• Business

    Ο μύθος των ξένων «παικτών» στο ελληνικό χρηματιστήριο


    Σκέτος μύθος αποδεικνύονται, με… καθυστέρηση λίγων ημερών, τα θρυλούμενα για πυκνές, αγοραστικές παρεμβάσεις των ξένων «παικτών», μέσω των οποίων είχε δοθεί ανοδική ορμή στις ελληνικές μετοχές, στο ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς. Στο αποκαλούμενο «φαινόμενο του Ιανουαρίου» (January Effect) εκείνα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν τα ελληνικά χαρτοφυλάκια και όχι τα διεθνή. Κάτι που πιστοποιείται πλέον ξεκάθαρα από επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου της Αθήνας, που αποκρυπτογραφούν τα πεπραγμένα στην ελληνική αγορά, τον πρώτο μήνα του 2018. Όταν και ο Γενικός Δείκτης έκανε άλμα 9,5% με… βατήρα τις τραπεζικές μετοχές.

    Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, το ελληνικό στοιχείο ήταν αυτό που χρηματοδότησε την άνοδο των τιμών, με «καθαρές» εισροές κεφαλαίων, της τάξεως των 3,4 εκατ. ευρώ. Όσες δηλαδή ήταν οι «καθαρές» εκροές από τους αλλοδαπούς επενδυτές, οι οποίες και απορροφήθηκαν από εγχώρια χαρτοφυλάκια.

    Ως ενιαίο σύνολο, οι επιδόσεις αυτές που προκύπτουν αν από την αξία των αγορών αφαιρεθεί εκείνη των πωλήσεων και αντιστρόφως, είναι εμφατικά φτωχές. Διότι κατά τα φαινόμενα οι ενεργοί «παίκτες», Έλληνες και ξένοι, αναλώθηκαν ως επί το πλείστον στο μπες-βγες στην αγορά, χωρίς να υπάρχει μια εμφατική υπεροπλία των αγοραστών, ή των πωλητών.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, το γεγονός ότι οι Έλληνες « πήραν κεφάλι» από τους ξένους σε ότι αφορά τις «καθαρές» τοποθετήσεις, έχει τη δική του σημασία, αφού συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από το Μάιο του 2017. Βεβαίως, η αγοραστική ενεργοποίηση των Ελλήνων στην αρχή της εφετινής χρονιάς, μπορεί να δώσει και μια διαφορετική ερμηνεία για τους πρωταγωνιστές της πτώσης του χρηματιστηρίου, στις τρείς τελευταίες «κόκκινες» συνεδριάσεις. Να είναι δηλαδή οι Έλληνες εκείνοι που τώρα πρωτοστάτησαν στις εκποιήσεις μετοχών και οι ξένοι να απορρόφησαν το μεγαλύτερο κομμάτι της προσφοράς, σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως συνέβη χθες, πολύ χαρακτηριστικά. Με δεδομένη πάντα τη μεγάλη αναταραχή στις διεθνείς αγορές, που μπαίνουν σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας των τιμών. Χωρίς να ξεμπερδεύουν εύκολα με τους κινδύνους μιας πλαγιοκαθοδικής πορείας.

    Στην ελληνική αγορά, οι ξένοι «παίκτες» είχαν ισχυρότερη παρουσία τον Δεκέμβριο της περσινής χρονιάς, όταν και προχώρησαν σε «καθαρές» τοποθετήσεις 286 εκατ. ευρώ. Πραγματοποιώντας το 64,3% του συνόλου των συναλλαγών. Τον περασμένο Ιανουάριο, η συμμετοχή των ξένων στο συναλλακτικό τζίρο έπεσε στο 51%, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο των Ελλήνων ανέβηκε στο 49% από το 35,7% του αμέσως προηγούμενου μήνα.

    Από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων του χρηματιστηρίου, προκύπτει ότι οι επί μέρους επενδυτικές ομάδες που συγκαταλέγονται στο σύνολο των Ελλήνων «παικτών» δεν είχαν την ίδια «συμπεριφορά» στη διάρκεια του ιδιαίτερα «θερμού» Ιανουαρίου. Έτσι οι ιδιώτες Έλληνες ήταν «καθαροί «πωλητές, αφού η συνολική αξία των ρευστοποιήσεων στις οποίες προχώρησαν, ξεπέρασε κατά 40,5 εκατ. ευρώ την αξία των αγορών. Στη θέση του «καθαρού» πωλητή ήταν επίσης και οι… τράπεζες, των οποίων οι εκροές διαμορφώθηκαν στα 17,1 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τα Αμοιβαία Κεφάλαια προχώρησαν σε «καθαρές» αγορές 21,3 εκατ. ευρώ, ενώ «φρέσκο χρήμα» τοποθετήθηκε από τις εταιρίες Επενδύσεων ( 21,6 εκατ.), τις… χρηματιστηριακές (13,8 εκατ.) και τις Ασφαλιστικές (7,8 εκατ.) Αυτοί ήταν οι κεντρικοί πόλοι των Ελλήνων, που έκαναν τη διαφορά με τις αγορές μετοχών.

    Χρηματιστήριο Αθηνών

    Στην αντίπερα όχθη των αλλοδαπών επενδυτών, ενεργοποιήθηκαν συναλλακτικά τον Ιανουάριο 449 «κωδικοί» εκ των οποίων οι 339 ήταν ιδιωτών, που σχεδόν όλοι αφορούσαν Κυπρίους. Με άλλα λόγια μόνο 110 μεγάλα, ξένα χαρτοφυλάκια έπαιξαν Ελλάδα, στον πρώτο μήνα του 2018.Μάλιστα από 32 «κωδικούς» που δηλώνουν φορολογική έδρα στη Μεγάλη Βρετανία έγινε το… 75% του συνόλου των αγορών που πραγματοποιήθηκαν από αλλοδαπούς, ενώ από 44 αγγλικούς «κωδικούς» έγινε το 68,7% των πωλήσεων που αφορούσαν ξένους. Από τα βρετανικά χαρτοφυλάκια υπήρξαν «καθαρές» εισροές 54,1 εκατ. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στους «καθαρούς» αγοραστές συγκαταλέγονται ακόμη και «κωδικοί» από τη Γερμανία και τα νησιά Κέιμαν. Όμως οι πωλήσεις από άλλες χώρες ήταν περισσότερες, με αποτέλεσμα το τελικό ισοζύγιο να είναι αρνητικό για το σύνολο των ξένων επενδυτών. Οι «κωδικοί» με τις περισσότερες «καθαρές» πωλήσεις ήταν από την Ιταλία, την Ιρλανδία και τον… Καναδά. Είναι επίσης ενδεικτικό της ποικιλομορφίας, ότι «κωδικοί» παικτών από την Τουρκία έκαναν «καθαρές» τοποθετήσεις 500.000 ευρώ σε ελληνικές μετοχές, ενώ 130.000 ευρώ «φρέσκου χρήματος» ήρθαν από την Αλβανία…

    Σε αδρές γραμμές, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ξένοι «παίκτες», ως ενιαίο σύνολο, τήρησαν ουδέτερη στάση απέναντι στην ισχυρή ανατίμηση των μετοχών, τον περασμένο μήνα, που ήταν εν τέλει έργο Ελλήνων. Μένει να αποδειχθεί αν η υποχώρηση της αγοράς θα αντιστρέψει τα δεδομένα αυτά.



    ΣΧΟΛΙΑ