• Business

    Π. Ξενοκώστας (Onex): «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε συζητήσεις για Ελευσίνα – Σκαραμαγκά»

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας: Τον Δεκέμβριο οι οριστικές αποφάσεις - Ξενοκώστας: Θέλουμε να κάνουμε το απίθανο πιθανό

    Πάνος Ξενοκώστας, Onex


    Με την απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου για την απόκτηση του Νεωρίου να αναμένεται από μέρα σε μέρα, η διοίκηση της Onex δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την αξιοποίηση των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

    Σχεδόν δυο μήνες μετά την κατάθεση επίσημης πρότασης στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η εταιρεία περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, προκειμένου να αναλύσει στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη το σχέδιο που έχει καταστρώσει για την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανία της χώρας.

    «Η Ελληνική Κυβέρνηση ψάχνει λύσεις εδώ και τώρα και εμείς είμαστε εδώ και τώρα έτοιμοι», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Onex, Πάνος Ξενοκώστας, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει ο διαγωνισμός.

    Ο ίδιος καλωσορίζει την ύπαρξη και άλλων ενδιαφερομένων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Οικονομίας, λέγοντας πως «εάν υπάρχουν και άλλοι ανταγωνιστές με ανάλογα οράματα, με χαρά να τους δούμε να εμφανίζονται και ας κερδίσει ο καλύτερος».

    Επισημαίνει δε πως εάν τελικά η Onex αποκτήσεις τα δυο ναυπηγεία, οι εργαζόμενοι θα πάρουν όλα τα δεδουλευμένα τους ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις από τις υφιστάμενες, εκμεταλλευόμενη την ζήτηση που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες.

    Λέει μάλιστα πως το Νεώριο είναι η μοναδική αγοραπωλησία ναυπηγείου τα τελευταία 30 έτη χωρίς «προίκες από το Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό», «φιλέτα οικόπεδα προς αξιοποίηση» και «καθολικούς εκσυγχρονισμούς με κρατικό χρήμα» προ της ανάληψης.

    Στο μεταξύ, θέμα χρόνου θεωρείται από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές η επικύρωση της συμφωνίας μεταβίβασης των ναυπηγείων Σύρου στην Onex.  Υπενθυμίζεται πως η αίτηση εξυγίανσης εκδικάστηκε από το Πρωτοδικείου Σύρου πριν από περίπου δυο μήνες.

    Να σημειωθεί πως η Onex στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επαναλειτουργίας του Νεωρίου έχει καταφέρει να εξυπηρετήσει 32 πλοία σε λιγότερο από πέντε μήνες, ενώ συνεχίζει με πυρετώδεις ρυθμούς για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει από τον εφοπλιστικό κόσμο. Μάλιστα, πηγές της εταιρείας λένε χαρακτηριστικά πως το ημερολόγιο εργασιών για το 2019 έχει σχεδόν κλείσει.



    ΣΧΟΛΙΑ