• Ναυτιλία

    Α. Φράγκου: Το μεγάλο deal των 390 εκατ. δολαρίων για 5+4 πλοία

    Φράγκου Navios ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Group (Φωτογραφία: TradeWinds)


    Την απόκτηση έως και εννέα containerships, σε deals συνολικής αξίας έως και 390 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε η ναυτιλιακή Navios Maritime Containers της Αγγελικής Φράγκου.

    Ειδικότερα, η εταιρεία αποκτά πέντε containerships αξίας 244 εκατ. δολαρίων, με οψιόν απόκτησης ακόμα τεσσάρων πλοίων έναντι 144 εκατ. δολαρίων. Τα τέσσερα από τα πέντε πρώτα πλοία είναι όλα χωρητικότητας 10.000 teu, κατασκευής 2011, και η Navios Containers τα αποκτά έναντι 210 εκατ. δολαρίων από τρίτη εταιρεία που δεν κατονομάζεται, ενώ το πέμπτο είναι το Hyundai Hongkong (χωρητικότητας 6.800 teu, κατασκευής 2006), που απέκτησε από την αδελφή εταιρεία της Navios Maritime Partners έναντι 36 εκατ. δολαρίων.

    Η Navios Containers ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση της απόκτησης των τεσσάρων πρώτων πλοίων θα γίνει με νέο τραπεζικό δανεισμό ύψους 125 εκατ. δολαρίων, ενώ αυτή του Hyundai Hongkong με νέο δανεισμό ύψους 15 εκατ. δολαρίων.

    Όσο για τα άλλα τέσσερα πλοία για τα οποία η Navios Containers έχει οψιόν αγοράς ύψους 36 εκατ. ευρώ το καθένα, είναι όλα τους πλοία της Navios Maritime Partners (Hyundai Singapore, Hyundai Busan, Hyundai Shanghai and Hyundai Tokyo), όλα χωρητικότητας 6.800 teu και κατασκευής 2006. Σημειώνεται ότι και τα τέσσερα αυτά πλοία, όπως και το Hyundai Hongkong, είναι ναυλωμένα έως και τον Δεκέμβριο του 2019 στα 24.095 δολάρια ημερησίως, ενώ από εκεί και πέρα, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, η τιμή ναύλωσης θα αυξηθεί στα 30.119 δολάρια ημερησίως.

    Η Navios Containers αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα πέντε πλοία μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

    Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται την ώρα που η εισηγμένη στη νορβηγική αγορά OTC Navios Containers ετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Την περασμένη Παρασκευή η Αγγελική Φράγκου αποκάλυψε την πρώτη δημόσια εκδοχή του προσπέκτους της εταιρείας για την είσοδό της στην αμερικανική αγορά.

    Επικεφαλής του εγχειρήματος έχει αναλάβει η JP Morgan, με διαχειριστές τις BoA Merrill Lynch, Citigroup και Clarksons Platou Securities και την S Goldman Advisors επίσης να υποστηρίζει τη διαδικασία.

    Πάντως, μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό το ύψος της αρχικής προσφοράς ή η τιμή στην οποία αυτή θα γίνει.

    Σημειωτέον ότι, αν όλα πάνε καλά, η Navios Containers θα γίνει η έκτη εισηγμένη εταιρεία της Αγγελικής Φράγκου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τελευταία IPO ναυτιλιακής εταιρείας στη Νέα Υόρκη ήταν αυτή της Gener8 Maritime τον Ιούνιο του 2015. 

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Maritime Holdings
    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Maritime Holdings

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Γ. Οικονόμου αυξάνει το ποσοστό του στην DryShips χωρίς να αγοράσει ούτε μία νέα μετοχή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Φράγκου: Η παραγγελία στα ναυπηγεία Imabari και οι ελκυστικές τιμές των VLCCs

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Πίττας: Ποιος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της EuroDry



    ΣΧΟΛΙΑ