• Ναυτιλία

    Α. Φράγκου: Το… οικογενειακό deal που ετοιμάζει η Navios Acquisition

    Φράγκου Navios ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Group (Φωτογραφία: TradeWinds)


    Την πλήρη εξαγορά της θυγατρικής του ομίλου Navios (συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου) που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην αγορά των VLCCs, Navios Maritime Midstream Partners, επιδιώκει η ναυτιλιακή Navios Acquisition, η οποία ανακοίνωσε πως υπέβαλε πρόταση εξαγοράς των δημόσια διαπραγματευόμενων μετοχών της εταιρείας στο διοικητικό της συμβούλιο.

    H πρόταση της Navios Acquisition προβλέπει προσφορά 6,292 μετοχών της Navios Acquisition για κάθε μετοχή της Navios Midstream, στο πλαίσιο μίας συναλλαγής που θα είναι δομημένη ως συγχώνευση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Navios Acquisition, η προσφορά αυτή αναπαριστά μία αξία ύψους 3,83 δολαρίων ανά κοινή μετοχή της Navios Midstream, με βάση το κλείσιμο της μετοχής της Navios Acquisition την περασμένη Πέμπτη.

    Ο στόλος της Navios Acquisition αποτελείται από τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου και χημικών, ενώ αυτός της Navios Midstream αποτελείται αποκλειστικά από VLCCs. Συγκεκριμένα, η εταιρεία διαθέτει έξι VLCCs με μέση υπολειπόμενη διάρκεια ναύλωσης τα 3,8 χρόνια.

    Σημειώνεται ότι η Navios Acquisition ήδη ελέγχει συνολικά το 59% της Navios Midstream.

    Η Navios Midstream εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στα τέλη του 2014 με τιμή 15 δολαρίων ανά μετοχή, όταν φαινόταν πως η αγορά των τάνκερ αργού κέρδιζε έδαφος.

    Δυστυχώς, η αγορά των τάνκερ γρήγορα γύρισε αρνητικά, οδηγώντας στη σημερινή προτεινόμενη τιμή εξαγοράς των μόλις 3,80 δολαρίων, περίπου 75% κάτω από την τιμή της αρχικής προσφοράς”, σχολίασε ο αναλυτής Amit Mehrotra της Deutsche Bank, που εκτίμησε πως το deal αυτό θα έχει θετική επίδραση συνολικά στον όμιλο Navios, όχι όμως και στους μετόχους της Navios Acquisition, που θα υποστούν σημαντικό dilution, λόγω της αύξησης των μετοχών της εταιρείας κατά περίπου 58 εκατομμύρια, ή 40%.

    Όπως είπε ο Mehrotra στο TradeWinds, “παρά τον αυξανόμενο αριθμό των μετοχών, βλέπουμε τη συμφωνία ως θετική για την Navios Acquisition, καθώς βλέπουμε αξία στην συμβολαιακή κάλυψη της Navios Midstream με δύο από τα VLCCs της εταιρείας σε μακροχρόνια συμβόλαια με τιμές υπερδιπλάσιες από τις τρέχουσες στην αγορά”.

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc ναυτιλία
    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Πλοίο ελληνικής ναυτιλιακής βγαίνει στο σφυρί τον Ιούλιο για χρέη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Νορβηγία: Καινοτομεί και δοκιμάζει το πρώτο αυτόνομο «φέρι» στον κόσμο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Γ. Αλαφούζος: Στην τελική ευθεία η είσοδος της Okeanis στην αγορά του Όσλο



    ΣΧΟΛΙΑ