• Ναυτιλία

    Φ. Εμπειρίκος: Δυναμική παρουσία στα VLCC. Η νέα κίνηση του εφοπλιστή

    Φίλιπ Εμπειρίκος


    Στην απόκτηση ενός ακόμη πλοίου VLCC προχώρησε η ναυτιλιακή Aeolos Management, συμφερόντων του εφοπλιστή Φίλιπ Εμπειρίκου, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Πρόκειται για το πλοίο Gloric, χωρητικότητας 298,000-dwt και κατασκευής 2006, το οποίο εξαγόρασε από την επίσης ελληνικών συμφερόντων εταιρία, CM Lemos, στην τιμή των 33,3 εκατ. δολ.

    Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, θα πρόκειται για το τρίτο tanker VLCC που αποκτά από τις αρχές του έτους η Aeolos Management.

    Τον περασμένο Μάιο η εταιρία εξαγόρασε από τη ναυτιλιακή Enesel Shipping, των Φίλιππου και Αντώνη Λαιμού, το VLCC Spyros (χωρητικότητας 319.247-dwt και κατασκευής 2007) έναντι 34,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Το συγκεκριμένο πλοίο μετονομάστηκε σε Kassos 1 και αποτέλεσε την πρώτη αγορά μεταχειρισμένου που πραγματοποίησε η εταιρία μετά από τέσσερα χρόνια.

    Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία της αγοράς σε second hand πλοία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2014, όταν αγόρασε το tanker Bandaisan (χωρητικότητας 281.037-dwt και κατασκευής 2000) από την ιαπωνική MOL έναντι 19,8 εκατ. δολ. Το πλοίο μετονομάστηκε σε Kalamos.

    Το δεύτερο πλοίο VLCC που απέκτησε φέτος, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο η Aeolos Management, ήταν το χωρητικότητας 309,000-dwt πλοίο Bright Harmony (κατασκευής 2009), που εξαγόρασε από την Nissen Kaiun, έναντι 41 εκατ. δολ. Tο πλοίο μετονομάστηκε σε Serifos.

    Όσον αφορά τα νεότευκτα πλοία, το Δεκέμβριο 2017, η ναυτιλιακή υπέγραψε με τα ναυπηγεία DSME συμφωνία για την κατασκευή δεξαμονόπλοιου χωρητικότητας 318,000 dwt, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί το 2020. Το κόστος του εκτιμάται στα 84 εκατ. δολ.

    O στόλος της Aeolos Management απότελεί από επτά πλοία VLCC (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η νέα αγορά), με μέση ηλικία τα 13 χρόνια.

     tanker ναυτιλία δεξαμενόπλοια ναυλαγορά

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Γ. Οικονόμου: Ο ισχυρότερος μέτοχος της Dryships. Πόσο και πώς αυξάνεται το ποσοστό του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Και εγένετο Century Bulk Carriers Management: Η νέα διαχειρίστρια εταιρεία των bulkers της Chandris

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Π. Παππάς: Συμφωνία έκπληξη από τη Star Bulk! Τα νέα πλοία που αγοράζει ο εφοπλιστής



    ΣΧΟΛΙΑ