• Business

    Σκλαβενίτης: Πουλάει 4 υπερκαταστήματα το fund «Helens Re»

    • NewsRoom
    Γεράσιμος Σκλαβενίτης

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης


    Τέσσερα μεγάλα καταστήματα, τα οποία μισθώνει με μακροχρόνιες συμβάσεις στις Ελληνικές Υπεραγορές του Ομίλου Σκλαβενίτη αποφάσισε να πουλήσει το fund Helens Re, εκτιμώντας ότι απόδοση και το τίμημα θα ξεπεράσει τα 115 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές έχουν λάβει teaser για την πώληση των τεσσάρων υπερκαταστημάτων και αναμένουν την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υπογραφή NDAs.

    Πρόκειται για 2 hypermarkets στην Αττική, σε Άλιμο και Νέα Ιωνία και άλλα δύο στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία και τη Ν. Ευκαρπία, τα οποία αγοράστηκαν από το fund Helens έναντι περίπου 117 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2014 και μισθώθηκαν στην τότε Μαρινόπουλος.

    Από τις οικονομικές καταστάσεις της Μαρινόπουλος, προκύπτει ότι η εταιρία στις 27/03/2014 είχε συνάψει συμβάσεις sale and lease back, με τις εταιρίες HELENS RE I, HELENS RE IV, HELENS RE III και HELENS RE II για τα 4 ακίνητα συνολικού ποσού 116 εκατ. ευρώ.  Οι 4 εταιρίες ιδρύθηκαν στις 14 Μαρτίου 2014, δηλαδή μόλις 13 ημέρες πριν ο όμιλος Μαρινόπουλος υπογράψει τις 4 συμβάσεις των 116 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι για την Helens Re δεν υπάρχουν ξεκάθαρες πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, καθώς από τη μια πλευρά εμφανίζεται να είναι συμφερόντων με έδρα στο Κατάρ και από την άλλη να έχει έδρα στο Λουξεμβούργο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη συμφωνία διάσωσης της Μαρινόπουλος, οι μισθώσεις των τεσσάρων ακινήτων πέρασαν στις Ελληνικές Υπεραγορές, ενώ το ετήσιο μίσθωμα για όλα τα καταστήματα ανέρχεται σε 10,6 εκατ. ευρώ. Η μίσθωση λήγει το 2024 με δυνατότητα πενταετούς επέκτασης.

    Το κάθε ένα από τα υπερκαταστήματα ελέγχεται από διαφορετική εταιρεία ειδικού σκοπού. Δεν έχει διευκρινισθεί αν προς πώληση βγαίνουν τα assets ή οι εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλουν προσφορά, είτε για το σύνολο των τεσσάρων ακινήτων, είτε για κάποιο/α εξ αυτών.

    Επίσης δεν είναι γνωστό, αν έχουν λάβει ποτέ τη σχετική άδεια που προβλέπεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει την αρμοδιότητα της εποπτείας των εταιριών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης.

    Μεγάλο στοίχημα η συγχώνευση με τις Ελληνικές Υπεραγορές

    Ο Όμιλος Σκλαβενίτη προχωρά στη συγχώνευση των εταιριών «Ι. & Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.» & «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» μετά τις σχετικές εγκρίσεις που έλαβε τον προηγούμενη μήνα από την Περιφέρεια Αττικής.

    Η ημερομηνία μετασχηματισμού του ισολογισμού της εταιρίας είναι η 1η Ιανουαρίου 2018, επτά μήνες περίπου μετά την οριστική μετάβαση της πρώην Μαρινόπουλος στον όμιλο Σκλαβενίτη.

    Αθροιστικά το δίκτυο της Σκλαβενίτης αριθμεί 520 καταστήματα και πάνω από 25.000 εργαζόμενους.

    Η ενοποίηση κρίνεται αναγκαία για τις εσωτερικές διαδικασίες, τη διαχείριση των προμηθευτών, ακόμα και την ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας ανάμεσα σε εργαζόμενους που προέρχονται από δυο διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πηγές Σκλαβενίτη: «Εθνικό στοίχημα η επιτυχία της Μαρινόπουλος»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επιτόκιο 7,25% για μη ρυθμισμένες οφειλές της ΔΕΗ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανδρέας Βγενόπουλος: Συνεχίζεται η μάχη των κληρονόμων για την περιουσία του



    ΣΧΟΛΙΑ