• Business

    Ρέτσος: Χωροταξικό και δικαιοσύνη μπλοκάρουν τις τουριστικές επενδύσεις

    ΣΕΤΕ: Αίτημα για παράταση – επέκταση των μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων

    Ο Γ. Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ


    Η έλλειψη χωροταξικού σχεδίου και η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης αποτελούν τροχοπέδη για την προσέλκυση επενδύσεων στον τουρισμό. Αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα και από την υψηλή φορολογία.

    Ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε σήμερα στο θέμα των τουριστικών επενδύσεων και υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως: «Δύο λέξεις -χωροταξικό και δικαιοσύνη- είναι αυτές που μπλοκάρουν τις τουριστικές επενδύσεις. Αυτά είναι τα πιο σοβαρά θέματα στο κομμάτι των επενδύσεων και δημιουργούν πιο μεγάλο πρόβλημα και από την υψηλή φορολογία». Και συμπλήρωσε: «Οι επενδυτές γνωρίζουν πως σε βάθος 10ετίας θα δουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Όμως η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης και οι αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν επενδύσεις, είναι ο κύριος λόγος που δεν έχουν υλοποιηθεί κάποια μεγάλα επενδυτικά project στην χώρα».

    Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στα υπόλοιπα «καυτά» θέματα του τουρισμού τα οποία αφορούν τη φορολογία, την επιβολή του νέου φόρου διαμονής από την 1η Ιανουαρίου 2018, τις μισθώσεις διαμερισμάτων και κατοικιών.

    Όπως είπε, το τουριστικό πακέτο της Ελλάδας επιβαρύνεται με αυξημένο ΦΠΑ (κατά 7 με 8 μονάδες υψηλότερος ο ΦΠΑ σε σχέση με τον ανταγωνισμό), ενώ ο φόρος διαμονής θα έχει επίσης σημαντική επίπτωση στη μέση τιμή δωματίου. Εκτίμησε δε, πως η ποσοστιαία επιβάρυνση θα είναι της τάξης του 6% και τη χαρακτήρισε «δυσβάσταχτη» για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων τουρισμού και κυρίως των μικρομεσαίων.

    «Η επιβολή του φόρου διαμονής είναι στη λάθος κατεύθυνση» είπε ο κ. Ρέτσος και στο τέλος της μέρας το Δημόσιο θα χάσει περισσότερα έσοδα από ό,τι έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει.

    Σε ό,τι αφορά τώρα τις μισθώσεις διαμερισμάτων και κατοικιών, σημείωσε πως «η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί παγκόσμια τάση, που βαίνει αυξανόμενη και θα έχει διάρκεια.

    »Θα πρέπει να αποδεχθούμε αυτό το γεγονός και να φροντίσουμε να υπάρξει το απαραίτητο πλαίσιο, ώστε αυτή η δραστηριότητα να μην είναι «γκρίζα» και σε βάρος των υπολοίπων επιχειρήσεων καταλυμάτων που διέπονται από αυστηρούς κανόνες λειτουργίας», τόνισε ο κ. Ρέτσος και υπογράμμισε:«Χρειάζεται ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και ίσοι όροι ανταγωνισμού και λειτουργίας».

    Τώρα σε ό,τι αφορά τα τουριστικά έσοδα η Ελλάδα θα πετύχει νέο ρεκόρ καθώς θα προσεγγίσει τα 14,5 δισ. τουριστικές εισπράξεις.

    Ταυτόχρονα οι ενδείξεις για το 2018 είναι θετικές, καθώς οι προγραμματισμένες αφίξεις αεροπλάνων βρίσκονται στο +4%. Ωστόσο, ο κ. Ρέτσος σημείωσε πως σε πολλές χώρες της Ευρώπης – που είναι βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό- και στις οποίες έχουν γίνει τρομοκρατικές επιθέσεις, οι πολίτες είναι διστακτικοί για ταξίδια.



    ΣΧΟΛΙΑ