• Business

    Σε προστασία από τους πιστωτές της η ΕΒΖ – Αποδεσμεύθηκαν οι κατασχεμένοι τραπεζικοί της λογαριασμοί

    • NewsRoom
    EBZ


    Σε προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της βρίσκεται πλέον η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), η οποία κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα.

    Επίσης η εταιρεία αιτήθηκε και έλαβε την αποδέσμευση τεσσάρων κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών της για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της προς πάσης φύσεως πιστωτές και εργαζόμενους της. Όπως αναφέρεται στην αίτηση η δέσμευση αυτών θα έθετε σε κίνδυνο την αποπληρωμή μεγάλης μερίδας πιστωτών κυρίως των εργαζομένων της.

    Η αίτηση για την προσωρινή προστασία, η οποία κατατέθηκε με τη συναίνεση της Τράπεζας Πειραιώς (στην οποία η εταιρεία οφείλει το 70,7 από τα συνολικά χρέη της), συζητήθηκε την Δευτέρα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκη. Η κύρια αίτηση θα συζητηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου, όπως ορίστηκε από το δικαστήριο

    Οι οφειλές της εταιρείας, με βάση στοιχεία Ιουνίου του 2018, προς την Τράπεζα Πειραιώς ανέρχονται σε 174,373 εκατ. ευρώ, στα 30 εκατ. ευρώ προς την PQH, στα 13,793 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ, τα 9,411 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι οφειλές της προς την Crvenka – Fabrika Secera, τα 6,031 εκατ. ευρώ προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, τα 2,322 εκατ. ευρώ προς τη ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ.

    Σε ασφαλιστικά ιδρύματα χρωστά 2,030 εκατ. ευρώ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ 1,497 εκατ. ευρώ, 1,147 εκατ. ευρώ στην Cristalco, στους τευτολοπαραγωγούς 482.234 ευρώ, στο προσωπικό 259.489 ευρώ. Συνολικά η εταιρεία οφείλει 246,648 εκατ. ευρώ.

    Στις αρχές Αυγούστου η ΕΒΖ και η 5IB INNOVATION BRAIN LLC υπέγραψαν έγγραφο προθέσεων με απώτερο σκοπό την εξυγίανση της ελληνικής βιομηχανίας, μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς και αποκλειστική εμπορική συμφωνία της εταιρείας με το ξένο fund. Μέσω της προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της αλλά και της άρσης ήδη κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών της η ΕΒΖ κερδίζει χρόνο για να ολοκληρωθεί το deal.

    Σημειώνεται πως από την κατάθεση της συμφωνίας εξυγίανσης προς επικύρωση και μέχρι την έκδοση απόφασης από το πτωχευτικό δικαστήριο για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας εξυγίανσης, αναστέλλονται αυτόματα τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη, δηλαδή της ΕΒΖ. Η μέγιστη περίοδος αναστολής δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 4 μήνες, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΒΖ: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Innovation Brain



    ΣΧΟΛΙΑ