• Business

    Πρόβλεψη-έκπληξη: Οι επενδυτές είναι έτοιμοι να ρίξουν πολλά δισ. στην Ελλάδα

    • NewsRoom

    Kyle Bass


    Άκρως αισιόδοξος για τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας εμφανίζεται ο superstar διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) Kyle Bass, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές είναι έτοιμοι να «ρίξουν» δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Περιμένουν απλώς την κατάλληλη στιγμή…

    Ο ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Hayman Capital Management, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια περί τα 815 εκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζει ότι οι ξένοι επενδυτές περιμένουν στο περιθώριο μια «τεκτονική» πολιτική αλλαγή το 2018.

    «Υποθέτω ότι κάποια στιγμή μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου το ερχόμενο έτος θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα χάσει την εξουσία. Όταν θα συμβεί αυτό, θα υπάρξει μαζική εισροή επενδύσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο. Θα εισρεύσει πολύ χρήμα, καθώς οι επενδυτές αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά με μια πιο μετριοπαθή κυβέρνηση», τονίζει.

    Και προσθέτει: «Θα πρέπει να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ανακάμψει η επενδυτική εμπιστοσύνη».

    Υπογραμμίζει, δε, με μεγάλη σιγουριά ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν εκλεγεί θα επιστρέψουν στις τράπεζες 15 δισ. ευρώ καταθέσεις», ενώ προσθέτει ότι μετά τις εκλογές θα ανακάμψουν σημαντικά τόσο το χρηματιστήριο όσο και η αγορά ομολόγων.

    Ο «γκουρού» των επενδύσεων αναφέρεται και στο θέμα της φοροδιαφυγής, λέγοντας ότι από τη δική του οπτική γωνία, για να απογειωθεί η αγορά, πρέπει να διορθωθούν δύο πράγματα: Πρώτον, να σταματήσει η φοροδιαφυγή και, δεύτερον, να ξαναρχίσουν οι Ελληνες να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

    Πού είναι στραμμένο το στόχαστρο των επενδυτών

    Όπως εξηγεί ο Bass, οι τομείς στους οποίους είναι στραμμένο αυτήν τη στιγμή το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι η κτηματαγορά, η ενέργεια και ο τουρισμός.

    «Υπάρχουν τόσο μεγάλες δυνατότητες», λέει και προσθέτει: «Pimco, Lonestar, KKR κοιτούν όλες να αγοράσουν εμπορικά ακίνητα στην Ελλάδα».

    Επίσης, μεγάλα funds, όπως η BlackRock, η Fidelity Investments και η Vanguard, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε μετοχές όπως της Εθνικής Τράπεζας και του ΟΠΑΠ και υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αρχίσει να υπολογίζουν σε μια συμφωνία για να καταστεί βιώσιμο το χρέος της χώρας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να φέρει πίσω στην Ελλάδα καταθέσεις που βγήκαν στο εξωτερικό πριν από την επιβολή των capital controls.

    Την ίδια στιγμή, όπως γράφει το CNBC, ενεργειακοί κολοσσοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ Αμερικανοί επενδυτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο σε άλλους τομείς δραστηριότητας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η πρόσφατη «ψήφος εμπιστοσύνης» που έδωσε η Calamos Investments εξαγοράζοντας την Εθνική Ασφαλιστική, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

    Η ελπίδα τώρα, σημειώνει το CNBC, είναι ότι τους επόμενους μήνες θα αναπτυχθεί μια τέτοια επενδυτική δυναμική, ώστε η επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος να είναι θετική.

    Ο Νικόλαος Μαγγίνας, senior economist στην Εθνική Τράπεζα, συμφωνεί: «Η οικονομική ανάκαμψη είναι καθ’ οδόν, αλλά το μέλλον της εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από την ανάκαμψη των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου σε τομείς όπως η ναυτιλία, η μεταποίηση τροφίμων, τα μεταλλεία, η ενέργεια, τα χημικά και το real estate». Υπολογίζει δε ότι για να στηριχθεί η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, θα χρειαστούν νέες επιχειρηματικές επενδύσεις περίπου 25 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη: 100.000 σπίτια μπαταχτσήδων ιδιωτών στον πλειστηριασμό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χαλάρωση των Capital Controls – Όλες οι αλλαγές



    ΣΧΟΛΙΑ