• Business

    Alpha Bank: Οι επόμενες κινήσεις στη μάχη των «κόκκινων δανείων»

    Alpha Bank

    Alpha Bank


    Στην πρακτική της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ προχωρά η Alpha Bank στην προσπάθειά της να καθαρίσει το χαρτοφυλάκιό της υπό την πίεση και του SSM. Είναι η δεύτερη τράπεζα μετά την Eurobank που πούλησε πακέτο «κόκκινων» δανείων 1,5 δισ. ευρώ στην Intrum Justitia, η οποία προχωρά στην πώληση των κόκκινων δανείων σε funds προκειμένου ενόψει και των stress tests του 2018 να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο «προστατευμένη» από τις επισφάλειες στα αποτελέσματα της εφετινής χρήσης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως βάση για την εκτίμηση της κεφαλαιακής της ισχύς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο «πακέτο» περιλαμβάνονται καταναλωτικά δάνεια έως 10.000 ευρώ, χρέη από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών αλλά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν από τους υποψήφιους αγοραστές έως το τέλος του έτους με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2018.

    Την ίδια ώρα η διοίκηση της τράπεζας, επεξεργάζεται την πώληση, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2018, ενός δεύτερου πακέτου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις. Πρόκειται κυρίως για δάνεια προς μεσαίες επιχειρήσεις με ενέχυρα κυρίως εμπορικά ακίνητα, ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.α.

    Στο ίδιο μοτίβο εντάσσεται και η μεταβίβαση έως την Άνοιξη του 2018 επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ στην εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης Cepal, στην οποία έχουν μεταβιβαστεί ήδη δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2018 η συνολική αξία των δανείων που θα έχουν μεταβιβαστεί στη Cepal αναμένεται να έχει φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Όμως οι μεταβιβάσεις δανείων είναι ένας μόνο από τους τρόπους με τους οποίους οι τράπεζες προσπαθούν να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αναμένεται να ενταθεί μέσα στους επόμενους μήνες, με περαιτέρω πωλήσεις και διαγραφές δανείων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Και φυσικά, η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, δύο εξελίξεις που οι τράπεζες περιμένουν πώς και πώς για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν θα επιδεινωθούν περαιτέρω και ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην επιστροφή της στην κανονικότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τελεσίγραφο ΕΚΤ: Κανένα νέο «κόκκινο» δάνειο από τις αρχές 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Ποιο είναι το Arctos που βγαίνει προς πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – Στο «σφυρί» 15.000 ακίνητα



    ΣΧΟΛΙΑ