• Ναυτιλία

    «Κορυφώνεται» η μάχη για τη γραμμή των Χανίων – Σήμερα κρίνεται η είσοδος των Μινωικών

    Μινωικές Γραμμές


    Σε σίριαλ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η δρομολόγηση του Mykonos Palace στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά, με τις Μινωικές να «παίζουν τα ρέστα τους» σήμερα το απόγευμα στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) κατά τη συνεδρίαση υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα.

    Η ανακοίνωση για τη σύγκληση του ΣΑΣ μοναδικό θέμα θα είναι η «Ετήσια δήλωση δρομολόγησης Ε/Γ-Ο/Γ Μύκονος Παλάς Ν.Π. 12554 στη γραμμή Πειραιάς – Χανιά από 26-06-2018».

    Στόχος των Μινωικών γραμμών είναι να σπάσουν το μονοπώλιο στη συγκεκριμένη γραμμή και για τον λόγο αυτό έχουν «επιστρατεύσει» ένα από τα καλύτερα πλοία της εταιρείας το οποίο πριν από λίγο καιρό γύρισε από την ναύλωσή του στην Tirrenia.

    Οι Μινωικές έχουν ως πρώτο στόχο να τοποθετηθούν στρατηγικά στο Αιγαίο, μετά την εξαγορά της HSW από την Attica ,με είσοδο σε δυναμικές γραμμές, θεωρούν πως το εκπρόθεσμο αίτημα πρέπει να γίνει δεκτό και αναφέρουν πως  δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά φέρνοντας ως παράδειγμα το έτερο λιμάνι της Κρήτης, το Ηράκλειο στο οποίο υπάρχουν άδειες για δρομολόγια 11 πλοία ενώ την ίδια στιγμή στα Χανιά τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια είναι δύο, της κοινοπραξίας Attica-ΑΝΕΚ.

    Η θέληση των μινωικών βέβαια δεν είναι η μοναδική που μετράει, καθώς η κοινοπραξία που δραστηριοποιείται στα Χανιά (Attica-ANEK)  εκτιμά ότι δεν υπάρχουν συγκοινωνιακές ανάγκες που να καθιστούν αναγκαία μία εκπρόθεσμη δρομολόγηση μέσα στον Ιούλιο, καθώς ήδη έχουν προγραμματιστεί όπως κάθε χρόνο διπλά δρομολόγια.

    Σημειώνεται δε πως πριν λίγες εβδομάδες ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε τονίσει την ανάγκη άρσης μονοπωλίων σε γραμμές, κάτι που είχε θεωρηθεί ότι παρέπεμπε σε αδειοδότηση του νέου πλοίου από τον υπουργό, ο οποίος με βάση τη νομοθεσία μπορεί να δώσει έγκριση χωρίς τη γνωμοδότηση του ΣΑΣ.

    Οι Μινωικές τότε είχαν χαιρετήσει την τοποθέτηση του υπουργού αναφέροντας:

    Ο Πρόεδρος κ. Emanuele Grimaldi και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ κ. Αντώνης Μανιαδάκης, χαιρετίζουν τις δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, αναφορικά με την πρόθεσή του να δοθεί άδεια δρομολόγησης στο υπερσύγχρονο πλοίο της εταιρείας Cruise Ferry MYKONOS PALACE, στη γραμμή Χανιά-Πειραιάς – Χανιά.

    Η Διοίκηση των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ δεσμεύεται προκειμένου να λάβει έγκριση δρομολόγησης του Cruise Ferry MYKONOS PALACE στην πιο πάνω γραμμή:

    • Να υψώσει άμεσα την ελληνική σημαία στο πλοίο.
    • Να επανδρώσει το πλοίο αποκλειστικά με ελληνικά πληρώματα, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για την έγκριση δρομολόγησής του στην ως άνω γραμμή.
    • Να μεταβιβαστεί το πλοίο, από την 100% θυγατρική εταιρεία των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, Minoan Italia Spa, στη μητρική εταιρεία, ακολουθώντας όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες που απαιτούνται.

    Η Διοίκηση των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ εκτιμά ότι, η δρομολόγηση του Cruise Ferry MYKONOS PALACE, ενός από τα πλέον σύγχρονα και πολυτελή πλοία στην κατηγορία του, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των θαλάσσιων μεταφορών στη συγκεκριμένη γραμμή, θα ενισχύσει τον υγιή ανταγωνισμό, ενώ θα βελτιώσει περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό και τον εμπορικό κόσμο.

    Το Mykonos Palace

    Το τι μέλλει γενέσθαι αναμένεται να το ξέρουμε το απόγευμα όταν και θα συνεδριάσει το ΣΑΣ. Πάντως σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews.gr σε περίπτωση που η εταιρεία δεν πάρει έγκριση, έχει συμφωνηθεί η ναύλωση του Mykonos Palace από την Irish Ferries.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μινωικές Γραμμές: Προπλήρωσαν και μηδένισαν τον τραπεζικό δανεισμό τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μινωικές Γραμμές για Χανιά-Πειραιάς: «Κάναμε όσα μας ζήτησαν – Στα χέρια του υπουργού η απόφαση»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Κουρουμπλής: Πρώτα το ΣΑΣ, μετά η απόφαση για τις Μινωικές και τη γραμμή των Χανίων

    ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σπάει» το μονοπώλιο στα Χανιά; Την Τετάρτη συνεδριάζει το ΣΑΣ για το «Mykonos Palace»



    ΣΧΟΛΙΑ