• Business

    Τι ζητούν οι Αμερικανοί επενδυτές από τον Τσίπρα


    «Καλά τα λόγια, ωστόσο οι πράξεις είναι αυτές που μετράνε», σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν πως λειτουργούν οι ξένοι επενδυτές και ειδικότερα οι Αμερικανοί με αφορμή τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

    Όπως λένε οι ίδιοι, τα αμερικάνικα κεφάλαια είναι εξοικειωμένα με την ελληνική πραγματικότητα και παρ’ ότι βρίσκονται μακριά είναι από τους πιο σταθερούς και συνεπείς ξένους επενδυτές στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

    Η «επιχείρηση γοητείας», συνεχίζουν, πρέπει να συνοδεύεται από εμπεριστατωμένα στοιχεία και δεσμεύσεις που θα τηρηθούν. Και τονίζουν πως τα λόγια όσο ωραία και αν ακούγονται πλέον δεν αρκούν καθώς οι Αμερικανοί είχαν ακούσει παρόμοιες υποσχέσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την προηγούμενη φορά που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ πριν από περίπου δυο χρόνια.

    «Εάν θέλουμε να έρθουν περισσότερα αμερικάνικα –και όχι μόνο- κεφάλαια στην Ελλάδα, πρέπει να βελτιώσουμε άρδην το επιχειρηματικό περιβάλλον», επισημαίνουν χαρακτηριστικά κύκλοι που εκφράζουν τους ξένους επενδυτές.

    Αν και αναγνωρίζουν πως υπάρχει αισθητή πρόοδος και η κατάσταση στη χώρα μας παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, θεωρούν πως το κλίμα παραμένει εχθρικό για την επιχειρηματικότητα.

    Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας είναι η υψηλή φορολογία και οι συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Δυο τομείς που εκτιμάται πως έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος.

    Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ΤτΕ οι ΗΠΑ το 2015 κατέλαβαν την 8η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα (μετά από Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο και Ιταλία), με επενδύσεις συνολικού ύψους 827 εκατ. δολ.

    Συνολικά, για την περίοδο 2006 – 2016 οι ΗΠΑ με βάση έκθεση του Enterprise Greece αποτέλεσαν τον 6ο σημαντικότερο επενδυτή για την Ελλάδα, μετά από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο και Ολλανδία.

    Τα τελευταία τρία χρόνια, τα αμερικάνικα κεφάλαια έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε τομείς όπως η κτηματαγορά, η μεταποίηση, τα τρόφιμα, τα χημικά και οι πληροφορίες ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για την Ενέργεια και τις Υποδομές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι αναζητά η Αθήνα στις ΗΠΑ-Τι επιδιώκει ο αμερικανικός παράγοντας
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυστηρό μήνυμα Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο: Κλείστε γρήγορα την αξιολόγηση
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Πέταξαν» τις γραβάτες οι ομογενείς επιχειρηματίες στη συνάντηση με τον Τσίπρα στο Σικάγο (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ