• Business

    Eurobank: Αισιοδοξία για επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων για τα κόκκινα δάνεια

    • NewsRoom
    Ολοκληρώνεται η μεταβίβαση του Frontier στην doValue - Ακολουθεί η μετακίνηση 150 εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας

    Θόδωρος Καλαντώνης, Εκτελεστικός πρόεδρος doValue Greece


    Αισιόδοξος πως η Eurobank θα καταφέρει να υπερκαλύψει τους αναθεωρημένους στόχους για τα κόκκινα δάνεια εμφανίστηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Θοδωρής Καλαντώνης, ο οποίος σχολίασε τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η τράπεζα για το Γ΄ Τρίμηνο.

    Στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η διοίκηση της τράπεζας εξέφρασε την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το 2017 και από κει και πέρα το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα «κόκκινα» δάνεια και  στα επικείμενα stress tests.

    Οι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια έχουν αναθεωρηθεί, έχοντας γίνει πιο αυστηροί. Η Eurobank καλείται να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στα 12,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, έναντι 12,5 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί τον Νοέμβριο του 2016.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος του 2017 έχει αναθεωρηθεί στα 18,4 δισ. ευρώ, από 18,8 δισ. ευρώ προηγουμένως, ενώ ο στόχος του 2018 διαμορφώνεται πλέον στα 15,6 δισ. ευρώ, έναντι 16,1 δισ. ευρώ προηγουμένως. Στο τέλος του γ’ τριμήνου το απόθεμα των NPEs της Eurobank υποχώρησε στα 19,4 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τόσο τον αρχικό στόχο των 20,1 δισ. ευρώ, όσο και τον αναθεωρημένο των 19,6 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινωθούν σίγουρα μέσα στον ερχόμενο Μάιο, πιθανότατα στα μέσα του μήνα και όχι στο τέλος του.

    Σε ότι αφορά την άσκηση TAR θα εξεταστούν 280 φάκελοι δανείων, εκ των οποίων το 50% θα αφορά επιχειρηματικά δάνεια και το υπόλοιπο 50% δάνεια λιανικής. Η άσκηση αφορά δάνεια όλων των κατηγοριών και όλων των μεγεθών, χωρίς ωστόσο να γίνει αναγωγή των ευρημάτων στο σύνολο του χαρτοφυλακίου. Τα αποτελέσματα της άσκησης αναμένονται περί τον ερχόμενο Μάρτιο όμως δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα και θα αποτελέσουν μέρος της ευρύτερης διαδικασίας αξιολόγησης SREP.

    Τέλος, σημειώθηκε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στην ανάκτηση οφειλών όσο και στη βελτίωση του ποσοστού των δανείων που επιστρέφουν στο κόκκινο μετά από ρύθμιση. Επιπλέον, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα περάσει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Eurobank στο πλευρό των πληγέντων της Μάνδρας και της Νέας Περάμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο Φωκίων Καραβίας εκτόξευσε τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Eurobank στα 132 εκ. ευρώ

     



    ΣΧΟΛΙΑ