• Ναυτιλία

    Aιφνιδιάζει και πάλι ο Π. Παππάς! Άλλα 18 πλοία στο στόλο της Star Bulk. Τι προβλέπουν τα νέα deals

    Ο Πέτρος Παππάς, επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας, Star Bulk Carriers

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers


    Η Star Bulk Carriers και ο Πέτρος Παππάς αιφνιδιάζουν και πάλι τη ναυτιλιακή αγορά με ένα deal έκπληξη! Πριν περάσει ένας μήνας από την πρόσφατη εξαγορά των 16 πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου, ο εφοπλιστής επανέρχεται με μία ακόμη εντυπωσιακή συμφωνία.

    Σε ανακοίνωση της η ναυτιλιακή γνωστοποιεί ότι προχωρά στην απόκτηση 18 ακόμη πλοίων ξηρού φορτίου, μέσω  δύο συμφωνιών, οι οποίες -και σε αυτή την περίπτωση όπως και στην προηγούμενη- περιλαμβάνουν και συναλλαγές με μετοχές.

    Συγκεκριμένα, η Star Bulk εξαγοράζει 15 πλοία από τη Sogna Bulk και τρία ακόμη από την Oceanbulk Container Carriers., ανέβαζοντας το συνολικό αριθμό των πλοίων της στα 108!

    Η συμφωνία με τη Songa Bulk

    Η Star Bulk θα εκδώσει συνολικά 13,725 εκατ. κοινές μετοχές και θα πληρώσει μετρητά 145 εκατ. δολ. για την απόκτηση των 15 σύγχρονων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου της νορβηγικής ναυτιλιακής. Τα μετρητά θα χρηματοδοτήσει με νέο πενταετές κεφάλαιο μίσθωσης 180 εκατ. δολ. που εξασφάλισε από την China Merchants Bank Leasing. Η κίνηση αυτά θα εξασφαλίσει στην ελληνική εταιρία περίπου 35 εκατ. δολ. πρόσθετης ρευστότητας.

    Η λίστα με τα 15 πλοία της Sogna Bulk

    Πηγή: Star Bulk

    Σημειώνεται ότι οι κ.κ.  Arne Blystad, Magnus Roth και Herman Billung, μέσω εταιριών τους ελέγχουν περίπου των 29% των μετοχών της Songa. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο κ. Arne Blystad γίνει μέλος του ΔΣ της Star Bulk, ενώ ο κ. Herman Billung, με εμπειρία σχεδόν 30 ετών στον κλάδο ξηρού φορτίου και στις κεφαλαιαγορές, θα συμμετέχει στη διοικητική ομάδα της ναυτιλιακής.

    Η Star Bulk δήλωσε ακόμη ότι σκοπεύει να υποβάλει αίτημα για την εισαγωγή των κοινών μετοχών της προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Όσλο.

    Ο Πέτρος Παππάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Star Bulk, σχολίασε: “Είμαι πολύ χαρούμενος που η Star Bulk αποκτά έναν υψηλής ποιότητας, σύγχρονο στόλο από τη Songa Bulk. Μέσω της εξαγοράς θα προσθέσουμε περισσότερη εξειδίκευση από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τις κεφαλαιαγορές στη διαχείριση της Star Bulk, με τη συμμετοχή του κ. Arne Blystad στο Διοικητικό Συμβούλιο και του κ. Herman Billung ως μέλους της διαχειριστικής μας ομάδας, διευρύνοντας παράλληλα την παρουσία μας στη σκανδιναβική επενδυτική αγορά. Ο συνολικός στόλος των πλοίων της Songa και της OCC είναι κατά μέσο όρο 2 χρόνια νεότερος από τον υφιστάμενο στόλο μας, με παρόμοια σύνθεση πλοίων. Η Star Bulk θα συνεχίσει να αποτελεί ισχυρό παράγοντα στη βιομηχανία χύδην ξηρού φορτίου και αναμένει ότι οι εξαγορές θα τη βοηθήσουν να προχωρήσει σε περαιτέρω συνέργειες και οικονομίες κλίμακας. “

    Από την πλευρά του ο Arne Blystad, Πρόεδρος της Songa Bulk, επισήμανε:“Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε στη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες μεταφοράς χύδην φορτίου παγκοσμίως. Η συναλλαγή αυτή είναι προς όφελος των μετόχων της Songa, που δραστηριοποιείται σε μία αγορά η οποία αναμένεται να συνεχίσει να ισχυροποιείται, καθώς οδηγεί στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας από το στόλο 108 πλοίων. Η διπλή εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας θα συμβάλει στο άνοιγμα της επενδυτικής βάσης της και θα ωφελήσει τους μετόχους της”.

    Η συμφωνία με την Oceanbulk Container Carriers (OCC)

    Επιπλέον η Star Bulk ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει τρία νεότευκτα πλοία τύπου Newcastlemax ξηρού φορτίου, από την OCC, μία εταιρία που συνδέεται με την Oaktree Capital Management L.P. και με οικογενειακά μέλη της οικογένειας του CEO της Star Bulk, Πέτρου Παππά.

    Τα τρία πλοία κατασκευάζονται στο ναυπηγείο Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co. και αναμένεται να παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2019.

    Για τη συγκεκριμένη συναλλαγή η Star Bulk δήλωσε ότι θα εκδώσει 3,39 εκατ. νέες μετοχές, ενώ επιπλέον η CSSC Shipping Company Limited συμφώνησε να συμβάλει με χρηματοδότηση 104,4 εκατ. δολ. για τις υπόλοιπες κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 103,8 εκατ. δολ., μέσω προγράμματος δεκαετούς χρηματοδοτικής μίσθωσης.

    Μετά την ολοκληρωση των συμφωνιών ο στόλος της Star Bulk θα αποτελείται από 108 πλοία, με χωρητικότητα περίπου 12,26 εκατ. dwt, ενώ η μέση ηλικία των πλοίων θα διαμορφωθεί στα 7,1 έτη.

    star polaris πετρος παππας ναυλαγορά
    Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου capesize “Star Polaris” της Star Bulk Carriers είναι χωρητικότητας 180.000-dwt και κατασκευής του έτους 2011

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Κασιδόκωστας-Λάτσης: Διευρύνεται ο στόλος της Latsco. Η νέα συμφωνία εξαγοράς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: VesselsValue: «O καλός, ο κακός και ο άσχημος»… της ναυτιλιακής αγοράς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Χατζηπατέρας: Η Dorian LPG επενδύει στο μέλλον των ναυτιλιακών καυσίμων

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ