• Ναυτιλία

    Π. Παππάς: Πώς είδαν οι αναλυτές το νέο μεγάλο deal της Star Bulk

    πετρος παππας

    Πέτρος Παππάς, εφοπλιστής


    Η θεαματική κίνηση της ναυτιλιακής Star Bulk Carriers και του Πέτρου Παππά με την απόκτηση 18 πλοίων ξηρού φορτίου μέσω δύο νέων συμφωνιών αιφνιδίασε τη ναυτιλιακή αγορά και έβαλε σε σκέψεις τους αναλυτές για το πώς διαμορφώνονται οι προοπτικές της εταιρείας μετά από αυτήν την εξέλιξη.

    Συγκεκριμένα, η Star Bulk έκανε γνωστό πως εξαγοράζει 15 πλοία από τη Sogna Bulk και τρία ακόμη από την Oceanbulk Container Carriers. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι η κίνηση αυτή έρχεται πριν περάσει ένας μήνας από την πρόσφατη εξαγορά 16 πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου από την Star Bulk.

    Σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank, μετά τις κινήσεις αυτές ο συνολικός αριθμός των πλοίων της Star Bulk θα εκτοξευθεί στα 108 (!), με pro-forma αγοραία αξία που θα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Έτσι, η εταιρεία του Πέτρου Παππά θα αφήσει πίσω της την Golden Ocean του John Fredriksen, της οποίας ο στόλος αποτελείται από 79 πλοία, αν και η αξία της αποτιμάται σε υψηλότερα επίπεδα, στα 1,27 δισ. δολάρια.

    Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, η νέα αυτή συμφωνία της Star Bulk καθιστά την ναυτιλιακή “την κυρίαρχη εταιρεία ξηρού φορτίου στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές” και αυξάνει την έκθεσή της σε μία ανακάμπτουσα αγορά του ξηρού φορτίου, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται τον παράγοντα ρίσκου του ισολογισμού της.

    Ωστόσο, η Deutsche Bank επισημαίνει πως οι μέτοχοι της εταιρείας δεν θα δουν άμεσα τις ευεργετικές επιπτώσεις της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να είναι υπομονετικοί.

    Η Deutsche Bank πάντως υπογραμμίζει την ικανότητα της Star Bulk να πετυχαίνει εξαγορές πλοίων “στο χαμηλότερο σημείο του κύκλου, διασφαλίζοντας σχεδόν κατά την άποψή μας σημαντική δημιουργία αξίας σε βάθος χρόνου”.

    Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Songa Bulk, η Star Bulk θα εκδώσει συνολικά 13,725 εκατ. κοινές μετοχές και θα πληρώσει μετρητά 145 εκατ. δολ. για την απόκτηση των 15 σύγχρονων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου της νορβηγικής ναυτιλιακής. Τα μετρητά θα χρηματοδοτήσει με νέο πενταετές κεφάλαιο μίσθωσης 180 εκατ. δολ. που εξασφάλισε από την China Merchants Bank Leasing. Η κίνηση αυτά θα εξασφαλίσει στην ελληνική εταιρία περίπου 35 εκατ. δολ. πρόσθετης ρευστότητας.

    Όσον αφορά στο deal με την Oceanbulk Container Carriers (OCC), η Star Bulk δήλωσε ότι θα εκδώσει 3,39 εκατ. νέες μετοχές, ενώ επιπλέον η CSSC Shipping Company Limited συμφώνησε να συμβάλει με χρηματοδότηση 104,4 εκατ. δολ. για τις υπόλοιπες κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 103,8 εκατ. δολ., μέσω προγράμματος δεκαετούς χρηματοδοτικής μίσθωσης.

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers ναυτιλία
    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: To deal του Γ. Αγγελικούση με την Ecochlor για 36 πλοία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιφνιδιάζει και πάλι ο Π. Παππάς! Άλλα 18 πλοία στο στόλο της Star Bulk. Τι προβλέπουν τα νέα deals

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Αλαφούζος: Γιατί η Kyklades Maritime ακύρωσε την παραγγελία πέντε δεξαμενόπλοιων



    ΣΧΟΛΙΑ