• Business

    Ο Ισαάκ Νεύτων ήταν μια μεγαλοφυΐα, αλλά έχασε ακόμη και εκατομμύρια στο χρηματιστήριο

    Νεύτων


    Ο Ισαάκ Νεύτων ήταν ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους, που υπήρξαν ποτέ. Αλλά το να είσαι έξυπνος φυσικός δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με το να είσαι έξυπνος επενδυτής. Κάτι που, δυστυχώς για τον ίδιο, το έμαθε με τον πιο σκληρό τρόπο.

    Σε ένα ενημερωμένο και σχολιασμένο κείμενο του κλασσικού “The Intelligent Investor” του Benjamin Graham, ο Jason Zweig του WSJ περιείχε ένα ανέκδοτο για τις περιπέτειες του Νεύτωνα που επένδυσε στη “South Sea Company”:

    «Την άνοιξη του 1720, ο Σερ Ισαάκ Νεύτων κατείχε μετοχές στη “South Sea Company”, το πιο περιζήτητο απόθεμα στην Αγγλία. Καθώς αισθανόταν ότι δεν μπορούσε να ελέγξει την αγορά, ο μεγάλος φυσικός δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπολογίσει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, αλλά όχι την «τρέλα» του λαού. Ο Νεύτων επένδυσε 7.000 λίρες στη “South Sea” , κερδίζοντας 100% δηλαδή επιπλέον £ 7.000. Μόλις μερικούς μήνες αργότερα, ο Νεύτων αποφάσισε να ποντάρει και πάλι στην ίδια εταιρία και έχασε £ 20,000. Για το υπόλοιπο της ζωής του, απαγόρευσε σε οποιονδήποτε να μιλήσει για την παρουσία του στη “South Sea Company». Φυσικά όπως είναι λογικό τα χρήματα εκείνης της εποχής μεταφράζονται σε κάποια εκατομμύρια λίρες σήμερα. (Δείτε παρακάτω το σχεδιάγραμμα της μετοχής της “South Sea Company». H τιμή της μετοχής της εταιρίας μέσα σε ένα χρόνο από τις 120 λίρες εκτινάχθηκε στις 1000 λίρες. Στην συνέχεια υποχώρησε και πάλι κάτω από τις 100 λίρες.)

    Το σχεδιάγραμμα της μετοχής της "South Sea Company». H τιμή της μετοχής της εταιρίας μέσα σε ένα χρόνο από τις 120 λίρες εκτινάχθηκε στις 1000 λίρες. Στην συνέχεια υποχώρησε και πάλι κάτω από τις 100 λίρες.
    Το σχεδιάγραμμα της μετοχής της “South Sea Company». H τιμή της μετοχής της εταιρίας μέσα σε ένα χρόνο από τις 120 λίρες εκτινάχθηκε στις 1000 λίρες. Στην συνέχεια υποχώρησε και πάλι κάτω από τις 100 λίρες.

     

    Ο Νεύτων δεν ήταν προφανώς ένας μη νοήμων άνθρωπος. Ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας . Αλλά αυτό το μικρό επεισόδιο που προαναφέρθηκε, δείχνει ότι δεν ήταν έξυπνος επενδυτής, επειδή άφησε τα συναισθήματά του να τον καταβάλλουν και επηρεάστηκε από το παραλογισμό του πλήθους.

    Ή όπως υπογράμμισε ο Γκράχαμ: “Γιατί, πράγματι, το κύριο πρόβλημα του επενδυτή – και ακόμη σαφέστερα ο χειρότερος εχθρός του – είναι πιθανόν ο ίδιος του ο εαυτός”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν μπει στο μικροσκόπιο (και στα χαρτοφυλάκια ) των ξένων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock: Που υπάρχουν τώρα επενδυτικές ευκαιρίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλες και δυσάρεστες «εκπλήξεις» για τους τραπεζίτες ετοιμάζει η κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ