• Business

    Πώς οι εφοριακοί θα χτυπάνε…γερμανικά νούμερα έξω από ιατρεία και νυχτερινά κέντρα


    Όλο και πιο… εφευρετικοί γίνονται οι φοροελεγκτές στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, βάζοντας στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες (ειδικά τους γιατρούς) και τα νυχτερινά κέντρα, όπου το “κυνήγι” των φοροφυγάδων αποδεικνύεται πιο δύσκολη υπόθεση.

    Δε γίνεται κι αλλιώς, άλλωστε, αφού η ανελέητη φορολογία και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών πείθουν όλο και περισσότερους ελεύθερους επιχειρηματίες να το ρισκάρουν και να μην εκδίδουν αποδείξεις, αν και το “σαφάρι” των φοροελεγκτών το καλοκαίρι θορύβησε πολλούς και έκανε λιγότερο ελκυστική τη φοροδιαφυγή, καθώς ο κίνδυνος των προστίμων είναι πλέον πραγματικός, και όχι απλά φιλολογικός, όπως παλιότερα που δε γίνονταν επαρκείς έλεγχοι.

    Τι γίνεται όμως, για παράδειγμα, με έναν γιατρό που δέχεται ασθενείς στο ιατρείο του; Πώς μπορεί να εντοπίσει η εφορία τη φοροδιαφυγή αν ο συγκεκριμένος γιατρός δεν κόβει αποδείξεις, και το μόνο στοιχείο που διαθέτει είναι τα όσα δηλώνει επισήμως ο γιατρός; Τη λύση έρχεται να δώσει το νέο κόλπο του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ: ελεγκτές θα τη “στήνουν” έξω από ιατρεία και θα παρακολουθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πόσοι ασθενείς μπαίνουν και βγαίνουν. Στη συνέχεια θα επισκέπτονται οι ίδιοι το ιατρείο και θα συγκρίνουν τα στοιχεία τους με τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν υπάρχει απόκλιση, τότε θα διαπιστώνεται φοροδιαφυγή και θα επιβάλλονται πρόστιμα. Αντίστοιχες πρακτικές μπορούν να εφαρμοστούν και για άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, πέρα από γιατρούς.

    Ειδικά για τους γιατρούς, προβλέπεται επίσης η διασταύρωση των στοιχείων των ασφαλιστικών εταιρειών για τις αποζημιώσεις κλάδου υγείας με τα φορολογικά στοιχεία γιατρών, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει φοροδιαφυγή.

    Μία άλλη μέθοδος που θα δούμε σύντομα να κάνει την εμφάνισή της αφορά σε άλλου τύπου ελεύθερους επαγγελματίες, κυρίως στην εστίαση και σε άλλους τομείς του εμπορίου: οι ελεγκτές θα ζητούν από τις επιχειρήσεις τιμολόγια για κάθε προμήθεια και επαγγελματική δαπάνη που έχουν πραγματοποιήσει, με στόχο να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή στο χονδρεμπόριο.

    Στο στόχαστρο όμως θα μπουν και τα νυχτερινά κέντρα, με τους φοροελεγκτές πλέον να παρακολουθούν τον τζίρο του μαγαζιού για μία ολόκληρη μέρα, και στη συνέχεια θα τον συγκρίνουν με τον τζίρο που κατέγραψε στις ταμειακές μηχανές το μαγαζί. Σε αυτήν την περίπτωση, αν η απόκλιση δεν είναι εξόφθαλμη, τότε δεν θα πρόκειται για ξεκάθαρη απόδειξη φοροδιαφυγής, αλλά για ένδειξη, όμως τα καταστήματα αυτά θα μπουν σε “μαύρη λίστα”, και άρα θα υπόκεινται σε περισσότερους φορολογικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλιστεί η φορολογική τους συμμόρφωση.

    Πάντως, είναι γεγονός ότι η διαπίστωση της φοροδιαφυγής είναι πολύ δύσκολη υπόθεση για αρκετούς κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών, όπως οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι μηχανικοί αυτοκινήτων και άλλοι, που συχνά ισχυρίζονται, ακόμα κι αν διαπιστωθούν παραβάσεις, ότι δεν έχουν εκδώσει αποδείξεις γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η παροχή υπηρεσιών στους πελάτες τους. Και άντε να αποδείξεις μετά ότι ο άλλος είναι… ελέφαντας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Οι «ψηφιακοί τραπεζοϋπάλληλοι» εισβάλουν στη ζωή μας από τα τέλη του 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταθέτες εξωτερικού: Τα στοιχεία έφτασαν. Πως θα αξιοποιηθούν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Έδιναν δάνεια σε τεχνικές εταιρίες με Φιλιππινέζες προέδρους



    ΣΧΟΛΙΑ