• Business

    Σ. Λαζαρίδης στο Bloomberg: Αυτές είναι οι εισηγμένες που ενδιαφέρουν τους ξένους επενδυτές

    • NewsRoom
    Σωκράτης Λαζαρίδης ΕΧΑΕ Χρηματιστήριο

    Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών


    Στα σχέδια μεμονωμένων εισηγμένων επιχειρήσεων και όχι τόσο στην οικονομία επικεντρώνονται, κατά κύριο λόγο, φέτος οι ξένοι επενδυτές, υποστήριξε ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg στο περιθώριο του 13ου Roadshow στο Λονδίνο.

    Ο Σωκράτης Λαζαρίδης επισήμανε τη μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε από την πλευρά των εισηγμένων επιχειρήσεων, που έδωσαν το «παρών» με 31 συμμετοχές, αριθμός που είχε να καταγραφεί από το 2009. Εκτίμησε, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το χρηματοπιστωτικό κλάδο, ενώ σημείωσε ότι τα τελευταία επτά χρόνια είδαμε διαφορετικά κύματα ενδιαφέροντος από επενδυτές.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που κάνει τις ελληνικές επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν είναι η σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων, η οποία ανήλθε φέτος στο 32% φέτος, ενώ, όπως πρόσθεσε, την τελευταία πενταετία καταγράφεται 70% αύξηση στα EBITDA.

    Ερωτηθείς πόσο απασχολεί τους ξένους επενδυτές το πολιτικό κλίμα και οι επερχόμενες εκλογές, σημείωσε ότι η πολιτική κατάσταση απασχολεί πάντα τους επενδυτές αλλά τα τελευταία χρόνια δεν είδαμε απόσυρση ενδιαφέροντος.

    Οι επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στα σχέδια των επιχειρήσεων, τα σχέδια και τις προβλέψεις τους για το πώς θα κινηθούν τα επόμενα χρόνια. Το μακροοικονομικό περιβάλλον έρχεται σε δεύτερο πλάνο, συμπλήρωσε.

    Εκτίμησε, τέλος, ότι η έλλειψη εισαγωγών εταιρειών (IPOs) είναι η αχίλλειος πτέρνα για το ελληνικό χρηματιστήριο.

    Σημειώνεται ότι στο 13ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow που διοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο συμμετέχουν περισσότερες από 35 εισηγμένες επιχειρήσεις, ενώ αναμενόταν να πραγματοποιηθούν πάνω από 650 συναντήσεις των εκπροσώπων τους με τους ομολόγους τους 95 επενδυτικών funds και 130 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

    Μεταξύ των εταιρειών που θα συμμετείχαν στο 13ο Roadshow του Χ.Α είναι οι εξής: ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Autohellas, Genergy Holdings, Ελλάκτωρ, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, Eurobank, Φουρλής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Energy, Grivalia Properties, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Intralot, Κρι Κρι, Lamda Development, Motor Oil, MLS, Μυτιληναίος Holdings, Εθνική Τράπεζα, Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν και Βιοχάλκο.



    ΣΧΟΛΙΑ