• Business

    Παρασκήνιο: Τι κάνουν κορυφαία στελέχη του ΟΔΔΗΧ στο CITY του Λονδίνου


    Στο City του Λονδίνου βρίσκονται ήδη από την Παρασκευή κορυφαία στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη κίνηση της Ελλάδας όσον αφορά στις εκδόσεις ομολόγων, μετά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης για το ελληνικό χρέος.

    Πρωταρχικός στόχος των στελεχών του ΟΔΔΗΧ είναι να παρουσιάσουν σε funds και επενδυτικές τράπεζες το νέο προφίλ χρέους της χώρας μας, όπως προκύπτει από τα μέτρα ελάφρυνσής του που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους για μία μελλοντική έκδοση ελληνικού ομολόγου μεγάλης διάρκειας, η οποία ενδεχομένως να γίνει και μέσα στον Ιούλιο, εφόσον οι συνθήκες το ευνοούν, εφόσον δηλαδή υπάρξει μία σταθερή μείωση των επιτοκίων μέχρι τότε. Και εκεί που ποντάρουν για να τραβήξουν την προσοχή των επενδυτών είναι στο γεγονός ότι μέχρι το 2032 οι δαπάνες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα ανέρχονται σε ποσοστό χαμηλότερο του 10%, αλλά και στο ότι το ελληνικό χρέος, χάρη στον ESM, είναι σε ποσοστό άνω του 80% διασφαλισμένο επιτοκιακά, την ώρα που στην Ευρώπη τα επιτόκια θα ανεβαίνουν.

    Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο “μαξιλάρι” ρευστότητας που χτίζει η χώρα μας για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, με τον στόχο του οικονομικού επιτελείου να είναι ένα “μαξιλάρι” της τάξεως των 35 και πλέον δισ. ευρώ, που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τουλάχιστον τριάμισι χρόνια.

    Σημαντικό ρόλο για τις διαθέσεις των επενδυτών θα διαδραματίσει και η γνώμη του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, καθώς μέχρι τώρα η πάγια θέση του ήταν ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται σημαντική ελάφρυνσή του για να καταστεί βιώσιμο. Πλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ είναι πιο διαλλακτικό και, με τις συμφωνηθείσες ρυθμίσεις, εκτιμά πως το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2040, και βιώσιμο “υπό προϋποθέσεις” από εκεί και πέρα, πάντα υπό την αίρεση ότι το Eurogroup θα επανεξετάσει την κατάσταση του ελληνικού χρέους το 2032 και, αν χρειαστεί, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκθεση του ΚΕΦΙΜ που σοκάρει: Γιατί είναι κρίσιμη η 18η Ιουλίου για την τσέπη μας – H θηλιά που μας έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΑΤΟ: Πρώτα το «ναι» στο δημοψήφισμα και μετά η πρόσκληση στην ΠΓΔΜ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Citigroup: «Μετριοπαθής» η ελάφρυνση χρέους-Η Ελλάδα εισέρχεται στην «ενισχυμένη επιτήρηση»



    ΣΧΟΛΙΑ