• Business

    Σαφείς αιχμές Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς) : Η Folli-Follie απέδειξε την αποτυχία πολλών

    • NewsRoom
    Γιώργος Χαντζηνικολάου

    Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΕΤ


    Αιχμές για την λειτουργία των χρηματιστηριακών θεσμών εξαιτίας της αποκάλυψης της απάτης της Folli Follie άφησε σήμερα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΧΑΕ Γιώργος Χαντζηνικολάου. Όπως επεσήμανε ο ίδιος «Η υπόθεση της Folli-Follie απέδειξε την αποτυχία πολλών πλευρών». Κατά την αναγγελία της έναρξης της Γενικής Συνέλευσης της Ετήσιας Συνόδου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων (WFE), τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ερωτήθηκαν σχετικά με το σκάνδαλο της Folli-Follie και πώς μπορούν να ανταποκριθούν τα χρηματιστήρια σε ανάλογες περιπτώσεις. «Η εν λόγω υπόθεση έχει εμπνεύσει έντονο προβληματισμό στην ΕΧΑΕ και αποδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη στα οικονομικά στοιχεία μιας εισηγμένης εταιρείας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο», τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου. Αναφέρθηκε δε στη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης για διαφύλαξη της εμπιστοσύνης σε μία εταιρεία, και αγορά, σημειώνοντας ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει λάβει και δρομολογεί μια σειρά μέτρων με στόχο την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης.

    «Το θέμα είναι να δοθούν κίνητρα στους συμμετέχοντες της αγοράς προκειμένου να υιοθετήσουν τις καλές πρακτικές της εταιρικής συμμόρφωσης, να αντιληφθούν ότι η πραγματική ανεξαρτησία των μελών των διοικητικών συμβουλίων είναι προς όφελος της εταιρείας τους», είπε χαρακτηριστικά.

    Παγκόσμια διοργάνωση στην Αθήνα με συμμετοχή 100 χρηματιστηρίων

    Η φετινή Ετήσια Σύνοδο της WFE φιλοξενείται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και συγκεντρώνει 300 συμμετέχοντες από 100 διεθνή χρηματιστήρια. Περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα 14 ομιλιών και πάνελ που θα είναι ανοιχτό και σε μη Μέλη της WFE.

    Η WFE και το Χρηματιστήριο Αθηνών, χτύπησαν σήμερα το παραδοσιακό καμπανάκι του Χρηματιστηρίου (φωτ.) για να σηματοδοτήσουν την επίσημη έναρξη της Γενικής Συνέλευσης και της Ετήσιας Συνόδου της WFE η οποία θα πραγματοποιηθεί 2-4 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

    «Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους της WFE το Χρηματιστήριο Αθηνών για το ζεστό καλωσόρισμα και τη φιλοξενία του, με την ευκαιρία της συγκέντρωσης των επικεφαλής του κλάδου των Χρηματιστηρίων και των Κεντρικών Αντισυμβαλλομένων σε αυτή την ιστορική πόλη για την 58η Γενική Συνέλευση και Ετήσια Σύνοδο της WFE», δήλωσε σήμερα η κ. Ναντίνι Σουκουμάρ, διευθύνουσα σύμβουλος της WFE.

    «Θα προσεγγίσουμε όχι μόνο τα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν τον κλάδο των κεντρικών υποδομών της κεφαλαιαγοράς, αλλά και τον κόσμο γενικότερα, όπως είναι το Brexit και η βιωσιμότητα. Ένα τμήμα των συζητήσεων θα επικεντρωθεί επίσης στον κρίσιμο ρόλο των αγορών στην προώθηση της ανανέωσής τους. Η παρουσία μας στην Ελλάδα σε αυτή τη χρονική συγκυρία μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς ταυτόχρονα με την ανασκόπηση των μεταρρυθμίσεων της τελευταίας δεκαετίας από την έναρξη της μεγάλης οικονομικής κρίσης, προσβλέπουμε ταυτόχρονα σε ένα μέλλον ανανέωσης».

    «Η φιλοξενία της 58ης Γενικής Συνέλευσης και Ετήσιας Συνόδου της WFE στην Αθήνα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Εκ μέρους ολόκληρου του Ομίλου θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση της WFE που επέλεξε την Ελλάδα για τη φετινή διοργάνωση και εκ μέρους της οργανωτικής ομάδας ευχαριστώ τα στελέχη της WFE για την άψογη συνεργασία σε αυτή την κοινή προσπάθεια», δήλωσε με τη σειρά του ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    «Η συνάντηση αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για να ανταλλάξουμε ιδέες και εμπειρίες με τους συναδέλφους μας σε θέματα όπως η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των κεφαλαιαγορών καθώς και τρόπους για την ενίσχυση του ρόλου μας για τη διασφάλιση της διαφάνειας, της εταιρικής διακυβέρνησης και της βιώσιμης ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Λαζαρίδης.



    ΣΧΟΛΙΑ