• Business

    Ο Γιώργος Περιστέρης «χρυσώνει» τους 10.000 μετόχους της Τέρνα Ενεργειακή

    Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Κόντρα στο πτωτικό ρεύμα που συμπαρασύρει σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα τιμών τη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, πηγαίνει η Τέρνα Ενεργειακή στην οποία εκφράζονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Γιώργου Περιστέρη.

    Ενώ, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει το 21,7% της αξίας του από την αρχή του έτους, η μετοχή της «πράσινης» ενεργειακής εταιρείας, ακολουθεί μια διαμετρικά αντίθετη πορεία, στο ίδιο χρονικό διάστημα. Καταγράφοντας άνοδο 37,6% η οποία είναι η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 25 μετοχές των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (large cup). Γεγονός που αντικατοπτρίζει τα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα του πρώτου εφετινού εξαμήνου, όταν και η καθαρή κερδοφορία μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του επιχειρηματικού ομίλου, ενισχύθηκε θεματικά κατά 78,9%. Απόρροια της σημαντικής διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

    Οι σημαντικές υπεραξίες στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή δεν είναι το μοναδικό καλό νέο που «εισπράττουν» οι περίπου 10.000 μέτοχοι της εταιρείας. Υπάρχει και δεύτερο, εξ ίσου σημαντικό, καθώς ο Γιώργος Περιστέρης ετοιμάζεται να τους στείλει για τρίτη φορά …ταμείο, σε χρονικό διάστημα 12μηνου.

    Την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, η έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, το συνολικό ύψος του οποίου αγγίζει τα 34,2 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό σημαίνει καθαρή μερισματική απόδοση της τάξεως του 4,94%, σε σύγκριση με την τρέχουσα αγοραία αξία της μετοχής που είναι στα 6,07 ευρώ. Απόδοση ιδιαίτερα θελκτική ,αν αναλογιστεί κανείς ότι ισοδυναμεί με περίπου 16 φορές τα καθαρό επιτόκιο που προσφέρουν οι τράπεζες για προθεσμιακές καταθέσεις ετήσιας διάρκειας…

    Το ‘’καλεντάρι’’ των εισπράξεων

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, οι μέτοχοι θα εισπράξουν το ‘’μπόνους’’ στις αρχές του νέου έτους. Και θα είναι βέβαια το τρίτο κατά σειράν, στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών.

    • Στις 17 Ιανουαρίου του 2018 οι μέτοχοι της Τέρνα Ενεργειακή είχαν εισπράξει καθαρό προμέρισμα 0,035594 ευρώ ανά μετοχή. Εν συνόλω τα διανεμηθέντα κεφάλαια ήταν 4,372 εκατ. ή 3,716 μετά από την παρακράτηση των φόρων.

    • Στις 9 του μηνός του περασμένου Ιουλίου οι μέτοχοι είχαν εισπράξει άλλα 25,1 εκατ. ευρώ περίπου, από (αφορολόγητη) επιστροφή κεφαλαίου. Ήτοι 0,22 ευρώ ανά μετοχή.

    Όπως προκύπτει από όλα αυτά, μέσα σε ένα χρόνο, οι μέτοχοι της Τέρνα Ενεργειακή θα φτάσουν να λάβουν 63 εκατ. ευρώ καθαρά , από τα μερισματικά «μπόνους». Αναλογικά φυσικά και με βάση τη μετοχική τους συμμετοχή.

    Σήμερα το 37,93% της εισηγμένης εταιρείας που έχει χρηματιστηριακή αξία 691,5 εκατ. ευρώ, ελέγχεται από τη μητρική ΓΕΚ-Τέρνα. Ο Γιώργος Περιστέρης που είναι πρόεδρος της εταιρείας κατέχει το 22,39%, ενώ στο χαρτοφυλάκιο του York Capital είναι το 9,02%. Μετά και από τη νέα χρηματική διανομή, η μετοχική αυτή τριπλέτα θα έχει λάβει περίπου 43,7 εκατ. ευρώ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι μέτοχοι θα έχουν πάρει 19,3 εκατ. καθώς ελέγχουν το 30,66% της λοιπής διασποράς.

    Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ήταν στα 4,41 ευρώ στα τέλη του 2017. Αν κάποιος είχε αγοράσει τότε, θα είχε ήδη λάβει μέχρι τώρα δύο μερισματικά «μπόνους» ενώ με το επικείμενο τρίτο, το καθαρό έσοδα θα διαμορφωθεί στα 0,555594 ευρώ. Ανά μετοχή πάντα. Και με αποτέλεσμα η μερισματική της απόδοση να εκτινάσσεται στο…12,6%, σε σύγκριση με το αρχικό κόστος κτήσης. Μαζί και τις υπεραξίες που έχουν σχηματιστεί από τη μέχρι τώρα άνοδο της μετοχής, τα συνολικά κέρδη για τους μετόχους της Τέρνα Ενεργειακή διαμορφώνονται στα επίπεδα του 57,5%. Τα οποία και μπορεί βεβαίως να διευρυνθούν μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο, όταν και θα ξαναπάνε ταμείο οι μέτοχοι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τέρνα Ενεργειακή: Αύξηση κερδών στο α’ εξάμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι συμβαίνει με ΜΥΤΙΛ και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ): Εμείς δεν βγάλαμε τα λεφτά μας στο εξωτερικό. Στηρίξαμε τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ