• Business

    Γ. Στουρνάρας: Οι τράπεζες να βάλουν πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των NPLs

    • NewsRoom
    Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Μεγαλύτερους στόχους καλεί τις τράπεζες να βάλουν ο Γιάννης Στουρνάρας, όσον αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων και τις πωλήσεις των NPLS. Μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, o επικεφαλής της ΤτΕ κάλεσε του τραπεζίτες να γίνουν περισσότερο «φιλόδοξοι»

    «Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες στους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των NPLs», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

    Όπως, μάλιστα, σημειώνει το πρακτορείο, οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται μέσα στους επόμενους μήνες να πουλήσουν δάνεια ύψους 5,5 δις. ευρώ.

    Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, οι τράπεζες αυτές είναι η  Πειραιώς, η ΕΤΕ και η Alpha Bank. Μαζί με τις πρόσφατες πωλήσεις της Eurobank, το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 7 δισ. ευρώ. Έτσι θα μπορέσει να επιτευχθεί το 18% του στόχου μείωσης που έχουν συμφωνήσει με την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2019. Η κίνηση των τραπεζών αναμένεται να  ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.

    Παρ’ όλα αυτά, οι πωλήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο καταγγελμένα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις για τα οποία έχουν ήδη ληφθεί προβλέψεις από τις τράπεζες και δεν αναμένεται να προκαλέσουν απώλειες. Η μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι όταν θα πρέπει να «ξεφορτωθούν» τα προβληματικά δάνεια που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

    Τραπεζίτες χαρακτηρίζουν τα προβληματικά δάνεια ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», ένα τεράστιο πρόβλημα, δηλαδή, το οποίο επισκιάστηκε από τις έντονες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων πιστωτών για τη διάσωση της χώρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Συμμορίες πλούσιων κακοπληρωτών μπλοκάρουν τη μάχη των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόκκινα δάνεια: Σφίγγει ο κλοιός για στρατηγικούς κακοπληρωτές και μη συνεργάσιμους δανειολήπτες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurobank: Είχε προτείνει κούρεμα δανείων 85% αλλά οι δανειολήπτες είπαν όχι!!!



    ΣΧΟΛΙΑ