• Real Estate

    Οι big business του real estate: Γιατί ο Άρης Καρυτινός της Εθνικής Πανγαία αγόρασε 23 νέα ακίνητα

    O διευθύνων σύμβουλος της Πανγαία Αριστοτέλης Καρυτινός


    Εμπορικά ακίνητα, ξενοδοχείο και κτήριο που στεγάζει πανεπιστήμιο στην Κύπρο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το χαρτοφυλάκιο που αγοράζει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με επικεφαλής τον Αριστοτέλη Καρυτινό (διευθύνων σύμβουλος), έναντι συνολικού τιμήματος 149 εκατ. ευρώ.

    Έπειτα από την συναλλαγή αυτή (21 ακίνητα στην Κύπρο και 2 στην Αθήνα συνολικής μισθώσιμης επιφάνειας 120 χιλ. τ.μ.) τα ετήσια έσοδα από μισθώματα της ΑΕΕΑΠ ενισχύονται κατά περίπου 10,6 εκατ. ευρώ (117,9 εκατ. ευρώ ήταν το 2017) και η αξία του χαρτοφυλακίου της διαμορφώνεται σε 1,781 δις. ευρώ από 1,580 δις. στο τέλος της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

    Το 2018 η Πανγαία έχει ανακοινώσει επενδύσεις σε ακίνητα συνολικού ύψους 201 εκατ. ευρώ και καθώς απομένουν αρκετές μέρες έως το τέλος του έτους δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να αυξηθεί περαιτέρω.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά συγκροτήματος σύγχρονων γραφειακών χώρων με την ονομασία City Tower, το οποίο έχει κατασκευάσει στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας η ΓΕΚ Τέρνα (επένδυση για την κατασκευαστική εταιρεία συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ). Το City Tower βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας, στην πλατεία Μακεδονίας, κατέχει πιστοποίηση BREEAM και το σύνολο σχεδόν των χώρων του (καταστήματα και γραφεία) είναι μισθωμένο.

    Ειδικότερα, ως προς την τελευταία εξαγορά της Πανγαία, με πωλητή την Τράπεζα Κύπρου, στην Αθήνα πρόκειται για το παλαιό ακίνητο της Importex με το γνωστό ρολόι της Bulgari (επί της Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή και επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή).

    Το χαρτοφυλάκιο της CYREIT Variable Investment Company PLC με έδρα την Κύπρο  (η CYREIT, έχει συσταθεί ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων  – ΟΕΕ), στην οποία η συμμετοχή της Πανγαία θα είναι 88,2%, περιλαμβάνει 21 ακίνητα (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο) εκ των οποίων ορισμένα είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα στη Μεγαλόνησο. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο έχει αποτιμηθεί στα 190 εκατ. ευρώ, από την ίδια την CYREIT για τις ανάγκες της σύστασής της ως ΟΕΕ.

     Αναλυτικότερα πρόκειται για τα παρακάτω ακίνητα:

    1. Leroy Merlin – DIY: Εμπορικό κτίριο 12.351 τ.μ., το οποίο ενοικιάζεται εξ ολοκλήρου στη Leroy Merlin με συμβόλαιο έως το 2027. 
    2. Althea Hotel: ξενοδοχειακό συγκρότημα, 9.830 τ.μ., 150 δωματίων στην περιοχή Πρωταρά που ενοικιάζεται στην Louis Hotels Public Company Ltd με συμβόλαιο επίσης έως το 2027.
    3. Shacolas Tower: Εμπορικό κτίριο (16 επίπεδα) στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ενοικιάζεται στην H&M με συμβόλαιο έως το 2027. 
    4. Debenhams Apollon: Εμπορικό κέντρο 6.091 τ.μ στη Λεμεσό το οποίο ενοικιάζεται στην Ermes Department Stores Plc με συμβόλαιο έως το 2027.
    5. D. Nicolaou Zakaki: Εμπορικό κτήριο πολλαπλών χρήσεων στη Λεμεσό 6.027 τ.μ.. Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει καταστήματα, ενώ στον δεύτερο όροφο υπάρχουν γραφεία. Ενοικιάζεται σε γνωστές εταιρείες όπως Sigma Bakeries, στην Κυπριακή Δημοκρατία και Amdocs.
    6. Irida 3 Building: Κτήριο γραφείων 7.773 τ.μ., Το μεγαλύτερο μέρος είναι μισθωμένο στην Κυπριακή Δημοκρατία και το υπόλοιπο σε γνωστές εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
    7. Superhome Centre DIY: εμπορικό κατάστημα 4.139 τ.μ το οποίο ενοικιάζεται στο Superhome Centre DIY.
    8. Unicars Service Centre: Κτήριο 5.645 τ.μ., παροχής υπηρεσιών μισθωμένο στην Unicars Ltd.
    9. University of Nicosia: Αποτελείται από δύο κτήρια, 5.645 τ.μ.  και περιλαμβάνει γραφεία, καφετερία και αίθουσες διδασκαλίας. Ενοικιάζεται σε εταιρεία η οποία συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
    10. Πρώην Ορφανίδης Ζακάκι: Εμπορικό κτήριο, 2.511 τ.μ., το οποίο έχει ενοικιαστεί από την κοινοπραξία Melco-CNS για να στεγαστεί το προσωρινό καζίνο στη Λεμεσό.
    11. Ellinas House: Κτήριο γραφείων 2.386 τ.μ., στη Λευκωσία. Το μεγαλύτερο μέρος ενοικιάζεται από την Τράπεζα Κύπρου.
    12. Υπουργείο Παιδείας: Κτήριο 1.978 τ.μ., στο οποίο στεγάζεται το υπουργείο Παιδείας και μισθώνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.
    13. Τράπεζα Κύπρου Καϊμακλί: Κτήριο 2.222 τ.μ. τεσσάρων ορόφων όπου στεγάζονται γραφεία. Το ισόγειο και το μεσοπάτωμα είναι μισθωμένα στην Τράπεζα Κύπρου.
    14. Diapo Distribution Centre: Βιομηχανικό ακίνητο 4.870 τ.μ., το οποίο ενοικιάζεται από την Diapo Distribution.
    15. N.P. Lanitis: Αποθήκες 4.550 τ.μ., οι οποίες είναι μισθωμένες από το Lanitis Group.
    16. Afentiko Anna CommercialBuilding: Εμπορικόκτήριο1.496 τ.μ., με5 ορόφουςμισθωμένοσε Minerva Insurance Public Co και AGP Audit Services Ltd.
    17. Athinodorou Business Centre Paphos: Στο κτήριο 834 τ.μ., και συγκεκριμένα στο ισόγειο στεγάζονται δύο καταστήματα, ενώ περιλαμβάνει υπόγειο χώρο στάθμευσης.
    18. Printco Strovolos: Βιομηχανική αποθήκη 2.554 τ.μ., που ενοικιάζεται στην Printco Ltd.
    19. ΤΝΤ Express Warehouse: Βιομηχανική αποθήκη 1.955 τ.μ., στο Στρόβολο που ενοικιάζεται μερικώς στην TNT Express (Cyprus) με συμβόλαιο έως το 2026.
    20. Εμπορικό κτίριο στη Λήδρας: Εμπορικό κτήριο 92 τ.μ., στην παλιά πόλη της Λευκωσίας το οποίο ενοικιάζεται στα Gloria Jean’s Coffees με συμβόλαιο έως το 2026.
    21. Shop Armenias Branch: Κατάστημα 268 τ.μ., στη Λευκωσία επί της λεωφόρου Αρμενίας.

    Η Πανγαία έχει ήδη παρουσία στην Κύπρο μέσω υπεραγοράς τροφίμων στην Λεμεσό, εκμισθωμένη στον Σκλαβενίτη και ξενοδοχείου υπό ανάπλαση στο πιο κεντρικό σημείο της Λευκωσίας (πρώην Holiday Inn) που θα λειτουργήσει ως Wyndham Grand.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρ. Καρυτινός (Εθνική Πανγαία): Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον για το real estate, πρέπει να αλλάξει η φορολογία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Πανγαία: Θηριώδης συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Πανγαία: Απέκτησε εμπορικό κατάστημα – «φιλέτο» στην Ερμού έναντι 4,28 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ