• Ναυτιλία

    Κούστας-Γιαννικοπούλου: Η πρόωρη… Ανάσταση του εφοπλιστή – Το Εφετείο επικύρωσε το διαζύγιό του με την πρώην ηθοποιό!

    Γιάννης Κούστας και Σοφία Γιαννικοπούλολυ

    Γιάννης Κούστας και Σοφία Γιαννικοπούλου σε παλαιότερες στιγμές τους


    Το Εφετείο της Αθήνας δεν ακύρωσε το διαζύγιο του Γιάννη Κούστα με τη Σοφία Γιαννικοπούλου, έτσι όπως διεκδικούσε η εν διαστάσει σύζυγος και πλέον ο εφοπλιστής είναι ελεύθερος για την τελική πρόβα του γαμπριάτικου εν όψει του γάμου του με τη νεαρή σύντροφό του Δήμητρα Μέρμηγκα.

    Τελεσίδικη (αλλά όχι αμετάκλητη) είναι πλέον η απόφαση της Δικαιοσύνης για το επεισοδιακό διαζύγιο του άλλοτε λαμπερού εφοπλιστικού ζευγαριού. Το Εφετείο εξέδωσε την απόφαση του την Πέμπτη 29 Μαρτίου, δυο μέρες δηλαδή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου, “χαρίζοντας” στον εφοπλιστή μία πρόωρη… Ανάσταση.

    Οι δυο πλευρές δεν γνωρίζουν το σκεπτικό της απόφασης (καθώς ακόμα αυτή δεν έχει καθαρογραφεί), ωστόσο, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απέρριψε ως απαράδεκτη την έφεση της Σοφίας Γιαννικοπούλου.

    Η πρώην ηθοποιός και μητέρα των δύο ανήλικων κοριτσιών του προέδρου της Danaos Corporation, ζητούσε από το Εφετείο “να εξαφανίσει την υπ’ αριθμόν 9416 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που εκδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 2017, με την οποία λύθηκε ο θρησκευτικός γάμος του ζευγαριού που είχε τελεστεί στις 30 Ιουνίου του 1996, στη Βάρκιζα”.

    Εναλλακτικά, η κα Γιαννικοπούλου ζητούσε από το δικαστήριο “να μεταβάλει την αιτιολογία της απόφασης ως προς τον ακριβή χρόνο έναρξης της 3ετούς διάστασης της με τον Γιάννη Κούστα”.

    Οι νομικοί παραστάτες του εφοπλιστή υποστήριξαν στο Εφετείο ότι η Σοφία Γιαννικοπούλου αποφάσισε να εφεσιβάλλει την πρωτόδικη απόφασης λειτουργώντας παρελκυστικά. Δεν υπάρχει βάσιμος λόγος για να καταθέσει έφεση, υποστήριζαν, καθώς δεν ασκεί καμία επιρροή στις εκκρεμείς δίκες του πρώην ζευγαριού, εάν η απόφαση του διαζυγίου αναφέρει απλά το μήνα Ιούνιο του 2012 και όχι συγκεκριμένα την 17η Ιουνίου του 2012 ως ακριβή ημερομηνία της έναρξης της μεταξύ τους διάστασης. Σημασία έχει, κατέληγαν, ότι το ζευγάρι βρίσκεται σε διάσταση πέραν των 5 ετών.

    Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, απορρίπτοντας ως απαράδεκτη την έφεση της Σοφίας Γιαννικοπούλου, προφανώς έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς και τις ενστάσεις των δικηγόρων του εφοπλιστή.

    Θα προσφύγει και στον Αρειο Πάγο;

    Την Παρασκευή 22 Ιουνίου έχει ορίσει την ημερομηνία για το τρίτο στεφάνι ο 61χρονος εφοπλιστής. Ο γάμος της χρονιάς με την 25χρονη σύντροφό του έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Σορέντο της Ιταλίας.

    Ομως, για να καταστεί οριστικό το διαζευκτήριο του κ.Κούστα με την κα Γιαννικοπούλου και να μπορεί, κατ’ επέκταση, να προχωρήσει σε ένα νέο γάμο, θα πρέπει η δικαστική απόφαση να καταστεί αμετάκλητη.

    Πότε θα συμβεί αυτό; Εάν μέσα στη νόμιμη προθεσμία η πρώην σύζυγος δεν προσφύγει στον Αρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου. Ή, εάν προσφύγει και το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει την αίτηση της.

    Αυτό σημαίνει ότι η Σοφία Γιαννικοπούλου μπορεί και να μην έχει πει ακόμα την τελευταία της κουβέντα! Κι αν την πει (με μια προσφυγή στον Αρειο Πάγο), τότε ο τρίτος γάμος του πρώην συζύγου της θα βρεθεί στον αέρα και η κα Μέρμηγκα ίσως καθυστερήσει πέραν του Ιουνίου να γίνει η τρίτη κυρία Κούστα!

    Γιάννης Κούστας Δήμητρα Μέρμηγκα
    Ο κ. Γιάννης Κούστας και η Δήμητρα Μέρμηγκα αγκαλιά στα Χανιά

    Το μοίρασμα της κοινής περιουσίας

    Οι διεκδικήσεις σε μία περιουσία εκατομμυρίων ευρώ είναι το επόμενο κεφάλαιο στη δικαστική διαμάχη του πρώην ζευγαριού. Ηδη, η κα Γιαννικοπούλου έχει καταθέσει αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών διεκδικώντας το μοίρασμα της κοινής -όπως υποστηρίζει- περιουσίας που αποκτήθηκε στα 16 χρόνια του έγγαμου βίου τους.

    Αυτή την εκκρεμή υπόθεση επικαλέστηκε για να ζητήσει ακύρωση ή διόρθωση της πρωτόδικης απόφασης για το διαζύγιο της.

    Η πρώην ηθοποιός δεν αμφισβητούσε ότι βρισκόταν σε διάσταση με τον εφοπλιστή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, που νομικά στοιχειοθετεί τον ισχυρό κλονισμό του γάμου και, βάσει νόμου, οδηγεί στη λύση του.

    Στήριξε ωστόσο την έφεση της στη μη αναφορά στο σκεπτικό της απόφασης της ακριβούς ημερομηνίας κατά την οποία άρχισε η διάσταση με τον τότε σύζυγό της. Και αυτό διότι, όπως έλεγε, ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην αγωγή της για τα περιουσιακά.

    Οπως ανέφερε στην έφεση της η κα Γιαννικοπούλου: “Η δικαστική απόφαση για το διαζύγιο δεν προσδιορίζει τον ακριβή χρόνο έναρξης της διάστασης του ζευγαριού κι αυτό μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους αντιφατικών κρίσεων και να επηρεάσει την απόφαση του δικαστηρίου στη δική της αγωγή.”

    Η διατροφή στην πρώην και τα δύο παιδιά

    Μέχρι να κριθούν τα περιουσιακά τους, θα έχει ήδη κριθεί η διατροφή που θα πρέπει να καταβάλει ο Γιάννης Κούστας στα δύο ανήλικα παιδιά και την πρώην σύζυγό του.

    Και για αυτό το σκέλος της αντιδικίας τους έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση.

    Αμφότεροι ωστόσο κατέθεσαν εφέσεις, οι οποίες συζητήθηκαν στο Εφετείο της Αθήνας την ίδια ημέρα που δικάστηκε και η έφεση για το διαζύγιο, στις 8 του περασμένου Φλεβάρη δηλαδή.

    Ο εφοπλιστής ζητά να πληρώνει λιγότερα από αυτά που ορίζει η πρωτόδικη απόφαση, η πρώην ηθοποιός ζητά να λαμβάνει περισσότερα.

    Οι δυο πλευρές βρίσκονται πλέον εν αναμονή της έκδοσης της εφετειακής απόφασης.

    Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, ο εφοπλιστής πρέπει να καταβάλει μηνιαία διατροφή στην πρώην σύζυγο και στα δύο ανήλικα κορίτσια τους, συνολικού ύψους 20.500 ευρώ.

    Η Σοφία Γιαννικοπούλου, ωστόσο, διεκδικούσε με την αγωγή της 60.000 ευρώ, εκ των οποίων τις 20.000 ευρώ ως προσωπική της διατροφή.

    Συγκεκριμένα, το Τμήμα Οικογενειακού Δικαίου του Πρωτοδικείου Αθηνών αποφάσισε ότι:

    • Οι ανάγκες του κάθε παιδιού ανέρχονται μηνιαίως στις 10.237,60 ευρώ. Ο πατέρας υποχρεώνεται να πληρώνει τις 9.000 ευρώ για την κάθε του κόρη και η μητέρα τα υπόλοιπα 1.237,60 ευρώ.
    • Οι 5.700 ευρώ κρίθηκε ότι είναι ένα ικανοποιητικό ποσό για να καλύπτονται οι μηνιαίες ανάγκες της 3μελούς οικογένειας (μητέρας και δύο παιδιών), τα έξοδα για τη συντήρηση δύο σπιτιών και της αμοιβής του προσωπικού. Από αυτά τα χρήματα, ο εφοπλιστής υποχρεώνεται να πληρώνει στη σύζυγό του 2.500 ευρώ κάθε μήνα.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, η Σοφία Γιαννικοπούλου είναι σε θέση να εργαστεί και να εισφέρει οικονομικά στην ανατροφή των παιδιών της και στη συντήρηση των δύο ακινήτων που της αναγνωρίστηκαν ως κύρια κατοικία (στη Γλυφάδα) και ως εξοχική (στο Λαγονήσι).

    Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης για την επιδικασθείσα διατροφή στη Σοφία Γιαννικοπούλου: “Οι διάδικοι, πριν από τη διάσπαση του γάμου τους, ζούσαν με τα τέκνα τους μία πολυτελή και ιδιαίτερα δαπανηρή ζωή, ανάλογη των οικονομικών δυνατοτήτων τους. Το ποσό των 2.500 ευρώ ανταποκρίνεται στα απαραίτητα έξοδα για διατροφή και συντήρηση των κατοικιών και δεν υπερβαίνει κατά την κοινή πείρα, την αναλογία την οποία οφείλει να συνεισφέρει για διατροφή στην ενάγουσα”.

    Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ότι η πρώην σύζυγος του Γιάννη Κούστα θα μπορούσε να έχει ένα επιπλέον μηνιαίο εισόδημα, εάν αποφάσιζε να ενοικιάσει 3 από τα ακίνητα της.

    Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται:

    “Από την εκμίσθωση διαμερισμάτων και μεζονετών δύναται να κερδίσει 2.000 ευρώ μηνιαίως. Κατά την κρίση του δικαστηρίου και για λόγους επιείκειας προς τα ανήλικα τέκνα, δύο ακίνητα –σε Γλυφάδα και σε Λαγονήσι- δεν θα μπορούσαν να ενοικιαστούν καθώς αποτελούν την κύρια και την εξοχική κατοικία, αντίστοιχα, της ενάγουσας και των δύο παιδιών”.

    Ωστόσο, το δικαστήριο είχε απορρίψει την ένσταση του Γιάννη Κούστα, ο οποίος ισχυριζόταν ότι δεν όφειλε διατροφή στην πρώην σύζυγό του διότι με δική της υπαιτιότητα διαλύθηκε ο γάμος τους.

    Στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, υπαιτιότητα του εφοπλιστή: «Ο εναγόμενος διέκοψε τη συμβίωση όταν αποχώρησε από τη συζυγική οικία, χωρίς να υπάρχει εύλογη αιτία».

    Με την αγωγή διατροφής, η Σοφία Γιαννικοπούλου διεκδικούσε από τον εφοπλιστή 60.000 ευρώ κάθε μήνα: 20.000 ευρώ για κάθε μία από τις δύο ανήλικες κόρες τους κι άλλες 20.000 ευρώ για την ίδια.

    Για ποιες ανάγκες διεκδικούσε 60.000 διατροφή κάθε μήνα;

    • Ετησίως δαπανά 200.000 ευρώ για ταξίδια αναψυχής με τα παιδιά της.
    • Μηνιαίως πληρώνει για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ 3.000 ευρώ.
    • Είναι απαραίτητο να διατηρήσει για τις μετακινήσεις της οικογένειας, τέσσερα επιβατικά αυτοκίνητα. Τα τρία για εκείνη και τα (ανήλικα) παιδιά της, το τέταρτο για να το χρησιμοποιούν τα δύο άτομα που έχει ως προσωπικό στο σπίτι της.
    • Για τα τέσσερα αυτοκίνητα χρειάζεσαι 2.000 ευρώ για καύσιμα κάθε μήνα.
    • Μόνο για το σέρβις στο Aston Martin των 4.000 κυβικών χρειάζεται 7.000 ευρώ το χρόνο.
    • Για τις 15 ώρες εβδομαδιαίως των ιδιαιτέρων μαθημάτων των παιδιών απαιτούνται 3.500 – 4.500 ευρώ κάθε μήνα.

    Ο Γιάννης Κούστας προσέφερε ως προσωπική διατροφή της Σοφίας Γιαννικοπούλου, αντί των 20.000 που ζητούσε, 500 ευρώ μηνιαίως! Σε κάθε μια από τις δύο κόρες τους πρότεινε να καταβάλει μηνιαία διατροφή 4.000 ευρώ.

    Πλέον από το Εφετείο, οι δύο πλευρές προσδοκούν να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαζύγιο Κούστα-Γιαννικοπούλου: «Μπλόκο» στον τρίτο γάμο του εφοπλιστή από τη δεύτερη σύζυγό του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εφοπλιστής και Δρ. Ιωάννης Κούστας: Με οφειλές 2,5 δισ. δολαρίων ετοιμάζεται για γάμο χλιδής με 25χρονη καλλονή!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Κούστας: Έτσι επέστρεψε στην κερδοφορία η Danaos Corporation



    ΣΧΟΛΙΑ