• Business

    Πλειστηριασμοί: Ολική επαναφορά στο ηλεκτρονικό σύστημα στα τέλη Φεβρουαρίου

    πλειστηριασμοί


    Με νέες αναγγελίες πλειστηριασμών φορτώνει κάθε μέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία μέχρι χθες είχαν μεταφερθεί 1.341 πλειστηριασμοί. Το σύστημα των φυσικών πλειστηριασμών μέσω του οποίου εκκρεμούν ήδη 3.969 ρευστοποιήσεις καταργείται στα τέλη Φεβρουαρίου και στόχος είναι εντός του Μαρτίου να μεταφερθούν σταδιακά όλοι οι πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες είτε τις τράπεζες είτε τους ιδιώτες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

    Την ταχεία μετάπτωση των πλειστηριασμών στο ηλεκτρονικό σύστημα επιτρέπει η διάταξη που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο στις αρχές του χρόνου, μέσω της οποίας ο χρόνος για τη μεταφορά συμπιέζεται από τους 3 μήνες στις 20 μέρες.

    Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη «ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου διενέργειας τους με σχετική εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή», τηρώντας μια σειρά ενεργειών, «το αργότερο είκοσι εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα αρχικά ημερομηνία διενέργειας του φυσικού πλειστηριασμού». Για την αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών στις τοπικές περιφέρειες, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή στις τράπεζες ή τους ιδιώτες, να επιλέξουν συμβολαιογράφο που ανήκει όχι μόνο στο συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου εκτέλεσης, αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της πρωτεύουσας του κράτους. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να περιοριστούν ή να αποτραπούν φαινόμενα αναστολής των πλειστηριασμών, εξαιτίας τοπικιστικών συμφερόντων ή συμπεριφορών.

    Ήδη πάντως οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα προχωρούν στην πιστοποίηση των μελών τους, προκειμένου να μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με στοιχεία των Συλλόγων μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί 350 περίπου συμβολαιογράφοι και εκτός από το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκαννήσου, ο οποίος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό πιστοποιημένων επαγγελματιών που θα διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την πιστοποίηση των μελών του αποφάσισε πρόσφατα και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης. Από τους επτά συνολικά συμβολαιογραφικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα, αντίσταση στο θέμα των πλειστηριασμών προβάλλει ο Σύλλογος της Κέρκυρας.

    Το θέμα των πλειστηριασμών συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την οποία ο επικεφαλής της ΕΕΤ κ. Νίκος Καραμούζης σημείωσε ότι οι πλειστηριασμοί είναι το έσχατο μέσο που χρησιμοποιούν οι τράπεζες.« Προσπαθούμε με τους συνεργαζόμενους πελάτες να εξαντλήσουμε όλες τις άλλες δυνατότητες. Δεν είναι ευχάριστο για μας, αλλά είναι και ένα μέσο το οποίο στέλνουμε ένα μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς που έχουν να πληρώσουν και αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ότι πρέπει να μην προσπαθούν να επιρρίψουν το βάρος των δικών τους δανείων στους φορολογούμενους, στους συνεπείς δανειζόμενους, στους καταθέτες και στους λοιπούς πολίτες».

    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank
    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank

    Ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε επίσης ότι οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μια σειρά από προκλήσεις, όπως τα νέα λογιστικά πρότυπα και τα stress tests. «Ευελπιστούμε και δουλεύουμε πολύ σκληρά, όλα τα επιτελεία των τραπεζών, να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις με επιτυχία, ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα μαζί με την ολοκλήρωση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την εξωτερική βοήθεια, να στέκεται μόνο του ισχυρό και δυνατό, ώστε να επανέλθει στη χρηματοδότηση της οικονομίας, που είναι και η βασική μας και κύρια δουλειά», σημείωσε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καραμούζης: Οι πλειστηριασμοί είναι το έσχατο μέσο που χρησιμοποιούν οι τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δραματικές εξελίξεις για Coco-Mat: Αναδιάρθρωση ή πλειστηριασμός;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε πλειστηριασμό το πιο ακριβό σπίτι στο Κολωνάκι. Οι 6 όροφοι και τα 35 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ