• Business

    Προθεσμία-ανάσα μέχρι 4 χρόνια για τις ευρωτράπεζες

    • NewsRoom


    Προθεσμία-ανάσα έως και τέσσερα χρόνια για να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους «μαξιλάρια» αποφάσισαν να δώσουν στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις αποκλειστικές πληροφορίες που είχε δημοσιοποιήσει πρώτο το mononews.gr.

    Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές της ΕΕ θέτουν, για πρώτη φορά, δεσμευτικές απαιτήσεις που ορισμένες τράπεζες είναι πιθανό να δυσκολευτούν να εκπληρώσουν, υπογραμμίζει το Reuters.

    Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, στόχος των οποίων είναι να μειωθεί η επιβάρυνση των φορολογουμένων σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εκδώσουν νέα ομόλογα, επαρκούς ύψους, τα οποία θα διαγραφούν ή θα ενταχθούν σε ενδεχόμενο bail-in, ώστε να απορροφήσουν τις ζημίες σε περίπτωση κατάρρευσης.

    Τα εν λόγω κεφαλαιακά «μαξιλάρια» δεν είχαν προσδιοριστεί ως τώρα, δίνοντας στις τράπεζες περισσότερο χρόνο για να καλύψουν τις νέες ανάγκες χρηματοδότησης, που εκτιμώνται μεταξύ 186 και 276 δισ. ευρώ – ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο για έναν κλάδο που υπέστη πλήγμα από τη στιγμή που χάθηκε, σε μεγάλο βαθμό, η εμπιστοσύνη σε αυτόν, μετά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από τις κυβερνήσεις για τη διάσωση τραπεζών κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη την περίοδο 2009-2013.

    Τώρα, όμως, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές επιβάλλουν δεσμευτικούς στόχους για «35-40 μεγάλες τράπεζες», οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

    Αυτό είναι πιθανό να εξαναγκάσει τις τράπεζες να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια για τα ομόλογα που θα εκδώσουν, ενώ δύσκολο θα είναι να βρουν και επενδυτές που θα θελήσουν να αγοράσουν τους τίτλους τους, αφού οι μικροεπενδυτές είδαν τα χρήματα που είχαν επενδύσει σε ομόλογα να «καίγονται» με τις πρόσφατες διασώσεις τραπεζών στην Ιταλία ή την Πορτογαλία, σημειώνει επίσης το Reuters.

    Το Single Resolution Board, το αρμόδιο όργανο που λαμβάνει τις αποφάσεις για τις προβληματικές τράπεζες και τη δημιουργία κεφαλαιακών «μαξιλαριών», εποπτεύει 142 τράπεζες, αλλά στις μικρότερες τράπεζες θα επιβληθούν δεσμευτικοί στόχοι σε μεταγενέσερο στάδιο, αναφέρει η πηγή.

    Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, που θεωρούνται «συστημικές» σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η Deutsche Bank, η BNP Paribas και η Unicredit, δεσμεύονται ήδη από διεθνή νομοθεσία να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους ως το 2019.

    Οι 35-40 μεγάλες τράπεζες τις οποίες αφορά η απόφαση του SRB θα έχουν μέχρι και τέσσερα χρόνια για να επιτύχουν τους στόχους, αναφέρει η πηγή του πρακτορείου, προσθέτοντας ότι η μεταβατική περίοδος και οι στόχοι καθορίζονται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

    «Κάποιες τράπεζες έχουν ήδη επιτύχει τον στόχο τους, άλλες μπορεί να χρειαστούν μόλις δύο χρόνια, ενώ σε άλλες έχει δοθεί περιθώριο τετραετίας», αναφέρει.

    Οι ρυθμιστικές Αρχές αποφάσισαν επίσης να θέσουν και ποιοτικούς στόχους, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να διακρατούν τουλάχιστον ένα 12% από ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt) τα οποία είναι ευκολότερα να διαγραφούν σε σύγκριση με τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης (senior debt) – κάτι που ήλπιζαν να αποφύγουν οι τράπεζες, αφού τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης κοστίζουν πιο ακριβά στις τράπεζες, καθώς όσοι επενδύουν σε αυτά αναλαμβάνουν υψηλότερο ρίσκο.



    ΣΧΟΛΙΑ