• Business

    Γιατί οι Κινέζοι της SPI ENERGY επενδύουν στις ελληνικές ΑΠΕ

    Xiaofeng Peng, Πρόεδρος και CEO της SPI Energy

    Xiaofeng Peng, Πρόεδρος και CEO της SPI Energy


    Στη φετινή ΔΕΘ τιμήσαμε τους Κινέζους, και αυτοί μας τιμούν με τις επενδύσεις τους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 7,5 MW από την κινεζική SPI ENERGY.

    Πρόκειται για τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Thermi TANEO Venture Capital Fund (ΤΤF) που βρίσκονται στην Β. Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, και τα οποία λειτουργούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Το deal θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες όταν και σύμφωνα µε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, θυγατρικές εταιρείες της SPI ENERGY θα αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών των εταιρειών που ανήκαν στο TTF.

    Ο διευθυντής επενδύσεων της Thermi Ventures, Νικόλας Τακάς μιλώντας στο mononews.gr δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την παραπάνω εξέλιξη, η οποία αποτελεί και μια προσωπική δικαίωση και τονίζει πως η συμφωνία θα είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα εάν δεν υπήρχε η έντονη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που ταλάνισε την χώρα μας τους προηγούμενους 18 μήνες και προβλημάτισε τους επενδυτές.

    Όπως λέει ο κ. Τακάς, η αφερεγγυότητα του ελληνικού κράτους δημιούργησε πρόβλημα. Ωστόσο, το καλό κλίμα που υπήρχε μεταξύ των δυο πλευρών από παλαιότερη συνεργασία τους σε ενεργειακά project στην Ελλάδα και κυρίως η απόδοση της συγκεκριμένης επένδυσης, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση του deal.

    «Ήταν ενήμεροι για τη μείωση των τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά αλλά και για την καθυστέρηση στις πληρωμές, ωστόσο η απόδοση ήταν τέτοια που αποφάσισαν να προχωρήσουν… τα νούμερα τους έπεισαν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον κ. Τακά έπαιξε και το γεγονός πως οι Κινέζοι ήθελαν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που έχουν στην Ευρώπη, και η συγκεκριμένη ευκαιρία φάνηκε ιδανική για κάτι τέτοιο.

    Το στέλεχος της Thermi Venture επισημαίνει ακόμη πως η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να προσελκύσει επενδύσεις εάν εξασφαλίσει ένα σταθερό περιβάλλον.

    Η σταθερότητα, υπογραμμίζει, είναι βασική προϋπόθεση για να έρθουν οι ξένοι επενδυτές. Χωρίς αυτήν λίγοι θα μπουν στη διαδικασία να πάρουν το ρίσκο. «Θέλουν να ξέρουν το πλαίσιο για να υπολογίσουν την απόδοσή τους. Και ότι αυτό το πλαίσιο δεν θα ανατραπεί από κάποια απόφαση πολιτική στο μέλλον».

    Όπως λέει ο ίδιος, η αβεβαιότητα στάθηκε εμπόδιο όχι μόνο στις διαπραγματεύσεις με την SPI ENERGY αλλά και με άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές που αφορούσαν τα υπόλοιπα projects του ομίλου.

    Αυτή τη στιγμή, βέβαια η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ότι πριν από μερικούς μήνες, χωρίς ωστόσο να έχει βελτιωθεί θεαματικά. «Τουλάχιστον τώρα, μπορούμε και μιλάμε με τους επενδυτές», σημειώνει και εκφράζει την ευχή να βελτιωθεί και άλλο το κλίμα για να έρθουν περισσότερες επενδύσεις στην χώρα.

    Η SPI Energy LTD ασχολείται με την ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας. Αναπτύσσει και λειτουργεί έργα σε Κίνα, Ιαπωνία, Αμερική και Ευρώπη (Ελλάδα, Αγγλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία).

    Το THERMI TANEO VENTURE CAPITAL FUND (TTF) συστάθηκε το 2008 και είναι το μοναδικό Venture Capital Fund µε έδρα στην Βόρεια Ελλάδα. Επένδυσε αποκλειστικά σε «πράσινες» τεχνολογίες και σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στηρίζοντας την πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στα χέρια του γαλλικού κολοσσού Total περνά το 23% της EREN του Έλληνα επιχειρηματία Π. Μουράτογλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μνημόνιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την κινεζική Sumec

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το «μυστικό» του Π. Κιόρτση για τα κέρδη-μαμούθ της Nestle Ελλάς



    ΣΧΟΛΙΑ