοι που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά.

    Μάλιστα, με τον ίδιο νόμο, οι συντάξεις είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλονται. Από το 2019 και μετά, οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες, δηλαδή οι εισφορές που καταβάλλονται θα είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις.

    Οπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου ληστεία αφού η πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αναλογιστικά άδικο και ληστρικό.

    Οπως επισημαίνεται σε επιστημονικές μελέτες, η γενική ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος (συντάξεις προς εισφορές) για όλους τους ασφαλισμένους από 150% που ήταν το 2011 έπεσε στο 121% το 2014, στο 101% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 89% το 2019.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων για 20 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ, ο συντελεστής αναπλήρωσης είναι κοντά στο 90%, κατακρημνιζόμενος στο 57% για 30 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 2.200 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, κατά των εφαρμοστικών – ερμηνευτικών διατάξεων και των Υπουργικών αποφάσεων του ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό – αναπροσαρμογή κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μικτά κύριας και επικουρικής (στις οποίες αλλάζει την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης, μειώνοντας την δραματικά). Η αίτηση ακύρωσης συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ