• Business

    Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων: Μ.Σφακιανάκης, ANT1 και WIND συνεργάζονται για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

    • Αθηνά Λαρδή

    Από αριστερά: Κώστας Τσολάκης, διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Αντ1, Γιώργος Τσαπρούνης, Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND, Kώστας Νάκος, Co-Founder & Executive Director, Μαρία Σαράφογλου, Δημοσιογράφος και Μανώλης Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρος του CSIi


    Στο πρόσωπο του πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη και του Ινστιτούτου του, CSI Institute (Cyber Security International Institute), οι γονείς σε όλη την Ελλάδα, που θέλουν να μάθουν για το διαδίκτυο, τα οφέλη και τους κινδύνους που κρύβει, ώστε να είναι πιο κοντά στα παιδιά τους, βρίσκουν έναν ισχυρό σύμμαχο.

    Ο Μανώλης Σφακιανάκης, ο άνθρωπος που άφησε έργο στην υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προχωρά σε ένα καινοτόμο εγχείρημα διαδικτυακής εκπαίδευσης γονέων σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο. Για την υλοποίηση αυτής της αξιέπαινης προσπάθειας, το CSI Institute έχει στο πλευρό του τον ΑΝΤ1, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Κάθε Παιδί μια Αγκαλιά» και τη WIND. 

    Πρόκειται για μια ενέργεια ζωτικής σημασίας, καθώς πλέον το διαδίκτυο έχει εισβάλλει στη ζωή των παιδιών, με τους γονείς να μην μπορούν πολλές φορές να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως η υλοποίηση αυτής της ενέργειας δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την υποστήριξη του Ομίλου ΑΝΤ1 και ιδίως του κ. Κώστα Τσολάκη, διευθυντή Εταιρικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του ΑΝΤ1, που όλα τα χρόνια έχουν επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τα παιδιά.  Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών WIND, που ένας από τους στόχους της είναι η στήριξη των ανθρώπων και κυρίως των παιδιών.

    Τι είναι στην ουσία η «Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων»;

    Η «Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων», είναι ένα δωρεάν, 8ωρο, διαδραστικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου σε πραγματικό χρόνο, ο Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρος του CSIi, Μανώλης Σφακιανάκης και ομάδα καταρτισμένων εισηγητών, θα ενημερώνουν τους γονείς, για τα σύγχρονα θέματα του Διαδικτύου.

    Πιο αναλυτικά, θα αναφερθούν στα θετικά και τα αρνητικά του διαδικτύου, τα νέα φαινόμενα, τα Social Media, αλλά και τις καταστάσεις με τις οποίες το παιδί και ο έφηβος έρχονται αντιμέτωποι, μέσω επικίνδυνων διαδικτυακών συμπεριφορών που μπορεί να επιδεικνύουν. Ταυτόχρονα θα δοθούν στους γονείς εφόδια και πρακτικές λύσεις, τόσο σε τεχνικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε να είναι σε θέση να συμπορεύονται και να επικοινωνούν με τα παιδιά τους, να τα εκπαιδεύουν, ως προς την ασφαλή τους πλοήγηση στο διαδίκτυο, αλλά και να τα νουθετούν.

    Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται 4 φορές το μήνα online, μέσα από την Εκπαιδευτική Διαδικτυακή Πλατφόρμα BLACKBOARD, που διατίθεται από την εταιρεία Cosmolearn. Ο κύκλος εκπαίδευσης θα είναι μηνιαίος, και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

    Η «Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων» ξεκινάει σε πρώτη φάση πιλοτικά με την εκπαίδευση γονέων από επιλεγμένα σχολεία. Πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε συνεννόηση με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, από σχολεία όλης της χώρας και με στόχο την ενημέρωση περισσότερων από 2.000 ενδιαφερόμενων κάθε μήνα.

    Ο Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρος του CSIi, Μανώλης Σφακιανάκης, με αφορμή την επίσημη παρουσίαση της «Ψηφιακής Ακαδημίας Γονέων» δήλωσε σχετικά:

    «Η Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων, η πρώτη Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων στη χώρα μας, είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που στόχο έχει να δώσει στους γονείς όλες τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια, για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις διαδικτυακές κρίσεις που προκύπτουν σε σχέση με τη χρήση του internet από τα παιδιά τους, καθώς και να φέρουμε κοντά γονείς και παιδιά και να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος σχετικά με την ορθή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Το πρόγραμμα έχει ήδη μεγάλη απήχηση. Έχουμε γύρω στις 2.500 συμμετοχές και έχει ξεκινήσει εκπαίδευση σε οικογένειες από περιοχές της Αθήνας, του δήμου Φυλής, Καισαριανής, καθώς και εκτός Αττικής, όπως η Σκιάθος. Σκοπός και στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε ακόμη περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, με τη βοήθεια των υποστηρικτών μας, ΑΝΤ1 και WIND, να ακουστούμε ακόμη περισσότερο καθώς και να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, μέσω της διαδικτυακής μας πλατφόρμας, που διατίθεται από την Cosmolearn».

    Τι είναι το Cyber Security International Institute;

    Τον Απρίλιο του 2017 ο Αντιστράτηγος ε.α. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, έδωσε σάρκα και οστά σε ένα όραμα πολλών ετών. Σε μία δύσκολη, χρονικά, περίοδο για την Ελλάδα, βρήκε ανθρώπους που ασπάστηκαν το όραμα του, και το CSI Institute έγινε πραγματικότητα.

    Το CSI Institute («Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια») αποτελεί μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση, και ο σκοπός του προβλέπεται ρητά ως μη κερδοσκοπικός. Το Σωματείο προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς, μεταξύ άλλων, την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, καθώς και την εκπαίδευση, την ενεργοποίηση και την επιστημονική έρευνα στο τομέα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου.

    Στόχος του είναι να συμβάλλει στην ενημέρωση, την εκπαίδευση, την πιστοποίηση και εν γένει στην έμπρακτη ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου, ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων και υποδομών, ασφαλής χρήσης του διαδικτύου αλλά και χειρισμού διαδικτυακών προγραμμάτων και προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    Με βασικό σκοπό τη στήριξη και εξέλιξη της νέας γενιάς, το CSIi, επιθυμεί να συμβάλλει στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την ανάδειξη νέων ταλέντων σε δεξιότητες πληροφορικής, προγραμματισμού και νέων τεχνολογιών, ενδεικτικά μέσω της διεξαγωγής διαλέξεων, της δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού με σκοπό τη δημοσίευση του στο διαδίκτυο και ψηφιακής ακαδημίας, όπου μέσω ηλεκτρονικών σεμιναρίων και ειδικών διαδικτυακών εκπαιδευτικών κέντρων εκμάθησης π.χ. γλωσσών προγραμματισμού – κώδικα, θα εκπαιδεύονται μαθητές, σπουδαστές και άλλες ομάδες ατόμων.

    Ακόμα, στοχεύει στη δημιουργία, τη σχεδίαση και την υλοποίηση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σχετικά με θέματα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου, ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων και υποδομών, ασφαλής χρήσης του διαδικτύου, χειρισμού διαδικτυακών προγραμμάτων και άλλα συναφή ζητήματα, προς ένταξη σε σχολεία της επικράτειας, ενδεικτικά με τη δημιουργία διδακτικού υλικού, την εκπόνηση ασκήσεων και εργασιών, τη χρήση εκσυγχρονισμένου υλικού και τη δημιουργία δράσεων, δραστηριοτήτων και μαθητικών διαγωνισμών.

     



    ΣΧΟΛΙΑ