• Ναυτιλία

    Α. Μαρτίνος: Η νέα κίνηση της Μinerva Marine στην αγορά LNG

    Ανδρέας Μαρτίνος, εφοπλιστής Minerva Marine


    Μία ακόμη κίνηση στην αγορά μεταφοράς LNG πραγματοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία Minerva Maritime, συμφερόντων του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου.

    Πηγές αναφέρουν ότι έχει συνάψει συμφωνία με το νοτριοκορεάτικο ναυπηγείο Samsung Heavy Industries (SHI) για την κατασκευή δύο πλοίων μεταφοράς LNG, νέας τεχνολογίας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός εφοπλιστής έκανε το πρώτο βήμα για την είσοδο του στον κλάδο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τον περασμένο Μάρτιο, όταν προχώρησε στην παραγγελία δύο πλοίων LNG, στα ναυπηγεία DSME. Τα πλοία είναι χωρητικότητας 173,400 cbm και ο χρόνος παράδοσης έχει οριστεί για το 2021.

    Με τη νέα παραγγελία ο στόλος του θα αριθμεί τέσσερα πλοία LNG, ωστόσο, όπως αναφέρουν ναυλομεσίτες, έκπληξη αποτέλεσε η επιλογή διαφορετικού ναυπηγείου για την παραγγελία. Πηγές προσκείμενες στη ναυτιλιακή υποστηρίζουν ότι η Minerva είχε πραγματοποιήσει επαφές και στο παρελθόν με τα στελέχη του Samsung Heavy Industries, καθώς ήταν πελάτης τους για την κατασκευή πλοίου άλλης κατηγορίας.

    Επίσης, επισημαίνεται ότι ο νέος τεχνικός διευθυντής της Minerva προέρχεται από την ανταγωνίστρια εταιρία GasLog, του Πήτερ Λιβανού, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά LNG και έχει συνεργαστεί πολλές φορές με το ναυπηγείο SHI.

    O κλάδος LNG βρέθηκε από τις αρχές του 2018 στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με αρκετούς Έλληνες εφοπλιστές να στρέφουν εκεί το ενδιαφέρον τους. Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλοι πλοιοκτήτες που ετοιμάζονται να κάνουν ανάλογο βήμα και να επεκταθούν στο συγκεκριμένο κλάδο.

    Η αύξησης που σημείωσαν οι τιμές των ναύλων από τις αρχές του τρέχοντος έτους -ενώ μέχρι τότε ήταν χαμηλές-, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και η προβλεπόμενη υστέρηση της χωρητικότητας σε LNG κατά την χρονική περίοδο μέχρι το 2020, δημιουργούν ευοίωνες προοπτικές για τον κλάδο.

    Μεταξύ άλλων, σε παραγγελίες πλοίων LNG κατά την τρέχουσα χρήση έχουν προχωρήσει η Μaran Gas, του εφοπλιστή Γιάννη Αγγελικούση, η Alpha Tanker & Shipping, η ναυτιλιακή ΤMS Cardiff Gas, του εφοπλιστή Χρήστου Οικονόμου και η GasLog Ltd., του Πήτερ Λιβανού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα «υπομνήματα» από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε Έλληνα εφοπλιστή για τα deals με την Kalani

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο Γ. Οικονόμου θα βάλει στην τσέπη 134 εκατ. δολάρια από το μεγάλο deal της Ocean Rig

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Άλλος ένα Έλληνας εφοπλιστής εκσυγχρονίζει τα πλοία του με scrubbers



    ΣΧΟΛΙΑ