• Business

    Καλογήρου: «Μπλόκο» από το Δημόσιο στην αίτηση εξυγίανσης της ιστορικής αλυσίδας υποδημάτων

    Ο επιχειρηματίας, Σαμι Φάις Καλογήρου του Ομίλου Fais

    Ο επιχειρηματίας, Σαμι Φάις


    Κατά της αίτησης εξυγίανσης, της γνωστής αλυσίδας υποδημάτων Καλογήρου (της εταιρείας Λεμονής), τάχθηκε σήμερα το δημόσιο (ΕΦΚΑ και εφορία), κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, γεγονός ωστόσο που δεν διακυβεύει τη διαδικασία. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με βάση το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας που υπέγραψαν στις 21 Ιουνίου οι πιστώτριες τράπεζες με τον όμιλο Φάις και την οικογένεια Λεμονή, πρώην ιδιοκτήτρια της Καλογήρου. Η απόφαση από το Δικαστήριο αναμένεται να εκδοθεί έως τα τέλη του έτους.

    Σε συνέντευξή του στο Mononews.gr o Σάμι Φάις είχει μιλήσει για τα σχέδιά του  και πως οραματίζεται την επόμενη μέρα, μετά τη διάσωση της ιστορικής αλυσίδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ευκαιρίες σαν την Καλογήρου δίνονται μια φορά στη ζωή».

    Πάντως έχει ήδη έχει αποδώσει καρπούς η ενδιάμεση χρηματοδότηση από του Ομίλου του Σάμι Φάις και έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν καταστήματα που έχουν κλείσει.

    Η συμφωνία προβλέπει γενναίο «κούρεμα» χρεών προς τις τράπεζες που φτάνει ακόμη και το 60% και προς μερίδα προμηθευτών που φτάνει έως και 85%. Το σύνολο των οφειλών της εταιρείας ανέρχονταν στις 31 Μαΐου 2017 σε 93,67 εκατ. ευρώ.

    Στο νέο σχήμα που θα προκύψει με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ο κ. Φάις θα ελέγχει ποσοστό της τάξης του 65%-75%, τα Αττικά Πολυκαταστήματα θα συμμετέχουν μεταξύ 10%-20% ενώ η οικογένεια Λεμονή θα διατηρήσει ένα μειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 15%, καθώς φέρεται να προσέφερε προσωπικές εγγυήσεις.

    Παράλληλα, οι μέτοχοι της νέας εταιρείας οφείλουν να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 12 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Φάις δίνει και προσωπικές εγγυήσεις (ύψους 4 εκατ. ευρώ), ώστε η νέα εταιρεία να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές για να συνεχίσει να λειτουργεί.

    Οι προμηθευτές προγραμματίζεται να εξοφληθούν στο ακέραιο χωρίς «κούρεμα» ενώ άμεσα θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους. Επιπρόσθετα, προβλέπεται να εξοφληθούν μερικώς τα απλήρωτα ενοίκια ενώ οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα ρυθμιστούν και θα αποπληρωθούν σε 180 δόσεις.

    Οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, θα αποπληρωθούν σε 144 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων.

    Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό του 2015, οι υποχρεώσεις της Λεμονής είχαν διαμορφωθεί σε 61,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές έφταναν στα 27,8 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα σχέδια του Σάμι Φάις για τον «Καλογήρου» μετά τη συμφωνία εξυγίανσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάμι Φάις στο mononews.gr: «Ευκαιρίες σαν την Καλογήρου δίνονται μια φορά στη ζωή»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σάμι Φάις: Στο «φουλ οι μηχανές» για την επαναφορά της Καλογήρου



    ΣΧΟΛΙΑ