• Business

    Παράταση στη συγχώνευση Vodafone-Cyta: Επιπλέον ερωτήματα θέτει η ΕΕΤΤ

    Cyta

    Cyta


    Να εξετάσει διεξοδικότερα αν η εξαγορά της Cyta Ελλάδος από την Vodafone επηρεάζει τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες αποφάσισε η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

    Με βάση τη σχετική νομοθεσία αυτό σημαίνει ότι ξεκινά ακόμα ένα τρίμηνο εντός του οποίου η ΕΕΤΤ θα απευθύνει επιπλέον ερωτήματα στη Vodafone, προκειμένου να αποφασίσει τελικά αν θα δώσει την έγκρισή της για να προχωρήσει η συγχώνευση των δύο εταιρειών.

    Η Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της στους ενδιαφερόμενους ενώ αναμενόταν ότι τις μέρες αυτές, με τη λήξη του πρώτου τριμήνου που είχε στη διάθεσή της, θα έδινε το «πράσινο φως» καθώς η εκτίμηση που κυριαρχεί στην τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι ότι από την εξαγορά αυτή δεν επηρεάζεται ουσιωδώς ο ανταγωνισμός.

    Η καθυστέρηση που προκαλείται στην συγχώνευση Vodafone-Cyta (η πρώτη θα καταβάλει 118 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της δεύτερης) έχει προκαλέσει δυσφορία στα στελέχη των δύο εταιρειών.

    Η παραπάνω εξέλιξη όμως ενέχει και άλλη διάσταση στην παρούσα συγκυρία. Αν τώρα η ΕΕΤΤ δυσκολεύεται να δώσει την έγκρισή της για να περιοριστούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι από πέντε σε τέσσερις, τι θα πράξει αν οι τράπεζες που διενεργούν διαδικασία για την πώληση της Forthnet, καταλήξουν ότι η πλέον συμφέρουσα προσφορά είναι αυτή των Vodafone – Wind, κάτι που θα οδηγήσει στον περιορισμό των παρόχων από τέσσερις σε τρεις (εφόσον θα έχει προηγηθεί το πράσινο φως για την εξαγορά της Cyta).

    Όπως έχουμε αναφέρει ήδη σε άλλα σχετικά ρεπορτάζ ανάμεσα τους προβληματισμούς που συνδέονται με τη δυστοκία των τραπεζών να λάβουν αποφάσεις για την υπόθεση Forthnet είναι και μια πιθανή άρνηση της ΕΕΤΤ να εγκρίνει περαιτέρω περιορισμό των παρόχων.

    Βεβαίως τα μεγέθη των δύο εταιρειών είναι διαφορετικά. Η Forthnet εξυπηρετεί περίπου 542.000 συνδρομητές και η Cyta 269.000. Η Vodafone στη σταθερή τηλεφωνία έχει περίπου 695.000 συνδέσεις και είναι δεύτερη μετά τον ΟΤΕ και η Wind 596.000.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Πράσινο φως» στην εξαγορά της Cyta Ελλάς από τη Vodafone από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξελίξεις στη Forthnet: Τα δύο σενάρια για την τύχη της εισηγμένης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιτυχία Vodafone: Κέρδισε τη μονομαχία για τη Cyta



    ΣΧΟΛΙΑ