• Business

    Roche: Ενισχύει τη θέση της στην αγορά των νέων φαρμάκων


    Νέες εγκρίσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ για δύο φάρμακα κατά του καρκίνου, έλαβε πρόσφατα η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche,  ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά των νέων φαρμάκων, τη στιγμή που αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο για  πτώση των πωλήσεων των παλαιότερων προϊόντων της.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Alecensa ως θεραπεία για ALK-θετικό καρκίνο του πνεύμονα, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ υποστήριξαν το Perjeta για χρήση σε ορισμένες ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού μετά από χειρουργική επέμβαση.

    Η απόφαση της ΕΕ αναμενόταν καθώς, μετά από στοιχεία που έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν το συγκεκριμένο στοχευόμενο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα είχαν μικρότερο κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου από ό, τι με το ανταγωνιστικό του προϊόν Xalkori, η εταιρία έλαβε θετική γνωμοδότηση τον Οκτώβριο.

    Το πράσινο φως των ΗΠΑ για το θεραπευτικό συνδυασμό Perjeta – Herceptin – χημειοθεραπεία, με ένδειξη τον θετικό στο HER2 πρώιμο καρκίνο του μαστού μετά από χειρουργική επέμβαση ακολούθησε μετά από κλινική δοκιμή που έδειξε ένα μέτριο όφελος.

    Αυτή η δοκιμή είχε απογοητεύσει τους επενδυτές όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα τον Ιούνιο, αλλά η Roche συνέχισε να εκφράζει εμπιστοσύνη στις προοπτικές του φαρμάκου.

    Οι αναλυτές της Jefferies ανέφεραν ότι η έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για την επέκταση της χρήσης του Perjeta ήρθε περίπου ένα μήνα νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν και οι προϋποθέσεις σχετικά με τη χρήση του ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες.

    Βάσει σχετικής έρευνας, η Jefferies αναμένει από τους Αμερικανικούς ογκολόγους να χρησιμοποιούν το Perjeta, μετεγχειρητικά ή επικουρικά, στο 44% των ασθενών που υπόκεινται σε θεραπεία με Herceptin, γεγονός που μεταφράζεται σε ευκαιρία εσόδων ύψους περίπου 4,3 δισ. δολαρίων.

    Ο FDA χορήγησε, επίσης, πλήρη έγκριση του θεραπευτικού σχήματος που βασίζεται στο Perjeta για προεγχειρητική ή νέο-επικουρική θεραπεία, η οποία σύμφωνα με την Jefferies, θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα κατά περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

    Η Roche βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, μετά από χρόνια ισχυρής αύξησης των πωλήσεων, καθώς τα παλαιότερα φάρμακα κατά του καρκίνου πρόκειται να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τις φθηνότερες αποκαλούμενες βιοϊσοδύναμες εκδόσεις τους (βιοομοειδή).

    Ωστόσο, όπως δήλωσε αυτό το μήνα ο διευθύνων σύμβουλός της, Severin Schwan, το pipeline των νέων προϊόντων μπορεί να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των βιοομοειδών.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπ. Υγείας: Μεταβατικού χαρακτήρα η τροπολογία για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: «Όχι» του ΔΣ του ομίλου Υγεία στην πρόταση του Γ. Αποστολόπουλου

     



    ΣΧΟΛΙΑ