• Pharma & Health

    Takeda : 180 συνεργασίες – Επέκταση στην παγκόσμια αγορά


    Συνεχίζει την αναζήτηση συνεργασιών, η μεγαλύτερη ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία, Takeda Pharmaceuticals, με στόχο να επεκταθεί στην παγκόσμια αγορά και να ισχυροποιήσει το διεθνές προφίλ της.

    Ένα μήνα μετά το άλμα στην τεράστια αγορά  της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (40 δις δολάρια) και άλλων ασθενειών του ήπατος, μέσω της συνεργασίας της με την HemoShear Therapeutics LLC, που εδρεύει στη Βιρτζίνια, η Takeda εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για ορισμένες ακόμα συμφωνίες, που θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της.

    Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, ο πρώτος μη-Ιάπωνας Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Christophe Weber, την κατευθύνει προς τα ακριβότερα φάρμακα που απευθύνονται σε μικρότερο αριθμό ασθενών, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να την καταστήσει μια ευέλικτη μεν εταιρεία,  όπως μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, η οποία όμως θα υποστηρίζεται από τις  οικονομικές δυνατότητες μιας μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας. Η εταιρεία  εστιάζει στην Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D), διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιατρική έρευνα.

    Στο πλαίσιο αυτό, έχει συνάψει περίπου 180 συνεργασίες και επιδιώκει να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, αλλά όχι με τον φρενήρη ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. Όπως δήλωσε ο  Weber στο Bloomberg,  η εταιρεία είναι πιθανό να επιβραδύνει την ανάπτυξη συνεργασιών προκειμένου να κάνει την καλύτερη δυνατή χρήση αυτών που έχει ήδη συνάψει.

    Πέρυσι, διέθεσε 15 δις δολάρια προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορές στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από την ιαπωνική εγχώρια αγορά. Ορισμένα από αυτά τα χρήματα έχουν ήδη αξιοποιηθεί μέσα στο 2017.

    Το έτος ξεκίνησε αποκτώντας την Ariad Pharmaceuticals για 5,2 δις  δολάρια.  Η συμφωνία διεύρυνε  το χαρτοφυλάκιο της Takeda στην Ογκολογία, συμπεριλαμβάνοντας το Iclusig για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία (CML) καθώς και για ένα υποσύνολο ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ALL) και το υπό δοκιμή brigatinib, για έναν γενετικά καθορισμένο υποπληθυσμό ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC).

    Τον Ιούλιο, απέκτησε δικαιώματα ανάπτυξης και εμπορικής εκμετάλλευσης του Zejula της Tesaro (niraparib) στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, τη Ρωσία και την Αυστραλία. Τα δικαιώματα ανάπτυξης του niraparib αφορούν στη θεραπεία όλων των τύπων όγκων στην Ιαπωνία και όλων των τύπων όγκων με εξαίρεση αυτόν του προστάτη στις άλλες προαναφερθείσες χώρες.

    Το φθινόπωρο, η Takeda και η AstraZeneca σύναψαν συμφωνία έρευνας και ανάπτυξης του αντισώματος MEDI1341 για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson, με την Takeda  να καταβάλλει 400 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η AstraZeneca θα ηγηθεί της ανάπτυξης της φάσης Ι, ενώ η Takeda θα διαχειριστεί μελλοντικές δραστηριότητες κλινικής ανάπτυξης.

    Επίσης, η εταιρεία εκποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία και αποδεσμεύεται από τις συμφωνίες που δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες της, απελευθερώνοντας χρήματα για να συνεχιστούν οι εξαγορές, καθώς και να ενισχυθεί το χαρτοφυλάκιο των εμβολίων της.

    Μέρος της μεταστροφής της εταιρείας είναι και η αυξημένη παρουσία της στη Βοστόνη. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, έχει μεταφέρει τις μονάδες R&D και εμβολίων από το Ιλινόις στη Βοστόνη (στα τέλη Ιουλίου, η εταιρία απασχολούσε περίπου 2.150 άτομα στην περιοχή) και στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Η αυξημένη παρουσία στη Βοστόνη, καθώς και σε άλλα hotspots της βιοτεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της εταιρείας για την ισχυροποίηση του διεθνούς προφίλ της.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεν τα κατάφερε η Αθήνα – Στο Άμστερνταμ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

     

      

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: WinMedica : Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Bendamustine στην Ελλάδα

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Bayer & Loxo Oncology: Διεθνής συνεργασία στην έρευνα για τον καρκίνο



    ΣΧΟΛΙΑ