• Business

    Έκπληξη πρώτου μεγέθους: Όχι στην Bad Bank λένε πηγές της Κομισιόν

    • NewsRoom


    Κατά του ενδεχόμενου της δημιουργίας Ελληνικής  Bad Bank φαίνεται ότι τάσσεται η Κομμισιόν, όπως άλλωστε είχε προβλέψει και προ ημερών η Bank of America η οποία σε έκθεση της είχε σημειώσει ότι ” με δεδομένα τα σχέδια της Κομισιόν, μια ελληνική bad bank θα είναι μικρή και θα αφήσει τις τράπεζες να συνεχίσουν να εργάζονται για την αντιμετώπιση του όγκου των προβληματικών δανείων, ενώ πιθανώς να υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω προβλέψεις σε αυτό το σενάριο”. Λίγο νωρίτερα σε ερώτημα Ελλήνων δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο να πάμε στο μοντέλο της «κακής τράπεζας» (bad bank) για το εγχώριο σύστημα πηγές της Κομισιόν ανέφεραν: «Δεν θεωρούμε ότι είναι εφικτό το σενάριο της κακής τράπεζας. Δεν υπάρχουν ούτε ο χρόνος ούτε τα χρήματα. Θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας χρόνος και σε αυτό το διάστημα οι τράπεζες θα σταματούσαν κάθε ενέργεια για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

    Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει τόσο η μείωση του αφορολόγητου όσο και η μείωση των συντάξεων να γίνουν από 1.1.2019 χωρίς να εφαρμοστούν καθόλου αντίμετρα. Στο σημείο αυτό τόνισαν τη διαφωνία της Κομισιόν που πιστεύει ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και ότι δεν απαιτείται εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για τη ψηφισμένη ενεργοποίηση του μέτρου το 2020.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι ίδιες πηγές στην «ανάγκη αποεπένδυσης στη ΔΕΗ» κάνοντας μνεία στο εν εξελίξει ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.   Για το ΔΝΤ είπαν ότι εμφανίζεται να «βιάζεται» και να «θέλει» να μπει στο πρόγραμμα (come onboard) αλλά σε κάθε περίπτωση το ζήτημα δεν έχει κλειδώσει ακόμη (it is not a done deal).

    Τι λέει η BOFA

    Πιθανή θεωρεί τη δημιουργία μίας «μικρής» bad bank στην Ελλάδα η Bank of America Merrill Lynch, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν έχει εκλείψει. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η δημιουργία μίας bad bank (ή Asset Management Company – AMC) μπορεί να είναι απαραίτητη, αφού οι υπόλοιπες μέθοδοι μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) που βαρύνουν τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, όπως οι αναδιαρθρώσεις δανείων, εξακολουθούν να προχωρούν με αργούς ρυθμούς, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στη νομοθεσία.

    Ωστόσο, όπως σημειώνει, με δεδομένα τα σχέδια της Κομισιόν, μια ελληνική bad bank θα είναι μικρή και θα αφήσει τις τράπεζες να συνεχίσουν να εργάζονται για την αντιμετώπιση του όγκου των προβληματικών δανείων, ενώ πιθανώς να υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω προβλέψεις σε αυτό το σενάριο.

    Πιο δύσκολο να διαχωριστούν τα επιχειρηματικά δάνεια

    Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, τα επιχειρηματικά NPEs θα είναι πιο δύσκολο να διαχωριστούν από μια τράπεζα και να μεταφερθούν στην bad bank, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης τραπεζών-επιχειρήσεων. Και αυτό ενώ τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα είναι κατά 60% εταιρικά.

    Κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία της bad bank, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι η τιμή στην οποία θα μεταφερθεί το ενεργητικό, όπως σημειώνει η BofA και στην περίπτωση της Ελλάδας θα απαιτηθούν περαιτέρω διαγραφές δανείων, αν και αυτό δεν είναι σαφές στα guidelines της Κομισιόν. Επίσης, κάποιας μορφής κατανομή κινδύνου μπορεί επίσης να είναι πιθανή.

    Πιθανή η προληπτική πιστωτική γραμμή

    Παράλληλα, η BofA επισημαίνει ότι είναι πιθανή η προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα, αν προχωρήσει η λύση της bad bank, δεδομένης: α) της αβεβαιότητας γύρω από τα πιθανά κέρδη/ζημίες στην bad bank και β) της χρηματοδότησης που προτείνεται για τη δημιουργία της bad bank και αν θα φέρει κρατική εγγύηση.

    Οι τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

    Σε αυτά τα πλαίσια διατηρεί ως είχαν τις τιμές-στόχους που δίνει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες διαμορφώνονται στα 1,6 ευρώ για την Αlpha Βank, στα 0,65 ευρώ για τη Eurobank, στα 0,25 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 3,26 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Τονίζει, ωστόσο, ότι θεωρεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης.



    ΣΧΟΛΙΑ