• Business

    Ο Jamie Dimon τάσσεται κατά του Bitcoin: «Είναι απάτη»

    • NewsRoom
    JP Morgan

    Jamie Dimon, Πρόεδρος JP Morgan


    Ένας από τους σημαντικότερους τραπεζίτες στον κόσμο, εν ονόματι Jamie Dimon, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Bitcoin  χαρακτηρίζοντας το κρυπτονόμισμα «απάτη» και αξιολογώντας πως πρόκειται για μία φούσκα που θα σκάσει. «Μη μου ζητάτε να το σορτάρω. Μπορεί να φτάσει τα 20.000 δολάρια πριν σκάσει, αλλά τελικά θα σκάσει», ανέφερε ο Dimon. «Ειλικρινά, έχω σοκαριστεί που κανείς δεν το βλέπει γι’ αυτό που είναι».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, εξ’ αφορμής τραπεζικού συνεδρίου στη Νέα Υόρκη,  επεσήμανε: «Το νόμισμα δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Δεν μπορείς να έχεις μία δραστηριότητα μέσω της οποίας οι άνθρωποι μπορούν να φτιάχνουν ένα νόμισμα από το τίποτα και να πιστεύεις ότι αυτοί που το αγοράζουν είναι πραγματικά έξυπνοι».

    Ο Dimon τόνισε, συν τοις άλλοις πως αν κάποιος από τους traders της JPMorgan έκανε συναλλαγές με το κρυπτονόμισμα, θα τον απέλυε αμέσως για δύο λόγους: «Πρώτον είναι ενάντια στους κανόνες μας και δεύτερον είναι ανόητος, και οι δύο λόγοι είναι επικίνδυνοι».

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις του Dimon βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε μία εποχή που ενώ το Bitcoin έχει σχεδόν τετραπλασιάσει την αξία του από την αρχή του έτους σε πάνω από 4.100 δολάρια, η συζήτηση έχει πάρει φωτιά για το κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιείται ευρέως. Οι τράπεζες έχουν ξεκάθαρα ταχθεί κατά της χρήσης του, ωστόσο οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων αυξάνονται.

    «Είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο κόσμος θέλει το Bitcoin», ανέφερε από την πλευρά του, στο ίδιο συνέδριο, ο Edward Tilly, πρόεδρος και CEO της εταιρείας διαχείρισης χρηματιστηρίων CBOE Holdings. Σημειώνεται ότι η CBOE έχει αιτηθεί στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εισάγει ένα συμβόλαιο παραγώγων σε Bitcoin και ένα ETF στο κρυπτονόμισμα.

    «Κάθε καλή συναλλαγή ξεκινά με διάσταση απόψεων», συμπλήρωσε ο Tilly. «Άρα, ο Jamie μπορεί να είναι στην πλευρά των πωλητών και οι εκδότες του νομίσματος και όσοι θέλουν να κάνουν συναλλαγές σε φυσική μορφή να είναι στην πλευρά των αγοραστών, και έτσι φαίνεται πως έχουμε μία εξαιρετική συναλλαγή».

    Όπως αναφέρει ωστόσο το Reuters, σε άλλο συνέδριο, ο ίδιος ο Dimon είπε ότι μία από τις κόρες του έχει αγοράσει Bitcoin. «Ανέβηκε η αξία του και τώρα νομίζει ότι είναι ιδιοφυΐα», ανέφερε, προσθέτοντας με νόημα: «Είναι χειρότερη φούσκα από τις τουλίπες», αναφερόμενος στη γνωστή φούσκα στις αρχές του 17ου αιώνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η επενδυτική «έξαρση» του Bitcoin αποτελεί παρελθόν λόγω της κινεζικής κυβέρνησης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ