• Business

    Περιζήτητα εν μέσω κρίσης τα «πράσινα» επαγγελματικά ακίνητα

    • NewsRoom


    Σε πόλο έλξης επενδυτών, αλλά και χρηστών, εξελίσσονται τα «πράσινα» επαγγελματικά ακίνητα, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την ελληνική αγορά γραφείων τα επόμενα χρόνια.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον οργανισμό πιστοποίησης τέτοιων ακινήτων (LEED), σε πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποίησε το ULI Ελλάδος και Κύπρου (Urban Land Institute), μέχρι σήμερα 42 κτήρια γραφείων επιφάνειας 496.335 τ.μ. έχουν λάβει «πράσινο» πιστοποιητικό για την υψηλή ενεργειακή απόδοσή τους, το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους και άλλα οικολογικά χαρακτηριστικά.

    Το 2016 αποτέλεσε, μάλιστα, το πιο κομβικό έτος, δεδομένου ότι τότε καταγράφηκαν πιστοποιήσεις 16 κτήρια γραφείων, ενώ φέτος έχουν πιστοποιηθεί επιπλέον επτά ακίνητα. Όπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ της η «Καθημερινή της Κυριακής», σημαντικό μερίδιο στην εν λόγω εξέλιξη έχει διαδραματίσει και το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο εφάρμοσε την τελευταία διετία η Grivalia Properties, προχωρώντας σε εκτεταμένες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε σειρά κτηρίων της. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης και με δεδομένη την ύπαρξη σχετικής χρηματοδότησης από την Παγκόσμια Τράπεζα, που υπογράφηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, εξετάζονται ανάλογες αναβαθμίσεις και σε αρκετά ακόμη κτήρια γραφείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

    Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, τα εν λόγω ακίνητα είναι ήδη από τα πλέον περιζήτητα, ακόμα κι εν μέσω οικονομικής κρίσης, τόσο μεταξύ των επενδυτών όσο και μεταξύ των χρηστών. Οι τελευταίοι μάλιστα, δηλαδή οι επιχειρήσεις, εμφανίζονται πολύ καλά ενημερωμένοι για τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά όσον αφορά τις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως επίσης και για τα οικονομικά οφέλη από τις χαμηλότερες κοινόχρηστες δαπάνες (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό κ.λπ.). Ένας ακόμη λόγος για τη μεγάλη εμπορική ζήτηση που παρουσιάζουν αυτά τα ακίνητα είναι και το γεγονός ότι διασφαλίζουν αυξημένα επίπεδα υγείας και ευεξίας για τους χρήστες, εξασφαλίζοντας καλύτερα επίπεδα παραγωγικότητας την ώρα της εργασίας.

    Η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων εκτιμάται, μάλιστα, πως μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός της αγοράς γραφείων, προσελκύοντας σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια στο μέλλον.



    ΣΧΟΛΙΑ