• Ναυτιλία

    Super deal στη ναυτιλία! Συγχώνευση στην αγορά των containers με πρωταγωνίστρια ελληνική εταιρία

    Νέο φάρμακο στη μάχη κατά της COVID-19 – O Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Γιουρούκος χρηματοδότησε μέρος της έρευνας

    Γιώργος Γιουρούκος


    Οι ναυτιλιακές Global Ship Lease με έδρα το Λονδίνο και η Poseidon Containers Holdings, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Γιουρούκου αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, συγχωνεύοντας του στόλους των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τους σε μία συναλλαγή ύψους 780 εκατ. δολ.

    Η νέα εταιρία θα διαθέτει στόλο 38 πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 198,793 TEU, με μέση ηλικία τα 10,7 έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, κάθε εταιρία θα συμβάλλει στο συνολικό στόλο με 19 πλοία, ωστόσο, τα πλοία της Poseidon Containers Holdings είναι πιο σύγχρονα και έχουν μεγαλύτερη αξία.

    Ο Michael Gross, Πρόεδρος της Global Ship Lease, σχολίασε: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε αυτή τη στρατηγική συμφωνία, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας εταιρίας με ηγετική θέση, με βάση περιουσιακών στοιχείων άνω των 1,2 δισ. δολ. σε μεσαία και μικρότερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.”

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Γιουρούκος, CEO της Poseidon Containers, επισήμανε: “Συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα αυτών εταιριών, η  Global Ship Lease θα είναι σε θέση να επιτύχει σημαντική ανάπτυξη και να επωφεληθεί ουσιαστικά από την ανάκαμψη της αγοράς. Με ισχυρό ισολογισμό, μειωμένη μόχλευση, αναπτυξιακό κεφάλαιο, ιστορικό εργασιών υψηλής ποιότητας και ομάδα με μεγάλη εμπειρία στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ, πιστεύουμε ότι η ενισχυμένη και διευρυμένη Global Ship Lease θα είναι ιδανική για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες, να πετύχει κερδοφόρα ανάπτυξη και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αξία για όλους τους μετόχους. “

    Ο Ian Webber, CΕΟ της Global Ship Lease, αναφερόμενος στη συμφωνία, τόνισε μεταξύ άλλων: “Είναι σημαντικό να επωφεληθούμε από τις εκτεταμένες επιχειρησιακές και εμπορικές δυνατότητες που έχει δημιουργήσει ο Γιώργος Γιουρούκος. Αυτό περιλαμβάνει την Technomar -εταιρία συμφερόντων του κ. Γιουρούκου-, μια εδραιωμένη εταιρία διαχείρισης πλοίων με αποδεδειγμένο ιστορικό αξιοπιστίας και ελέγχου των λειτουργικών εξόδων των πλοίων και την ConChart, μια εταιρία που θα ενισχύσει σημαντικά την εμπορική μας κάλυψη. “

    Ο Γιώργος Γιουρούκος θα συμμετέχει στο ΔΣ της νέας εταιρίας ως Εκτελεστικός Πρόεδρος, καθοδηγώντας τη διαχειριστική ομάδα, στην οποία ο Ian Webber θα παραμείνει CEO και ο Tom Lister, CCO. O Tάσος Ψαρόπουλος, νυν CFO της Poseidon Containers, θα συμμετέχει στη διοίκηση διατηρώντας τη θέση του CFO.

    Η Global Ship Lease εκτιμάται στα 100 εκατ. δολ. ή  $1.7825 ανά κοινή μετοχή Class A, ποσό 105% υψηλότερο από το το κλείσιμο των μετοχών της στις 26 Οκτωβρίου, που ήταν στα $0.87. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Poseidon Containers θα συμβάλει με επιπλέον 227 εκατ. δολ. στην αξία των ιδίων κεφαλαίων και ως εκ τούτου αναμένεται να κατέχει περίπου το 69,5% των οικονομικών συμφερόντων της νέας εταιρίας.

    Ο Γιώργος Γιουρούκος έχει εμπειρία 25 ετών στην ναυτιλιακή αγορά και είναι ιδρυτής της ναυτιλιακής Technomar.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eλληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές στο μικροσκόπιο της Shell. Οι υποψήφιοι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Οικονόμου: Η Dryships εξαγοράζει τέσσερα πλοία του βασικού της μετόχου έναντι 198,5 εκατ. δολ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Α. Μαρτίνος: Η νέα κίνηση της Μinerva Marine στην αγορά LNG



    ΣΧΟΛΙΑ