• Business

    Έφτασε η ώρα της ΔΕΗ: Στην τελική ευθεία η πώληση των λιγνιτικών μονάδων

    • NewsRoom


    Σε εξέλιξη βρίσκεται το παζάρι για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕH, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη ως αντιστάθμισμα από την αποδοχή της ένταξης στο πακέτο των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης. Στο τελικό πακέτο αναμένεται να συμπεριληφθούν οι μονάδες «Μελίτη 1 και 2» και «Μεγαλόπολη 3 και 4» μαζί με τα ορυχεία.

    Οι διαπραγματεύσεις μεταφέρονται στις Βρυξέλλες όπου σήμερα μεταβαίνει κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να παρουσιάσει στους τεχνοκράτες της DG COMP την τελική πρόταση για το τι θα περιλαμβάνει το καλάθι που θα βγει προς πώληση.

    Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να πετύχει την παράταση των ΑΗΣ Αμύνταιο και Καρδιάς. Επιπλέον, στην ελληνική πρόταση συμπεριλαμβάνεται και η χορήγηση της δυνατότητας στη ΔΕH είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή να αναβαθμίσει τον ΑΗΣ Αμυνταίου μετά το τέλος των 32.000 ωρών λειτουργίας και να μείνει έτσι στο λιγνιτικό δυναμικό της δημόσιας επιχείρησης.

    Σε κάθε περίπτωση το θέμα της ΔΕΗ θα πρέπει να έχει κλείσει στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών στο τέλος του μήνα, καθώς οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά για τη διεξαγωγή του market test, που θα κρίνει και την επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος.

    Την ίδια ώρα η εισπρακτική εταιρεία που θα αναλάβει να πιέσει τους καταναλωτές για την είσπραξη των οφειλών από τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν , θα χρησιμοποιεί όλες εκείνες τις πρακτικές που ήδη εφαρμόζουν οι τράπεζες , ενώ πέρα από την σύμβαση που έχει συνάψει με την ΔΕΗ , θα αμείβεται με το 8% κάθε οφειλής που θα εισπράττει.

    Τέλος στην τελική ευθεία βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες και οι διαπραγματεύσεις για τον ρόλο της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. «Κλειδί» των εξελίξεων αποτελεί η στάση της Shell (ελέγχει το 49% και το μάνατζμεντ στην ΕΠΑ Αττικής), η οποία θέλει τη ΔΕΠΑ σε ρόλο παθητικού μετόχου με ποσοστό 49% έναντι 51% σήμερα. Εκπρόσωποι της πολυεθνικής βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ και το υπουργείο Ενέργειας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΗ: Άνοιγμα στην ηλεκτροκίνηση μέσω Μνημονίου Συνεργασίας με τη Solaris

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευγενία Φωτονιάτα: Το ναυάγιο του ΕΣΠΑ έχει όνομα και επώνυμο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκλειστικό: Κούρεμα 40% των χρεών του Casino Loutraki προς το Δημόσιο-Όλες οι εξελίξεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ