• Business

    Nicola Zancan στο mononews: Αποδοτική και γεμάτη προκλήσεις η 1η χρονιά της Sobi στην Ελλάδα

    Nicola Zancan, Country Manager της Sobi, σε Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα


    Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα μας εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται ως προς τα κίνητρα.  Ένα χρόνο μετά, η σουηδική βιοφαρμακευτική εταιρία Sobi, κάνει το απολογισμό της και επιβεβαιώνει το μήνυμα που εξαρχής έστειλε: ότι η παρουσία της στην ελληνική αγορά θα είναι διαχρονική.

     

    Συνέντευξη από τον Nicola Zancan, Country Manager της Sobi, σε Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα

     

    Κύριε Zancan, η Sobi δραστηριοποιείται εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο απολογισμός ως προς τη στοχοθεσία σας για το διάστημα αυτό;

    Ήταν μια αποδοτική χρονιά, γεμάτη νέες προκλήσεις και εμπειρίες, σε μια νέα αγορά. Η ελληνική ομάδα της Sobi αφοσιώθηκε πλήρως στο να πετύχει τον στόχο μας που είναι να παρέχουμε στους Έλληνες ασθενείς με σπάνιες παθήσεις τις πιο προηγμένες θεραπείες. Μέχρι σήμερα, έχουμε πραγματοποιήσει τους στόχους μας χάρη στη συνεργασία,  την ανταλλαγή απόψεων και την ειλικρινή επικοινωνία μας με όλους τους φορείς και συνεργάτες μας. Η συνεργασία αυτή και η προσπάθεια φέρνουν αποτελέσματα και θα εξακολουθήσουμε να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

    Οι Έλληνες ασθενείς έχουν πρόσβαση σε τρία από τα νέας γενιάς προϊόντα μας τα οποία κατέχουν μια πολύ καλή θέση στην Ελληνική αγορά. Ένα ακόμα προϊόν πρόκειται να κυκλοφορήσει πολύ σύντομα. Τα αποτελέσματα δείχνουν διαρκώς ότι έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε στην εφαρμογή της στρατηγικής μας.

    Με επίκεντρο τους ασθενείς, είναι σημαντικό να αναφέρουμε επίσης ότι η πλατφόρμα Hello Haemophilia είναι live περισσότερο από ένα μήνα για τους ανθρώπους που ζουν με αιμορροφιλία στην Ελλάδα. Είναι μια ηλεκτρονική κοινότητα που συντελεί στη θετική αλλαγή για τους ασθενείς, τις οικογένειές τους, τους φροντιστές τους, τους ιατρούς, τους συλλόγους ασθενών … οποιονδήποτε.

    Το πιο σημαντικό, για το οποίο είμαστε περήφανοι, είναι ότι χάρη στη στενή συνεργασία με όλους τους φορείς, καταφέραμε αρκετά νωρίς να διαθέσουμε ένα από τα πιο καινοτόμα προϊόντα μας, πριν την επίσημη κυκλοφορία του, ώστε οι Έλληνες ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε μια τελευταίας γενιάς θεραπεία χωρίς αυτή να επιβαρύνει το κόστος του συστήματος υγείας.

     

    Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει η εταιρία στην Ελλάδα;

    Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην κάλυψη των ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών των ασθενών ώστε αυτοί να αποκτήσουν τη ζωή που τους αξίζει. Η ισχυρή δέσμευσή μας σε όλο το κόσμο αλλά και στην Ελλάδα είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από κάποια σπάνια πάθηση. Η στρατηγική μας είναι να είμαστε πρωτοπόροι στις σπάνιες παθήσεις, ενισχύοντας και αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά μας στον τομέα αυτό.

    Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εμπόδια ή απρόβλεπτες καταστάσεις, για να πετύχουμε το στόχο μας. Οπουδήποτε στον κόσμο τα προβλήματα είναι παρεμφερή και συνήθως σχετίζονται με τις τιμές, την πρόσβαση στην αγορά, τη μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη ή άλλα απαιτητικά μέτρα. Όπως ήδη αναφέρθηκε όμως, εμείς δεν πιστεύουμε στα προβλήματα. Αυτό που μας δίνει κίνητρο είναι η βελτίωση της ζωής των ασθενών. Με το να ακούμε ο ένας τον άλλο, να συνεργαζόμαστε και να μοιραζόμαστε απόψεις, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις ζωές εκείνων που πάσχουν από αιμορροφιλία και άλλες σπάνιες παθήσεις – όλοι μαζί.

     

    Ποιες είναι οι προσδοκίες της Sobi από την ελληνική αγορά;

    Πιστεύουμε ότι η ικανότητα μιας εταιρείας να αναπτύξει και να προσφέρει νέες και αποτελεσματικές θεραπείες για τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις καθορίζεται από την επιτυχία στις ομαδικές και βιώσιμες πρακτικές οι οποίες επικεντρώνονται στον ασθενή.

    Αυτή είναι η προσέγγιση της Sobi στην ελληνική αγορά των σπάνιων παθήσεων. Επικεντρωνόμαστε στη συνεργασία και πραγματικά ακούμε την οπτική των ασθενών, των ιατρών, των ασφαλιστικών ταμείων και των πληρωτών, η οποία είναι μοναδική και αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία ουσιαστικά αποτελεσματικών θεραπειών, που είναι προσβάσιμες στους ασθενείς και προσιτές για το σύστημα υγείας.

    Εμείς εργαζόμαστε ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν έγκαιρη διάγνωση, να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική θεραπεία όσο το δυνατόν πιο νωρίς που να παραμένει διαθέσιμη σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Με τη φιλοδοξία να είμαστε χρήσιμοι για τους ασθενείς σε όλο τον κόσμο, θέλουμε να «αγκαλιάσουμε» τους Έλληνες ασθενείς και να τους προσφέρουμε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που πραγματικά χρειάζονται.

     

    Ποιος είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης στην εξειδικευμένη αγορά των σπάνιων παθήσεων και πόσο εύκολο είναι να αξιοποιηθεί στο περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας;

    H Sobi τα τελευταία 30 χρόνια έχει αναπτυχθεί ως μια κοινότητα με επίκεντρο τον ασθενή. Οι σπάνιες παθήσεις είναι στο DNA μας. Η Sobi είναι παγκόσμιος ηγέτης στη βιοχημεία, την παρασκευή και ανάπτυξη βιολογικών παραγόντων και πρωτεϊνών, ενώ συνεργαζόμαστε με πολλούς παρασκευαστές τελευταίας τεχνολογίας σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας στην παροχή ορφανών και εξειδικευμένων φαρμάκων. Τα καινοτόμα φάρμακα μπορούν να προσφέρουν σημαντική αξία τόσο στους ασθενείς όσο και στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Είναι κρίσιμο όμως οι φαρμακευτικές εταιρείες που εξειδικεύονται στις σπάνιες ασθένειες να καθιστούν διαθέσιμες τις θεραπείες στην αγορά το συντομότερο δυνατό. Η πολυετής εμπειρία μας ως πρωτοπόρος στις σπάνιες παθήσεις, παγκοσμίως, μπορεί να είναι προς όφελος των Ελλήνων ασθενών και αυτό γιατί η Sobi δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από την ανάπτυξη και την παραγωγή των βιολογικών παραγόντων έως την κλινική ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση. Γνωρίζουμε πώς να ενεργούμε ορθά και αποτελεσματικά στις ρυθμιστικές υποθέσεις και πώς να δημιουργούμε γόνιμες σχέσεις με την ερευνητική και ιατρική κοινότητα.

     

    Ποιοι είναι οι στόχοι της Sobi για το 2018. Σκοπεύετε να ενισχύσετε την παρουσία σας στην ελληνική αγορά;

    Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε στον τομέα της αιμορροφιλίας. Η δέσμευσή μας άλλωστε είναι να συμβάλουμε στη βελτίωση της φροντίδας των ανθρώπων με αιμορροφιλία μέσω των θεραπειών παρατεταμένου χρόνου ημίσειας ζωής, οι οποίες είναι προσβάσιμες στους ασθενείς το νωρίτερο δυνατόν. Είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για εμάς. Είμαστε εδώ για να παραμείνουμε και να αναπτυχθούμε βήμα – βήμα, επιτυγχάνοντας βιωσιμότητα, εμπιστοσύνη και αμφίδρομες σχέσεις με όλους τους εταίρους.

    Είμαστε πεπεισμένοι ότι το βιώσιμο επιχειρησιακό μοντέλο μας ταιριάζει απόλυτα στις όποιες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες των Ελλήνων ασθενών ώστε να καταφέρουν να ζήσουν τη ζωή που επιθυμούν και αξίζουν.

    Η συνεργασία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της έρευνας, των κλινικών προγραμμάτων, της πρόσβασης ασθενών και του μοντέλου τιμολόγησης της Sobi. Υποστηρίζουμε τη συνεργασία με ένα ευρύ φάσμα Συλλόγων ασθενών για να επιτύχουμε τον κοινό στόχο, δηλαδή βέλτιστα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Αυτό το πράττουμε διεξάγοντας έρευνα και ευαισθητοποιώντας όλους τους εταίρους, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα εργαστούμε ώστε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα, η οποία θα είναι διαχρονική.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση για την Διακομματική Επιτροπή Φαρμάκου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση για την Διακομματική Επιτροπή Φαρμάκου

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ποιοι θέλουν το Ερρίκος Ντυνάν. Παρασκήνιο και ονόματα

     



    ΣΧΟΛΙΑ