• Business

    Ο Γιώργος Αποστολόπουλος, η «τέχνη του πολέμου» για το «Υγεία», οι «ορφανές» μετοχές και οι μυστικές επαφές

    Γιώργος Αποστολόπουλος, Ιδρυτής του Ιατρικού Αθηνών

    Γιώργος Αποστολόπουλος, Ιδρυτής του Ιατρικού Αθηνών


    Όσοι διδάσκονται την «τέχνη του πολέμου» σε όλα της τα επίπεδα γνωρίζουν ότι πολλές φορές ο φόβος φοράει τη μάσκα της τόλμης… Αν μη τι άλλο, ο 77χρονος σήμερα Γιώργος Αποστολόπουλος έχει αποδείξει επί σειρά ετών ότι είναι ένας εξαιρετικά υπολογίσιμος αντίπαλος στο πεδίο της επιχειρηματικής δράσης. Κερδίζοντας κρίσιμες και καθοριστικές «μάχες» για την ενίσχυση θέσεων, στην ελληνική αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, με συνολικό ετήσιο τζίρο 1,2 δισ. ευρώ, η οποία βρίσκεται τώρα μπροστά σε έναν κύκλο ραγδαίων ανακατατάξεων, με διαδοχικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης δυνάμεων.

    Η απόφαση του ιδρυτή και βασικού μετόχου του «Ιατρικού Αθηνών» να… πατήσει μετοχικά στο έδαφος του «Υγεία», χαρακτηρίστηκε εξ αρχής παράτολμη. Ορισμένοι, μάλιστα, που επιχείρησαν να την ερμηνεύσουν βιαστικά και με όρους… πρακτικής αριθμητικής έκαναν λόγο για «άσκηση που οδηγεί σε συντριπτικά ασύμφορο αποτέλεσμα». Κάτι σαν «άλμα στο κενό»… Με την έννοια ότι δεν έχει νόημα μια επιθετική προσπάθεια, από τη στιγμή που είναι καταδικασμένη να πέσει πάνω στο αρραγές πλειοψηφικό «μπλοκ» του «Υγεία», του οποίου το 70,38% ελέγχεται από τον όμιλο της MIG. Ενός ομίλου που θεωρεί μάλιστα… persona non grata τον Αποστολόπουλο.

    Ανυπόφορη νίκη…

    Ωστόσο, οι επιχειρηματικές κινήσεις δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμητικής ή και χρηματιστηριακής προσέγγισης. Έχουν και άλλες, βαθύτερες, αναγνώσεις. Έτσι, όσοι διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» εκτιμούν ότι ο Mr «Ιατρικό» κινείται βάση στρατηγικού σχεδίου, που ακόμη βρίσκεται στην αρχή του. Διότι, όπως λένε, η δημόσια πρόταση που έκανε για τις μειοψηφίες του «Υγεία» μπορεί να μην είχε πρακτικό αντίκρισμα, αλλά πέτυχε κάτι πολύ ουσιαστικό: Να ανεβάσει τον «πήχη» της αποτίμησης του εισηγμένου ιδιωτικού θεραπευτηρίου, κάνοντας δυσκολότερη τη διεκδίκησή του από κάποιον άλλο «παίκτη». Μέρος κι αυτό της «τέχνης του πολέμου» που λέει ότι «αν δεν μπορείς εσύ να είσαι ο νικητής, τότε φρόντισε να κάνεις ανυπόφορη τη νίκη του εχθρού σου».

    Κατά τα φαινόμενα ο Γιώργος Αποστολόπουλος διείδε ότι το CVC Capital, μετά από τις συμφωνίες εξαγοράς του Metropolitan και του Ιασώ General, θα στραφεί αργά ή γρήγορα προς το «Υγεία». Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και υπό την απειλή της ισχυροποίησης της παρουσίας του Fund στην ελληνική αγορά (γεγονός που θα είχε ως αναπόφευκτη συνέπεια τον περιορισμό του ζωτικού, επιχειρηματικού χώρου του «Ιατρικού Αθηνών») αποφασίστηκε η μετοχική πολιορκία του «Υγεία». Με την οποία επίσης, δηλώνεται εμπράκτως η παρουσία Αποστολόπουλου στις εξελίξεις για την «επόμενη μέρα» στην αγορά της ιδιωτικής υγείας. Παράλληλα, η ίδια αυτή κίνηση έρχεται να τονώσει και τους άλλους μετόχους του «Ιατρικού», μετά από αρκετά «πέτρινα χρόνια» για τις τοποθετήσεις τους.

    Τα «χαρτιά» που άλλαξαν χέρια

    Αυτή τη στιγμή η προσωπική εταιρία του Γιώργου Αποστολόπουλου, της συζύγου και των δύο παιδιών, Βασίλη και Χρήστου, έχει αποκτήσει το 5,18% των μετοχών του «Υγεία». Από τη δημόσια πρόταση πήρε μόνο 1543 μετοχές στην τιμή των 0,45 ευρώ. Ποσοστό που ανέρχεται στο 3,35% το πήρε «πακέτο» από το Dromeus Fund, έναντι 0,69 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή 53,3% ακριβότερα από την προαιρετική πρόταση στους μετόχους μειοψηφίας… Το υπόλοιπο κομμάτι της συμμετοχής θα πρέπει να αντλήθηκε μέσα από την αγορά.

    Από τις 24 Νοεμβρίου του 2017 όταν έγινε γνωστή η πρόταση Αποστολόπουλου, μέχρι και τις 22 του μηνός του περασμένου Φεβρουαρίου που εκχωρήθηκε το «πακέτο» του Dromeus (το οποίο μάλιστα τιμωρήθηκε με πρόστιμο 30.000 ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για τη μη γνωστοποίηση συμμετοχής), άλλαξαν χέρια 30,9 εκατ. μετοχές του «Υγεία». Σχεδόν το 10,1% της εταιρίας, μέσα σε 59 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις… Αν ληφθεί υπόψη το «κομμάτι» που πέρασε στο χαρτοφυλάκιο Αποστολόπουλου και απαλειφθεί ένα τμήμα που αφορά ενδοσυνεδριακές αγοραπωλησίες, τότε εξακολουθεί να μένει «ορφανό» ένα ποσοστό της τάξεως του 3% τουλάχιστον. Είναι δηλαδή άγνωστο αν έχει διασπαρεί σε μεμονωμένους αγοραστές ή αν έχει συγκεντρωθεί από κάποιον ισχυρό παίκτη.

    Στις 11 συνεδριάσεις που έχουν γίνει μετά από τις 22 Φεβρουαρίου και μέχρι την περασμένη Παρασκευή, η συναλλακτική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει, καθώς έχει αλλάξει χέρια μόλις το 0,2% των μετοχών του «Υγεία».

    Απέναντι η MIG, κινείται ο Σπυρίδης

    Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα βολιδοσκοπούνται ξένα χαρτοφυλάκια και εγχώριοι θεσμικοί, προκειμένου να δώσουν «χαρτιά» του «Υγεία», χωρίς όμως να υπάρχει προθυμία, αν και όλα είναι θέμα της προσφερόμενης τιμής. Η πλευρά Αποστολόπουλου δεν δείχνει να βιάζεται για να ανεβάσει το ποσοστό της, ενώ στην αντίπερα όχθη το «στρατηγείο» της MIG εκπέμπει την άποψη πως «ό,τι κι αν κάνει εκείνος δεν έχει καμία τύχη, αφού θα παραμείνει στη μειοψηφία». Η Τράπεζα Πειραιώς, που έχει τον πρώτο λόγο για τη MIG και τα «ασημικά» της, φέρεται να είναι ενοχλημένη με την τακτική Αποστολόπουλου για το «Υγεία» και όχι μόνο.

    Την ίδια στιγμή, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα με το «Υγεία» είναι σε διακριτική βολιδοσκόπηση από το CVC Capital με τον Δημήτρη Σπυρίδη, εταίρο στον ελληνικό βραχίονα του fund, να κάνει διάφορες διαβουλεύσεις.

    Σπυρίδης Metropolitan
    Δημήτρης Σπυρίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Περσεύς Υγειονομική Έρευνα»

    Ξένοι διαχειριστές θεωρούν ότι ο τομέας της ιδιωτικής υγείας έχει σημαντικό, επενδυτικό ενδιαφέρον. Ειδικά μάλιστα όταν οι συνθήκες στα κρατικά νοσοκομεία είναι προβληματικές, με συνέπεια ολοένα και περισσότεροι να καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα, καθώς διευρύνονται συνεχώς τα ασφαλιστικά προγράμματα που παρέχουν τέτοιου είδους καλύψεις. Οι ίδιοι διαχειριστές αναφέρουν ότι το «Υγεία» είναι μια πολύ θελκτική περίπτωση, για να χρηματοδοτηθεί ένα deal. Kαθότι διαβλέπουν ότι δε θα μείνει εσαεί στον όμιλο της MIG.

    Το ανακάτεμα της τράπουλας

    Ανεξαρτήτως αυτών, ο Κορίνθιος επιχειρηματίας Γιώργος Αποστολόπουλος είναι πάντα σε θέση να «ανακατέψει την τράπουλα» και να διαμορφώσει ευνοϊκότερες συνθήκες για τον ίδιο. Το καλοκαίρι του 2006, η συμφωνία με το BC Partners ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, αλλά λίγους μήνες μετά κατάφερε να συμμαχήσει στρατηγικά με τον γερμανικό όμιλο Asklepios Kliniken. Oι Γερμανοί πήραν θέση στο «Ιατρικό Αθηνών» όπου σταδιακά έχουν φτάσει να κατέχουν το 36,35%. Για τη συμμετοχή αυτή το Asklepios International έχει ξοδέψει περί τα 135 εκατ. ευρώ, το σημαντικότερο κομμάτι των οποίων έχει κατευθυνθεί σε αγορές μετοχών από το χαρτοφυλάκιο Αποστολόπουλου. Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία ολόκληρου του «Ιατρικού» ανέρχεται σε 121,4 εκατ. ευρώ, με τους Γερμανούς να καταγράφουν μεγάλες, λογιστικές απώλειες, παρά το γεγονός ότι η αποτίμηση της εισηγμένης εταιρίας έχει υπερδιπλασιαστεί το τελευταίο δωδεκάμηνο.

    Πέρσι και μετά από διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Πειραιώς, αναδιαρθρώθηκαν ομολογιακά δάνεια 131,9 εκατ. ευρώ που βάρυναν το «Ιατρικό», το οποίο ελέγχεται σε ποσοστό 41,03% από την οικογένεια Αποστολόπουλου. Η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank συναίνεσαν στο νέο ομολογιακό για 3+2 έτη με χαμηλότερο επιτόκιο, από ότι το προηγούμενο που είχε αρχίσει να «τρέχει» από το 2012 και ήταν ύψους 164 εκατ. ευρώ. Η προ πενταετίας αναδιάρθρωση αφορούσε προγενέστερο ομολογιακό του 2007.

    Πλέον ο Γιώργος Αποστολόπουλος σχεδιάζει τη διαχείριση των εξελίξεων, βάζοντας στην «εξίσωση» και το «Υγεία». Στο οποίο ήταν εργαζόμενος μέχρι το 1983 ως Γενικός Διευθυντής και αποχώρησε για να στήσει ένα χρόνο μετά το Ιατρικό Κέντρο. Έχοντας τότε για κεντρική του στόχευση το «κανένας Έλληνας για νοσηλεία στο εξωτερικό». Φρόντισε μάλιστα, πέρα από το σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, να δώσει «χρώμα» ξενοδοχειακού επίπεδου παραμονής, για τους νοσηλευόμενους. Δίνοντας ταυτόχρονα μια αίσθηση αισιοδοξίας, κόντρα στο γκρίζο και καταθλιπτικό περιβάλλον των κρατικών νοσοκομείων…

    Μπροστά στις νέες εξελίξεις που έρχονται καλπάζοντας στην αγορά της ιδιωτικής υγείας, το «δόγμα» Αποστολόπουλου είναι να διαφυλαχτεί η ελληνικότητα του κλάδου. Γνωρίζοντας βεβαίως ότι όποιος πάρει το «Υγεία», η χρηματιστηριακή αξία του οποίου έχει ανέβει στα 205,1 εκατ. ευρώ, θα θέσει τις βάσεις για την πρωτοκαθεδρία στην αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιώργος Αποστολόπουλος: Το Ιατρικό, το Ντυνάν και τα λεφτά του Γερμανού μετόχου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Αποστολόπουλος: Τι έγινε με το Υγεία, τι θα γίνει με το Ντυνάν



    ΣΧΟΛΙΑ