• Business

    Ρώσικο fund επενδύει σε ακίνητα στην Ελλάδα. Θα αγοράσει 5 οικιστικά συγκροτήματα 

    ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


    Έτοιμοι να επενδύσουν στην Αθήνα καθώς πιστεύουν στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς ακινήτων εμφανίζεται η ρωσική Tranio, ένα fund ακινήτων, το οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά κατοικίας και σχεδιάζει να αποκτήσει και άλλα ακίνητα, αξιοποιώντας τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών των τραπεζών και του Δημοσίου. Η Tranio μέσω των επικεφαλής της εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, όχι μόνο λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων, αλλά κυρίως λόγω της δυνατότητας που παρέχεται να προκύψουν σημαντικά έσοδα εκμετάλλευσης των ακινήτων, μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Tranio, «σήμερα, μετά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα είναι αισθητά χαμηλότερες συγκριτικά με τις γειτονικές της χώρες.

    H Ελλάδα αυτή την στιγμή θεωρείται η χώρα με τις χαμηλότερες αποτιμήσεις σχεδόν σε ολόκληρη την ζώνη του ευρώ. Σε σχέση με την Ισπανία και τη Γερμανία, οι αξίες είναι έως και 1,5 φορά χαμηλότερες, ενώ σε σχέση με την Ιταλία και την Αυστρία οι τιμές είναι 3 φορές χαμηλότερες».

    Η Tranio έχει ήδη αποκτήσει κτίριο κατοικιών στην Αθήνα και σχεδιάζει να αγοράσει ακόμη πέντε τέτοια οικιστικά ακίνητα, με στόχο να μεταπωλήσει τα διαμερίσματα σε ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα».

    Ο κ. Σιτκόφ εκτιμά ότι η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από τη βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος και της επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

    «Η θετική αυτή εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αξίες των ελληνικών ακινήτων και με τη σημαντική υποχώρηση των κοινωνικών εντάσεων, καθιστά την αγορά πολύ πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές».

    Ο ίδιος προσθέτει ότι η άνοδος του τουρισμού (από 14,9 εκατ. τουρίστες το 2009 σε 24,8 εκατ. το 2016, ενώ το 2017 εκτιμάται ότι ο αριθμός προσέγγισε τα 30 εκατ.) έχει ενισχύσει κατακόρυφα τη ζήτηση για κατοικίες που προσφέρονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, παρά τη σημαντική αύξηση της φορολογίας στο μεσοδιάστημα.

    Τα παραπάνω αντανακλώνται και στα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά το 10μηνο (Ιανουάριος – Οκτώβριος) του 2017 καταγράφηκε άνοδος των εισροών κατά 76,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

    Υπενθυμίζεται ότι, κατά το σύνολο του 2016, οι σχετικές επενδύσεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν 45,3% σε 270 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2015, όταν καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 36%.

    Εν ολίγοις, αν διατηρηθεί ο υφιστάμενος ρυθμός αύξησης, ο οποίος, σημειωτέον, βαίνει διαρκώς αυξανόμενος κατά τη διάρκεια του 2017, εκτιμάται ότι στην ελληνική αγορά ακινήτων θα έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ.

    Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση είναι ότι σημαντική μερίδα των εν λόγω κεφαλαίων θα αφορούν και διαμερίσματα στην Αθήνα και στην Αττική γενικώς, εν αντιθέσει με το πρόσφατο παρελθόν, όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των ξένων αγοραστών κινούνταν προς την απόκτηση εξοχικής κατοικίας στη χώρα μας.



    ΣΧΟΛΙΑ