• Ναυτιλία

    Άλλο ένα παλιό bulker του Γ. Οικονόμου οδεύει προς την Κίνα

    Γιώργος Οικονόμου DryShips ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips


    Σε μία ακόμα πώληση ενός παλιού της πλοίου ξηρού φορτίου φέρεται να προχώρησε η ναυτιλιακή DryShips του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου.

    Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η DryShips βρήκε αγοραστή για το πλοίο Marbella (χωρητικότητας 72.600 dwt, κατασκευής 2000), χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για την ταυτότητα του αγοραστή ή για το αντίτιμο.

    Πρόκειται για μία κίνηση που κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί, καθώς ο ίδιος ο Γιώργος Οικονόμου δεν κρατάει κρυφή την πρόθεσή του να πουλήσει πλοία panamax ηλικίας άνω των 15 ετών, εξηγώντας πως σκοπός του είναι να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα στην αγορά για την ανανέωση του στόλου του.

    Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την πώληση του Marbella, ο Γιώργος Οικονόμου θα έχει προχωρήσει σε συνολικά έξι πωλήσεις τέτοιων πλοίων από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι σήμερα, μέσω της DryShips και άλλων εταιρειών συμφερόντων του, όπως η Cardiff Marine. Όλα τα πλοία είτε έχουν αποκτηθεί, είτε φημολογείται ότι αποκτήθηκαν από κινεζικές εταιρείες.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του TradeWinds, από τις πωλήσεις αυτές ο Έλληνας εφοπλιστής έχει αποκομίσει έσοδα συνολικού ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο όμιλος του Έλληνα εφοπλιστή εμφανίζεται να διαθέτει ακόμα επτά πλοία τύπου panamax ηλικίας άνω των 15 ετών, και ήδη σε κάποια έχει μπει πωλητήριο, όπως στα Helena (χωρητικότητας 73.700 dwt, κατασκευής 1999) και Samatan (χωρητικότητας 74.800 dwt, κατασκευής 2001).

    Ο Γιώργος Οικονόμου φέρεται επίσης να ενδιαφέρεται για την πώληση κάπως νεώτερων και μεγαλύτερων πλοίων. Νωρίτερα αυτόν το μήνα η Cardiff Marine έβαλε πωλητήριο στο capesize Montecristo (χωρητικότητας 180.300 dwt, κατασκευής 2005), αν και πηγές της αγοράς ανέφεραν στο TradeWinds πως εν προκειμένω ο Έλληνας εφοπλιστής απλώς δοκιμάζει την αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ποιος Έλληνας εφοπλιστής αγοράζει πέντε πλοία της χρεοκοπημένης Toisa

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Γ. Κούστας: Θετικό το α’ τρίμηνο του έτους για τη Danaos. Τα οικονομικά στοιχεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Γ. Αλαφούζος: Στην τελική ευθεία η είσοδος της Okeanis στην αγορά του Όσλο



    ΣΧΟΛΙΑ