• Ναυτιλία

    Θέλετε να αγοράσετε τραπεζικές μετοχές; Δείτε τις προοπτικές

    • NewsRoom


    Θετικά είναι μέχρι στιγμής τα μηνύματα για τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, που επέλεξαν να μπουν στις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

    Κι αυτό γιατί από την μέρα που οι νέες μετοχές μπήκαν σε διαπραγμάτευση μετά την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, οι τρεις από τις τέσσερις μετοχές των συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εμφανίζουν κέρδη για τους μετόχους και μόνο η μία, η Πειραιώς εμφανίζει μικρές απώλειες.

    Πιο συγκεκριμένα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στην τιμή των 0,30 ευρώ, με την τιμή κλεισίματος χθες να βρίσκεται στα επίπεδα των 0,32 ευρώ. Η Eurobank βρίσκεται και αυτή σε θετική τροχιά με την μετοχή της να κλείνει χτες στο 1,06 ευρώ ενώ ξεκίνησε από το 1 ευρώ με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Την καλύτερη επίδοση από όλες τις τράπεζες εμφανίζει η Alpha Bank καθώς από τα 2 ευρώ έχει “πετάξει” ήδη στα 2,55 ευρώ δηλαδή καταγράφει μέχρι στιγμής απόδοση της τάξης του 25% για όσους επέλεξαν να επενδύσουν σε αυτήν τα κεφάλαια τους.

    Η μόνη τραπεζική μετοχή που διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα από την πρόσφατη εισαγωγή επίπεδα είναι η Πειραιώς η οποία έκλεισε χτες στα 0,295 ευρώ από 0,30 ευρώ.

    Ο κύριος λόγος που η Πειραιώς έχει καθοδική, μέχρι στιγμής πορεία, είναι σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, ότι η μετοχή της είχε την πιο δύσκολη εμσωμάτωση των νέων μετοχών με πολλά ομόλογα που μετατράπηκαν σε μετοχές κάτι που δημιούργησε ένα overhung στη μετοχή.

    Από την άλλη η Alpha Bank δεν είναι τυχαίο ότι είχε τη θετικότερη πορεία καθώς αποδείχτηκε πως είχε το πιο οργανωμένο σχέδιο στην ανακεφαλαιοποίηση της με αποτέλεσμα να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 400 εκατ. ευρώ από την πρώτη μέρα που άνοιξε η διαδικασία.

    Οι προοπτικές των τραπεζών

    banks

    Τώρα σε ότι αφορά τις προοπτικές των τραπεζικών τίτλων, χρηματιστηριακοί κύκλοι αναφέρουν, ότι θα εξαρτηθούν καθαρά από την επίδοση της ελληνικής οικονομίας στα μακροοικονομικά της μεγέθη. Αν δηλαδή οι επιδόσεις της οικονομίας σε ότι αφορά το χρέος, το ΑΕΠ, την ανεργία κλπ. βελτιωθούν τότε οι τραπεζικές μετοχές θα είναι οι πρώτες που θα αποκομίσουν κέρδη από όλους τους υπόλοιπους κλάδους του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αν όμως υπάρξει χειροτέρευση θα είναι πάλι οι πρώτες που θα υποστούν τις συνέπειες.

    Βέβαια εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι οι τράπεζες για να μπορέσουν να αυξήσουν τα κεφάλαια τους ώστε να αποκτήσουν πρόσθετη ρευστότητα και να μπορέσουν κάποια στιγμή να δώσουν δάνεια στην αγορά, είναι υποχρεωμένες και βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων να πουλήσουν θυγατρικές εταιρείες τόσο στο εσωτερικό όπως και το εξωτερικό, όπως συνέβη πρόσφατα με την Finansbank για την Εθνική Τράπεζα και την Eurolife ERB για τη Eurobank.

    Επίσης κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν μελλοντικά τα διάφορα Hedge Funds που έχουν τοποθετηθεί στις μετοχές και που μπορεί να δημιουργήσουν αναταράξεις. Γιατί αν για παράδειγμα τα funds αποφασίσουν ή έχουν στη στρατηγική τους να φύγουν μετά από ένα συγκεκριμένο κέρδος π.χ 10% ή 15% αυτό μπορεί να δημιουργήσει ισχυρές πιέσεις στα τραπεζικά χαρτιά.



    ΣΧΟΛΙΑ