• Business

    Ο δύσκολος ρόλος της Λούκας Κατσέλη στην Εθνική Τράπεζα

    Λούκα Κατσέλη. Πρόεδρος ΕΤΕ


    Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εκτίμησε ότι θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων η Λούκα Κατσέλη και κάποιοι θυμήθηκαν σκωπτικά προηγούμενες δηλώσεις της, πιο αισιόδοξες, οι οποίες προέβλεπαν την άρση των capital controls αρκετά νωρίτερα.
    Η επιβεβαίωση της εκτίμησης αυτής είναι το μικρότερο από τα θέματα που απασχολούν την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Με τις δύο αυτές ιδιότητες θέλει να παίξει ένα ρόλο, τον οποίο οι συνθήκες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο. Η Λούκα Κατσέλη επιδίωξε τη θέση του προέδρου της ΕΕΤ, παρότι τυπικώς ανήκε στον Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος δεν την θέλησε, έχοντας ως στόχο να δώσει ένα στίγμα για το ρόλο των τραπεζών στην μετά την κρίση ελληνική οικονομία.

    Όμως, οι συνθήκες παραμένουν δυσχερείς και οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων δεν έχουν ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση της Ενωσης Τραπεζών.

    Η δε, πρωτοβουλία της για νομοθετική ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όταν βρισκόταν στην άλλη όχθη, αυτή της πολιτικής, την φέρνει πάντοτε απέναντι με τους άλλους τραπεζίτες αφού ο γνωστός ως νόμος Κατσ έλη παραμένει ένα «αγκάθι» για το σύστημα. Και από τη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας η Λούκα Κατσέλη έχει θέσει ως στόχο την στήριξη της οικονομίας και την ενίσχυση της χρηματοδότησης και ενώ, αυτή είναι η βασική δουλειά μιας τράπεζας, το περιβάλλον δεν είναι βοηθητικό.

    Πλέον στις δηλώσεις της, ακόμη και τηλεοπτικές οι οποίες είναι συχνές, κάτι που είναι ασυνήθιστο για έναν τραπεζίτη, αναφέρεται και η ίδια σε αναγκαίες προυποθέσεις, όπως η άρση των capital controls και η επαναφορά στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
    Όχι ότι η Λούκα Κατσέλη με τις λαμπρές οικονομικές σπουδές και την επαγγελματική εμπειρία δεν γνώριζε εξαρχής ότι ο δρόμος των τραπεζών προς την χρηματοδότηση της οικονομίας είναι μακρύς.

    Απλώς, όπως λένε άνθρωποι που τη γνωρίζουν, η πολιτικός Λούκα βγαίνει πιο μπροστά από την οικονομολόγο. Αυτή άλλωστε η ενασχόλησή της με την πολιτική ενδεχομένως να της στερήσει τη θέση του προέδρου στην Εθνική αν εφαρμοστεί κατά γράμμα ο νόμος που ψηφίστηκε και δεν επιτρέπει σε όσους έχουν πρόσφατη σχέση με την πολιτική να εκλέγονται ως μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

    Το γεγονός ότι κάποιοι εντός της τράπεζας χάρηκαν, και το έδειξαν, με την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης, δείχνει ότι παρότι η Λούκα Κατσέλη έχει βαθιά πολιτικό προσανατολισμό, αποφεύγει τα στενά κομματικά πλαίσια και για το λόγο αυτό, το δίδυμό της με τον τεχνοκράτη Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, λειτουργεί αποτελεσματικά.



    ΣΧΟΛΙΑ