• Pharma & Health

    Ποινική δίωξη για απάτη για την εταιρία φύλαξης βλαστοκυττάρων Stem Health και τον Όμιλο Υγεία

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Για εξαπάτηση χιλιάδων γονέων που πλήρωσαν αδρά για να διατηρήσουν ζωντανά τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους, διώκονται οι υπεύθυνοι της Stem Health Hellas, αλλά και οι εκπρόσωποι του πρώην ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης βλαστοκυττάρων, που ήταν ο Όμιλος Υγεία. Το πρόσφατο «λουκέτο» στην τράπεζα βλαστοκυττάρων και η απελπισία των 30.000 γονέων που της εμπιστεύτηκαν την υγεία των παιδιών τους, ήταν το έναυσμα για ακόμα μία μεγάλη εισαγγελική έρευνα: πλέον ελέγχεται η νομιμότητα λειτουργίας όλων των ιδιωτικών εταιριών φύλαξης βλαστοκυττάρων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

    Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση που άρχισε το περασμένο καλοκαίρι, μετά το «κανόνι» της εταιρίας «Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε.», με το διακριτικό τίτλο «Stem – Health Hellas» και κατέληξε σε ποινικές ευθύνες συνολικά 19 προσώπων.

    Πρόκειται για:
    ·       Τους υπευθύνους της Stem – Health Hellas και

    ·    Τους νομίμους εκπροσώπους του Ομίλου Υγεία, στον οποίο άνηκε μέχρι το 2013 η εταιρία.

    Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματικές πράξεις:
    ·       απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία

    ·       άμεση συνέργεια στην απάτη.

    Η απάτη στρέφεται σε βάρος των εκπροσώπων της Stem-Health για την περίοδο από το 2013 και μετά, οπότε η εταιρία μεταβιβάστηκε από τον Όμιλο Υγεία στον Νικ. Νικολαΐδη. Το τίμημα της αγοραπωλησίας ήταν μόλις 1 ευρώ!

    Το ίδιο αδίκημα αντιμετωπίζουν και οι εκπρόσωποι του Ομίλου Υγεία μέχρι το 2013, οπότε μεταβιβάστηκε η εταιρία.

    Η δεύτερη κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απάτη αφορά τους εκπροσώπους του Υγεία για το διάστημα μετά το 2013.

    «Χωρίς άδεια η εταιρία – Παραπλάνησαν τους γονείς»

    Η εισαγγελική έρευνα κατέληξε στο ότι η συγκεκριμένη τράπεζα βλαστοκυττάρων λειτουργούσε χωρίς να έχει αδειοδοτηθεί από το υπουργείο Υγείας. Φέρεται να ήταν πιστοποιημένη μόνο από οργανισμούς του εξωτερικού.

    Βάσει της έκθεσης του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΠ), ο εισαγγελέας καταγράφει στο πόρισμά του τον τρόπο που οι γονείς εξαπατήθηκαν.

    Όπως αναφέρει, οι γονείς παραπλανήθηκαν με διαβεβαιώσεις ότι μπορούν να συντηρηθούν τα βλαστοκύτταρα των μωρών τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι αυτά θα ήταν και τότε αξιοποιήσιμα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει για αυτό καμία τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη που να το αποδεικνύει.

    Η Εισαγγελία θα διερευνήσει τώρα εάν έχουν ποινικές ευθύνες (παράβαση καθήκοντος) υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), γιατί δεν άσκησαν τον εποπτικό ρόλο με τον οποίο ήταν επιφορτισμένοι.

    Με… e-mail ενημερώθηκαν οι γονείς

    Τον περασμένο Ιούνιο, περίπου 30.000 γονείς ενημερώθηκαν με ένα ομαδικό e-mail ότι υπάρχει «άμεσος κίνδυνος καταστροφής των βλαστικών κυττάρων των παιδιών» τους.

    Όπως ανέφερε η εταιρεία που έβαλε λουκέτο: «Έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διάσωσης του υλικού και χωρίς τη δική σας πλέον παρέμβαση προς το “Υγεία”, η καταστροφή των βλαστικών κυττάρων των παιδιών σας είναι πλέον πολύ πιθανή, εάν όχι αναπόφευκτη».

    H Stem Health, η οποία είχε μισθώσει χώρο από το Δ.Θ.Κ.Α. ΥΓΕΙΑ Α.Ε. για τη φύλαξη των βλαστικών κυττάρων, ενημέρωνε ότι αδυνατεί να παράσχει πλέον τις υπηρεσίες φύλαξης, λόγω δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, στην οποία περιήλθε «μετά την αποχώρηση του ΟΜΙΛΟΥ ΥΓΕΙΑ από το μετοχικό κεφάλαιο και την ουσιαστική διοίκησή της».

    Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, η κατάθεση στον εισαγγελέα του εκπροσώπου της STEM HEALTH. Υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη αφού η εταιρία εικονικά μεταβιβάστηκε σε αυτόν με τίμημα 1 ευρώ και ουσιαστικά η εταιρία συνέχιζε να ανήκει στον Όμιλο Υγεία.

    Έρευνα σε όλες τις τράπεζες βλαστοκυττάρων

    Πρόσφατα, ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης απέστειλε αναφορά στον εισαγγελέα, ζητώντας να ερευνηθεί αν έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις όλες οι λειτουργούσες ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος ή αν έχει παραβιασθεί η νομοθεσία, ιδίως σε ότι, αφορά τη λειτουργία τους κατά τη συλλογή, τη συντήρηση και τη διαφύλαξη αναντικατάστατου βιολογικού υλικού με αξιόπιστες διαδικασίες, καθώς και την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών – καταναλωτών.

    Εκτιμάται ότι πρόκειται για περισσότερες από 15 τράπεζες, στις οποίες έχουν αποταθεί εκατοντάδες χιλιάδες γονείς, έχοντας ήδη καταβάλλει από 1.600 έως 3.000 ευρώ έκαστος για τη φύλαξη του γενετικού υλικού των παιδιών τους.

    Πλέον, στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα βρίσκονται όλες οι εταιρίες  βλαστοκυττάρων για να διαπιστωθεί καταρχήν εάν διαθέτουν άδεια από το υπουργείο Υγείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤΑΙΠΕΔ: Προ των πυλών η ολοκλήρωση της παραχώρησης του ΟΛΘ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηλεκτρονική απάτη με smartphone – Εμπλέκονται 3 καταστήματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτες καταγγελίες για υπεξαίρεση 2,3 εκατ. ευρώ από τον πρόεδρο της Hanjin Shipping



    ΣΧΟΛΙΑ