• Business

    Θες να ασχοληθείς με τις επενδύσεις; Ιδού τρεις συμβουλές του Warren Buffett

    Γουόρεν Μπάφετ

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Ο γκουρού των επενδύσεων Warren Buffett είναι τώρα 87 χρονών και συνεχίζει να αυξάνει την περιουσία του. Μόλις πέρυσι “έβγαλε” 12 δισεκατομμύρια δολάρια και αποτελεί έναν από τους πέντε πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

    Πώς καταφέρνει να αποκτά όλα αυτά τα χρήματα; Είναι πρόεδρος του Berkshire Hathaway, μιας πολυεθνικής εταιρείας χαρτοφυλακίου. Βασικά, αυτό σημαίνει ότι ο Buffett και η εταιρεία του επιλέγουν άλλες εταιρείες για να αγοράσουν και να επενδύσουν. (Μεταξύ των θυγατρικών τους είναι μάρκες που μπορεί να έχετε ακούσει όπως Benjamin Moore, Dairy Queen και Geico.)

    Ο ίδιος ο Buffett έχει τρέχουσα εκτιμώμενη καθαρή αξία άνω των 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι επενδυτές και ο επιχειρηματικός κόσμος αναζητούν τη συμβουλή του εδώ και δεκαετίες. Φαίνεται ότι ξεστομίζει “οικονομικές σοφίες” κάθε φορά που μιλάει. Παρακάτω συγκεντρώσαμε κάποιες από τις μεγαλύτερες “επιτυχίες” του ή αλλιώς τρεις από τις πιο σημαντικέ συμβουλές που έχει δώσει ποτέ για τον τομέα των επενδύσεων:

    1. Προσπαθήστε να είστε φοβισμένοι όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και άπληστοι μόνο όταν άλλοι φοβούνται.
    – Σε επιστολή του το 2004 στην Ετήσια Έκθεση Berkshire Hathaway

    Πιθανώς το πιο διάσημο quote του Bufett. Είναι ουσιαστικά ένας άλλος τρόπος διατύπωσης της λαϊκής επενδυτικής ρήσης: “Buy low, sell high”. Οι επενδυτές συχνά κάνουν το αντίθετο, λόγω της νοοτροπίας των αγελών, δηλαδή της ψυχολογικής μας επιθυμίας να ακολουθήσουμε το πλήθος. Αλλά το να είσαι αντίθετος μπορεί να είναι πολύ πιο ασφαλές, χρήσιμο και επικερδές.

    2. Οι μεγάλοι και μικροί επενδυτές θα πρέπει να εμμείνουν σε χαμηλού κόστους δείκτη κεφαλαίων.
    – Σε επιστολή του το 2016 στην Ετήσια Έκθεση Berkshire Hathaway

    Ο Buffett εξακολουθεί να αναγνωρίζει τη δύναμη της απλής επένδυσης με ένα χαμηλού κόστους δείκτη. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο σίγουρος για αυτή την προσέγγιση που στοιχημάτισε $1 εκατομμύριο σε αυτό. Εξηγεί ότι πολλοί επαγγελματίες επενδύσεων χρεώνουν περισσότερο από ό,τι μπορούν να κερδίσουν σε απόδοση για τους πελάτες τους.

    3. Ο επενδυτής του σήμερα δεν επωφελείται από τη χθεσινή ανάπτυξη.
    – Στο “The Security I Like Best”, 6 Δεκεμβρίου 1951

    Αυτό το παλιό αλλά διαχρονικό quote μας υπενθυμίζει ότι οι προηγούμενες επιδόσεις δεν αποτελούν εγγύηση για μελλοντικά αποτελέσματα. Έτσι δεν μπορείτε να υπολογίζετε σε μια επένδυση που αποτελεί συνέχεια του παρελθόντος. Αντ’ αυτού, κοιτάξτε το μέλλον. Βεβαιωθείτε ότι οποιαδήποτε επένδυση σας ενδιαφέρει, έχει καλές προοπτικές και μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας.

     

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποια είναι η ερώτηση που βασανίζει τους πλούσιους όσα χρήματα κι αν έχουν;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Οι συμβουλές του Warren Buffett για τους CEOs είναι σημαντικές για την οικονομία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτές είναι οι «συμβουλές ζωής» που έδωσε ο Warrenn Buffet στον Alex Rodriguez



    ΣΧΟΛΙΑ