• Business

    Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το Χρηματιστήριο Ενέργειας

    • NewsRoom
    Σταθάκης

    Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Ολοκληρώθηκε σήμερα η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Χρηματιστήριο Ενέργειας». Θα ακολουθήσει η επεξεργασία των προτάσεων και σχολίων που υποβλήθηκαν, ώστε το σχέδιο νόμου να προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

    Υπενθυμίζεται ότι εντός του 2018 αναμένεται η λειτουργία ενός Χρηματιστηρίου Ενέργειας στην Ελλάδα, που η διαμόρφωσή του θα βασίζεται σε ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

    Το Χρηματιστήριο Ενέργειας αποτελεί τον τόπο αγοράς (market place) όπου λαμβάνει χώρα η διαπραγμάτευση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική της τιμή, ως ομοιογενές προϊόν με ίδιους όρους συναλλαγής, ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο πωλητής ή ο αγοραστής κάθε φορά. Αποτελεί, δε, τόπο συνάντησης των παραγωγών ενέργειας (πωλητών) με τους εμπόρους (αγοραστές) που συμμετέχουν σε καθορισμένες διαφανείς διαδικασίες, διαμέσου των οποίων διαμορφώνεται η προσφορά και η ζήτηση και, εν τέλει, οι τιμές της ενέργειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κάθε συμμετέχων μπορεί να προσφέρει ή να ζητήσει ηλεκτρική ενέργεια σε ανάλογη ποσότητα που προκύπτει βάσει των αναγκών του. Οι συμμετέχοντες διακρίνονται στους εξής: παραγωγοί ενέργειας, πάροχοι ενέργειας, έμποροι ενέργειας και καταναλωτές.

    Επιπροσθέτως, η καθημερινή δραστηριότητα του εν λόγω Χρηματιστηρίου αφορά τη διεξαγωγή δημοπρασιών για συγκεκριμένα προϊόντα ενέργειας που διαφέρουν ως προς το αν οδηγούν σε φυσική παράδοση της ενέργειας ή όχι. Οι αγορές που διαμορφώνονται βάσει των προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας που δημοπρατούνται, διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες: προημερήσια αγορά, ενδοημερήσια αγορά, αγορά εξισορρόπησης και μακροχρόνια αγορά. Σαφέστερα, στην προημερήσια αγορά οι συναλλαγές αφορούν τη φυσική παράδοση ενέργειας την επόμενη ημέρα, ενώ στην ενδοημερήσια αγορά το συναλλακτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην διόρθωση των αποκλίσεων. Τέλος, στην αγορά εξισορρόπησης λαμβάνονται υπ’ όψιν οι τεχνικοί περιορισμοί του δικτύου και των μονάδων με όρους αγοράς, ενώ η μακροχρόνια αγορά σχετίζεται με τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων φυσικής παράδοσης ενέργειας μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σταθάκης: Ο ΔΕΣΦΑ είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο άλμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρισμός υγείας: Το ενδιαφέρον των Αυστραλών για επενδύσεις στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όμιλος ΥΓΕΙΑ: Στον ανακριτή τα στελέχη που τους έχουν ασκηθεί διώξεις για την Stem Health



    ΣΧΟΛΙΑ